« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-16 23:30:47
Temat: czekoladowe ciastozrobilam wczoraj czekoladowe ciasto z serwisu mniammniam, przepisik tu:
http://www.mniammniam.pl/p.php?p=218
wyszlo bardzo dobre w smaku, ale nieco za suche. szukam w zwiazku z tym
przepisow i patentow na "mokre" ciasta czekoladowe, przy czym powinny to byc
ciasta czekoladowe na maksa, a nie jakies babki z dodatkiem kakao :)
najlepiej zeby zawieraly po prostu rozpuszczona czekolade. a moze mozna
czyms nasaczyc takie ciacho po upieczeniu?
kasica
--
"Lepsza w domu swiekra z zezem, niz tu jajko z majonezem"
- W.Szymborska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-08-17 09:48:48
Temat: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe... jeszcze sie nie zdarzylo, bym po zrobieniu tego ciasta nie musiala dawac
komus przepisu:)
A wiec tak:
Sladniki:
200g gorzkiej czekolady (dwie tabliczki)
4 jajka
200g masla
2 lyzki maki
sol
150g cukru
1.Rozgrzac piec do 180C
2. Rozpuscic maslo na bardzo delikatnym ogniu i odstawic, zeby zostalo
letnie. W tym samym czasie rozpuscic czekolade w kapieli wodenej.
3. Odzielic bialka od zoltek. Do zoltek dosypac cukier i rozetrzec mikserem
az zbieleja. Dodac make.
4.Do bialek dodac szczypte soli i ubic na sztywna piane.
5.Do masy zoltkowej dodac letnia czekolade i wymieszac. Dodac piane z
bialek, delikatnie polaczyc z reszta masy.
6. Wlac mase do wysmarowanej maslem formy. Piec przykryta folia aluminiowa,
okolo 25 min (tyle stoi w oryginalnym przpisie, ale jak wiadomo wszystko
zalezy od piecyka, trzeba uwazac, by nie przedobrzyc. Bowiem ciasto
wyjmujemy z piekarnika, wtedy, kiedy jeszcze klai sie do noza - czyli
klasyczny zakalec. W moim mocno grzejacym piecyku to okolo 15 minut, czasem
jeszcze mniej)
Najlepiej smakuje schlodzone w lodowce.
Smacznego!
Kalina (ktora bywa na grupie z doskoku, tym razem mam nadzieje zawitam tu
na dluzej:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 11:50:22
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladoweOn Sun, 17 Aug 2003 11:48:48 +0200, "Kalina"
<k...@U...TO.poczta.onet.pl> wrote:
>Piec przykryta folia aluminiowa,
>okolo 25 min (tyle stoi w oryginalnym przpisie, ale jak wiadomo wszystko
>zalezy od piecyka, trzeba uwazac, by nie przedobrzyc. Bowiem ciasto
>wyjmujemy z piekarnika, wtedy, kiedy jeszcze klai sie do noza - czyli
>klasyczny zakalec.
Znaczy ma wyjsc zakalec?!
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 12:01:55
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe
> Znaczy ma wyjsc zakalec?!
To ciasto nie przypomina innych ciast - zobacz ile dajesz maki (2 lyzki) i
zadnych spulchniaczy.
I tak, ma wyjsc zakalec, bedzie dobre, zaufaj mi:)
Jak wypieczesz za bardzo to cala wilgoc ucieknie, nawet folia nie ochroni.
kalina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 13:56:53
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladoweOn Sun, 17 Aug 2003 14:01:55 +0200, "Kalina"
<k...@U...TO.poczta.onet.pl> wrote:
>To ciasto nie przypomina innych ciast - zobacz ile dajesz maki (2 lyzki) i
>zadnych spulchniaczy.
>I tak, ma wyjsc zakalec, bedzie dobre, zaufaj mi:)
Hm... mi sie zakalec kojarzy z czyms zbitym wiec po co ubijac bialka?
No ale dobra... moze sie odwaze zaryzykowac :) Ale to jak pora owocowa
minie, teraz trzeba ciasta z owocami robic :)
Niedawno zrobilam pewnego zakalca, sadzilam ze cos zrobilam zle ale
moze tak mialo byc, na 3 jajka byly 2 Ł maki. Ale zakalec byl nieladny
- siny, choc ciasto poszlo na cieplo.
>Kalina (ktora bywa na grupie z doskoku, tym razem mam nadzieje zawitam tu
>na dluzej:)
O to bardzo prosimy, tu teraz nowej sily trzeba bo stara sobie poszla.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 14:57:34
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe> Niedawno zrobilam pewnego zakalca, sadzilam ze cos zrobilam zle ale
> moze tak mialo byc, na 3 jajka byly 2 Ł maki. Ale zakalec byl nieladny
> - siny, choc ciasto poszlo na cieplo.
