Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
s.onet.pl!not-for-mail
From: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Alergia czy tragikomedia życiowa??? [jednak długie]
Date: Sat, 29 Nov 2003 21:37:54 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 48
Sender: f...@p...onet.pl@pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
Message-ID: <bqb031$eam$1@news.onet.pl>
References: <bq8dl9$k99$1@nemesis.news.tpi.pl> <bq8ejp$hel$1@news.onet.pl>
<bq8foh$bjt$1@atlantis.news.tpi.pl> <bq8mo5$7n4$1@news.onet.pl>
<bq9sm4$1d2$1@absinth.dialog.net.pl> <bqa2tq$n6l$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pc72.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1070138273 14678 213.25.10.72 (29 Nov 2003 20:37:53 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Nov 2003 20:37:53 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:128263
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" napisał:
> [...]
Coś miłego dla Krystyny ;-).
Pozdrawiam, andrzej
------------------------
Dieta w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego
William S. Yancy i wsp. Diets and Clinical Coronary Events. The truth is out
there. Circulation 2003;107:10
Pomimo, że w USA obserwuje się stopniowe zmniejszanie częstości dyslipidemii
i zapadalności na chorobę wieńcową, wskaźniki dotyczące otyłości i cukrzycy
rosną, co stwarza zagrożenie odwrócenia korzystnych trendów
epidemiologicznych dotyczących chorób układu krążenia. Autorzy artykułu w
dziale "Special Review" pisma Circulation dokonali krytycznego przeglądu
badań poświęconych wpływowi interwencji dietetycznych na występowanie
powikłań sercowo-naczyniowych. W 1970 roku, w klasycznym Seven Countries
Study, wykazano bezpośrednią zależność pomiędzy zawartością tłuszczu w
diecie a poziomem cholesterolu i pomiędzy poziomem cholesterolu całkowitego
a występowaniem zgonów wieńcowych. W kolejnych, wykonywanych w ciągu
nastęnych 20 lat badaniach stwierdzono jednak, że wielkość całkowitego
spożycia tłuszczu nie ma związku z ryzykiem choroby wieńcowej, a nawet jak
wykazano w Nurses Health Study i innych próbach, tłuszcze jednonienasycone
mogą zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Co więcej, tłuszcze nasycone,
mające zgodnie z klasyczną piramidą żywienia stanowić jedynie niewielką
część przyjmowanych codziennie kalorii, wydają się wiązać z niewiele
większym zagrożeniem niż węglowodany, będące podstawą piramidy. Dodatkowo
margaryna, która miała być stosowana zamiast masła, zawiera szkodliwe kwasy
tłuszczowe trans. W czterech innych pracach epidemiologicznych również nie
wykazano, by mężczyźni jedzący mniej tłuszczu żyli dłużej i rzadziej
zapadali na zawały serca. Przeprowadzona przez Cochrane-Collaboration
meta-analiza 27 randomizowanych badań, w których stosowano interwencję
dietetyczną, również nie wykazała wpływu ograniczenia zawartości tłuszczu na
śmiertelność całkowitą i sercowo-naczyniową. Większe nadzieje budzą kwasy
tłuszczowe omega-3, z dobrym skutkiem podawane w badaniu GISSI-Prevenzione.
Zdaniem autorów, przyszłe zalecenia dotyczące diety powinny opierać sie o
rygorystyczne badania, podobne do prób lekowych.
Data ukazania się notatki: 21 stycznia 2003
Opracowane na podstawie: Circulation / 7 stycznia 2003
Źródło: http://www.servier.pl
|