Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kalina" <k...@U...TO.poczta.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Absolutnie genialny przepis na ciasto czekoladowe
Date: Sun, 17 Aug 2003 11:48:48 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 39
Sender: k...@p...onet.pl@pa175.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <bhnj21$26s$1@news.onet.pl>
References: <s...@o...slodki.domek>
NNTP-Posting-Host: pa175.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1061113729 2268 213.76.96.175 (17 Aug 2003 09:48:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Aug 2003 09:48:49 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:170241
Ukryj nagłówki
... jeszcze sie nie zdarzylo, bym po zrobieniu tego ciasta nie musiala dawac
komus przepisu:)
A wiec tak:
Sladniki:
200g gorzkiej czekolady (dwie tabliczki)
4 jajka
200g masla
2 lyzki maki
sol
150g cukru
1.Rozgrzac piec do 180C
2. Rozpuscic maslo na bardzo delikatnym ogniu i odstawic, zeby zostalo
letnie. W tym samym czasie rozpuscic czekolade w kapieli wodenej.
3. Odzielic bialka od zoltek. Do zoltek dosypac cukier i rozetrzec mikserem
az zbieleja. Dodac make.
4.Do bialek dodac szczypte soli i ubic na sztywna piane.
5.Do masy zoltkowej dodac letnia czekolade i wymieszac. Dodac piane z
bialek, delikatnie polaczyc z reszta masy.
6. Wlac mase do wysmarowanej maslem formy. Piec przykryta folia aluminiowa,
okolo 25 min (tyle stoi w oryginalnym przpisie, ale jak wiadomo wszystko
zalezy od piecyka, trzeba uwazac, by nie przedobrzyc. Bowiem ciasto
wyjmujemy z piekarnika, wtedy, kiedy jeszcze klai sie do noza - czyli
klasyczny zakalec. W moim mocno grzejacym piecyku to okolo 15 minut, czasem
jeszcze mniej)
Najlepiej smakuje schlodzone w lodowce.
Smacznego!
Kalina (ktora bywa na grupie z doskoku, tym razem mam nadzieje zawitam tu
na dluzej:)
|