A czy ten siny kolor nie pochodzil od wisni? Hmm...
> O to bardzo prosimy, tu teraz nowej sily trzeba bo stara sobie poszla.
Ale moze wroci? Teraz sezon urlopowo-wakacyjny, a nie wszyscy czas wolny nad
morzem spedzaja w kafejkach internetowych (choc podobno to najwieksza atrakcja
polskiego morza, w radio mowili ;))
Pozdrawiam,
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 15:24:21
Temat: [OT]Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe
> O to bardzo prosimy, tu teraz nowej sily trzeba bo stara sobie poszla.
>
Bez przesady, tych weteranów grupowych co się tu nie pokazują, to na
palcach można policzyć :)), zresztą wakacje, urlopy
Na yahoo też mały ruch :))
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 16:08:01
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladoweDans la news:bhnj21$26s$1@news.onet.pl,
Kalina <k...@U...TO.poczta.onet.pl> a écrit:
> 6. Wlac mase do wysmarowanej maslem formy. Piec przykryta folia
> aluminiowa, okolo 25 min (tyle stoi w oryginalnym przpisie, ale jak
> wiadomo wszystko zalezy od piecyka, trzeba uwazac, by nie
> przedobrzyc. Bowiem ciasto wyjmujemy z piekarnika, wtedy, kiedy
> jeszcze klai sie do noza - czyli klasyczny zakalec. W moim mocno
> grzejacym piecyku to okolo 15 minut, czasem jeszcze mniej)
> Najlepiej smakuje schlodzone w lodowce.
Ja to ciasto wielokrotnie robilam, rozni sie od innych ciast technologia
tkzw. "falszywego sufletu" :-)
Osobiscie nie nakrywam folia i pieke tylko 15 minut (w b. goracym
piekarniku). W tym wypadku nalezy ciasto wlac do dosyc plaskiej formy.
Wychodzi wtedy bardzo przyjemna "skorupka" na ciescie, ktore w srodku ma
byc wilgotne.
Aha, daje 5 jajek i nieco wiecej czekolady (250 g).
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 17:05:01
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladoweOn 17 Aug 2003 16:57:34 +0200, "Ania Ladorucka"
<a...@p...onet.pl> wrote:
>A czy ten siny kolor nie pochodzil od wisni? Hmm...
Moze tak. To ciasto musze jeszcze obgadac z MagdalenaW, moze mialam
nieprawidlowe wyobrazenie o jej wisniowym ciescie. Ale jak sie czyta
"ciasto biszkoptowe" to sie chyba mysli "ciasto biszkoptowe" :) Ja w
kazdym razie sie spodziewalam biszkoptu na gorze.
>> O to bardzo prosimy, tu teraz nowej sily trzeba bo stara sobie poszla.
>
>Ale moze wroci? Teraz sezon urlopowo-wakacyjny, a nie wszyscy czas wolny nad
>morzem spedzaja w kafejkach internetowych (choc podobno to najwieksza atrakcja
>polskiego morza, w radio mowili ;))
Mam nadzieje ze Ci fajni co sobie poszli kiedys wroca, ale nie
zaszkodzi jak nowi zasila grupe i ja odswieza bo tym ostatnim
zaplesnieniu.
--
Pozdrawiam, Sabina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-08-17 19:59:14
Temat: Re: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe
Użytkownik "Sabinka" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bho8k5.3vvk8ll.1@sa.re...
> Hm... mi sie zakalec kojarzy z czyms zbitym wiec po co ubijac bialka?
> No ale dobra... moze sie odwaze zaryzykowac :) Ale to jak pora owocowa
> minie, teraz trzeba ciasta z owocami robic :)
Byc moze zaklec to nienajwlasciwsze slowo - wydaje mi sie, ze tego ciasta
nie mozna zzakalczyc.
Po prostu wyjmuje sie je wczesniej z piekarnika niz normalne ciasto - i
tyle.
> >Kalina (ktora bywa na grupie z doskoku, tym razem mam nadzieje zawitam
> >tu na dluzej:)
>
> O to bardzo prosimy, tu teraz nowej sily trzeba bo stara sobie poszla.
Ja raczej jestem czytacz i poczatkujacy kucharz, ale chetnie wystapie w roli
"nowej sily";)
Kalina
--
galeria fotografii:
www.kalina73.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |