Data: 2003-11-29 20:37:54
Temat: Re: Alergia czy tragikomedia życiowa??? [jednak długie]
Od: "andrzej głowacki" <f...@U...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Użytkownik "Krystyna*Opty*" napisał:
> [...]
Coś miłego dla Krystyny ;-).
Pozdrawiam, andrzej
------------------------
Dieta w prewencji chorób układu sercowo-naczyniowego
William S. Yancy i wsp. Diets and Clinical Coronary Events. The truth is out
there. Circulation 2003;107:10
Pomimo, że w USA obserwuje się stopniowe zmniejszanie częstości dyslipidemii
i zapadalności na chorobę wieńcową, wskaźniki dotyczące otyłości i cukrzycy
rosną, co stwarza zagrożenie odwrócenia korzystnych trendów
epidemiologicznych dotyczących chorób układu krążenia. Autorzy artykułu w
dziale "Special Review" pisma Circulation dokonali krytycznego przeglądu
badań poświęconych wpływowi interwencji dietetycznych na występowanie
powikłań sercowo-naczyniowych. W 1970 roku, w klasycznym Seven Countries
Study, wykazano bezpośrednią zależność pomiędzy zawartością tłuszczu w
diecie a poziomem cholesterolu i pomiędzy poziomem cholesterolu całkowitego
a występowaniem zgonów wieńcowych. W kolejnych, wykonywanych w ciągu
nastęnych 20 lat badaniach stwierdzono jednak, że wielkość całkowitego
spożycia tłuszczu nie ma związku z ryzykiem choroby wieńcowej, a nawet jak
wykazano w Nurses Health Study i innych próbach, tłuszcze jednonienasycone
mogą zmniejszać ryzyko choroby wieńcowej. Co więcej, tłuszcze nasycone,
mające zgodnie z klasyczną piramidą żywienia stanowić jedynie niewielką
część przyjmowanych codziennie kalorii, wydają się wiązać z niewiele
większym zagrożeniem niż węglowodany, będące podstawą piramidy. Dodatkowo
margaryna, która miała być stosowana zamiast masła, zawiera szkodliwe kwasy
tłuszczowe trans. W czterech innych pracach epidemiologicznych również nie
wykazano, by mężczyźni jedzący mniej tłuszczu żyli dłużej i rzadziej
zapadali na zawały serca. Przeprowadzona przez Cochrane-Collaboration
meta-analiza 27 randomizowanych badań, w których stosowano interwencję
dietetyczną, również nie wykazała wpływu ograniczenia zawartości tłuszczu na
śmiertelność całkowitą i sercowo-naczyniową. Większe nadzieje budzą kwasy
tłuszczowe omega-3, z dobrym skutkiem podawane w badaniu GISSI-Prevenzione.
Zdaniem autorów, przyszłe zalecenia dotyczące diety powinny opierać sie o
rygorystyczne badania, podobne do prób lekowych.
Data ukazania się notatki: 21 stycznia 2003
Opracowane na podstawie: Circulation / 7 stycznia 2003
Źródło: http://www.servier.pl
|