Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Raki.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Raki.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-15 20:12:00

Temat: Raki.
Od: "Hieronim Celegrat" <h...@l...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

czesc grupowicze
jesli ktos zna przepisy na raki to prosze o nie
pozdrowienia
hirek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-16 18:09:04

Temat: Re: Raki.
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Hieronim Celegrat wrote:

> czesc grupowicze
> jesli ktos zna przepisy na raki to prosze o nie
> pozdrowienia
> hirek

W Stanach okolica Nowego Orleanu jest slynna z kuchni Cajun, pelnej
potraw z rakami.
W tej kuchni prawie do kazdej potrawy uzywa sie cebuli, zielonej
papryki, i selera (tylko lodygi).
Wiele z tych potraw to rosol z dodatkiem rakow, zageszczony zasmazka i
ryzem. Wszystko to musi byc bardzo ostre, podawane z chlebem i winem.

Crawfish etouffee
750 gr rakow
2 lyzki oliwy
2 szklanki pokrojonej cebuli
1 szklanka pokrojonej zielonej papryki
1/2 szklanki pokrojonych lodyg selera
2 zabki czosnku, zmiazdzone
3 lyzki masla
3 lyzki maki
1 + 1/2 szklanki rosolu (najlepiej rybnego, ale zwykly tez moze byc)
sol, pieprz cayenne, pol lyzeczki soku z cytryny, czerwony pieprz,
tabasco
4 szklanki ugotowanego ryzu

Raki umyc, oczyscic, wrzucic do wrzatku z przyprawami, gdy czerwone
odcedzic. Gdy ostygna, obrac ze skorup.
Na duzej patelni zeszklic cebule, dodac papryke i seler, podsmazyc,
dodac czosnku, podsmazyc, ale uwazac, zeby czosnek sie nie przybrazowil.
Przelozyc warzywa do garnka, na patelni rozpuscic maslo, dodac make i
usmazyc zasmazke, az brazowa, zalac rosolem i roztrzepac kluchy
widelcem. Przelac do garnka, dodac reszte rosolu i przyprawy, przykryc i
dusic 15 minut. Dodac raki, dusic 3 minuty, doprawic smak, podac na
ryzu. Nie dusic za dlugo z rakami, bo zrobia sie twarde.
Magdalena

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pyszne jedzonko z kurczaka na modle wloska
sosiki
kuchnia inna
RE: Czy kto? ma scišgniętšcałš Wirt. Kuch. Polsk.?
nakarmić mężczyznę...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »