Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-fo
r-mail
From: MacAaron <f...@t...a-to-sio.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: 10 procentowy roztwor glukozy
Date: Sat, 18 Feb 2006 20:08:13 +0100
Organization: Bad ;)
Lines: 23
Message-ID: <bq5uw64p1fhh.1hm1ifzmsxsyy$.dlg@40tude.net>
References: <dt7f13$42d$1@inews.gazeta.pl> <dt7ghd$9iq$1@inews.gazeta.pl>
<dt7h12$bar$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: dkf65.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1140289923 29197 83.24.9.65 (18 Feb 2006 19:12:03 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Feb 2006 19:12:03 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:202150
Ukryj nagłówki
chory:
> Jednak metoda będzie obarszona tak dużym błędem, że chyba prościej i
> dokładniej będzie nalewac do szklani kolejno:
> 9 łyżeczek wody + 1 łyżeczka glukozy,
> następnie na oko oceń, czy zmieści się następne 10 łyżeczek,
> jeśli tak, to znów 9 wody + 1 gulkozy.
To nie takie proste. Trzeba jednak znać gęstość (ciężar właściwy) glukozy
i odpowiednio to przeliczyć, żeby móc się posługiwać objętością jako miarą
jej ilości. Bo jeśli np. ta gęstość jest dwukrotnie większa niż wody, to
wyjdzie nam tą metodą roztwór o stężeniu 2/11, czyli prawie 20%!
Poza tym nie bardzo wiadomo, ile trzeba nabrać tej glukozy na łyżeczkę,
żeby objętościowo było jej tam tyle co wody, bo kryształki glukozy nie
będą przylegać ściśle do siebie i między nimi będzie powietrze (tym więcej
im większe są kryształki). Jeśli to jest drobny proszek, a nie jest
wymagana superdokładność, to można zaakceptować taką miarę - tylko
nabierać całą łyżeczkę, za to na płasko! i oczywiście uwzględnić tą
gęstość glukozy, bo objętościowo to na pewno nie będzie 1:9. A jeśli jest
grubokrystaliczna, to ciężko to widzę.
MacAaron
|