Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tl
i.de!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Raki.
References: <kqiq4.1698$G3.56886@news.tpnet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 41
Date: Wed, 16 Feb 2000 10:09:04 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.246
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 950724896 207.71.237.246 (Wed, 16 Feb 2000 10:14:56 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Feb 2000 10:14:56 PST
X-Received-Date: Wed, 16 Feb 2000 10:14:56 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23287
Ukryj nagłówki
Hieronim Celegrat wrote:
> czesc grupowicze
> jesli ktos zna przepisy na raki to prosze o nie
> pozdrowienia
> hirek
W Stanach okolica Nowego Orleanu jest slynna z kuchni Cajun, pelnej
potraw z rakami.
W tej kuchni prawie do kazdej potrawy uzywa sie cebuli, zielonej
papryki, i selera (tylko lodygi).
Wiele z tych potraw to rosol z dodatkiem rakow, zageszczony zasmazka i
ryzem. Wszystko to musi byc bardzo ostre, podawane z chlebem i winem.
Crawfish etouffee
750 gr rakow
2 lyzki oliwy
2 szklanki pokrojonej cebuli
1 szklanka pokrojonej zielonej papryki
1/2 szklanki pokrojonych lodyg selera
2 zabki czosnku, zmiazdzone
3 lyzki masla
3 lyzki maki
1 + 1/2 szklanki rosolu (najlepiej rybnego, ale zwykly tez moze byc)
sol, pieprz cayenne, pol lyzeczki soku z cytryny, czerwony pieprz,
tabasco
4 szklanki ugotowanego ryzu
Raki umyc, oczyscic, wrzucic do wrzatku z przyprawami, gdy czerwone
odcedzic. Gdy ostygna, obrac ze skorup.
Na duzej patelni zeszklic cebule, dodac papryke i seler, podsmazyc,
dodac czosnku, podsmazyc, ale uwazac, zeby czosnek sie nie przybrazowil.
Przelozyc warzywa do garnka, na patelni rozpuscic maslo, dodac make i
usmazyc zasmazke, az brazowa, zalac rosolem i roztrzepac kluchy
widelcem. Przelac do garnka, dodac reszte rosolu i przyprawy, przykryc i
dusic 15 minut. Dodac raki, dusic 3 minuty, doprawic smak, podac na
ryzu. Nie dusic za dlugo z rakami, bo zrobia sie twarde.
Magdalena
|