« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-31 07:51:58
Temat: Re: AndrutDziem dobry
Moj przepis nie jest na "typowe" wafelki, ale tez pyszniasty;)
I czesc:
1 kostka masla lub margaryny
1 szklanka cukru
2 lyzki kakao
0,5 szklanki mleka
-----------------
II czesc:
2 szklanki mleka w proszku
paczka wafli
Skladniki z I czesci zagotowac (zeby sie rozpuscilo ladnie wszystko) i
odstawic do ostygniecia. Gdy wystygnie dodac 2 szklanki mleka w proszku
i dobrze wymieszac.
Z paczki wafli zostawic 2 - na spod i wierzch. Reszte pokruszyc i dodac
do masy. Mozna dodac np. rodzynki
Mase wylozyc miedzy wafle, poczekac az troszke stezeje i.. smacznego
Asia
Ps. To moje male "wkupne" na liste;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-31 13:40:14
Temat: AndrutWitam
Czy ktos z szanownych grupowiczow zna dobry przepis na andruta (piszinger).
pzdr.
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 14:04:50
Temat: Odp: AndrutWlasnie, ja tez sie dolaczam do prosby, ale szukam prostego przepisu: zeby
nie bylo zbyt duzo roboty i zeby przygotowanie masy nie zzeralo za duzo
czasu (w stylu ubijania jajek na parze albo podgrzewania skondensowanego
mleka przez 4 godziny)... :-)
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 14:46:35
Temat: Re: Odp: AndrutAgnes napisala:
> Wlasnie, ja tez sie dolaczam do prosby, ale szukam prostego przepisu: zeby
> nie bylo zbyt duzo roboty i zeby przygotowanie masy nie zzeralo za duzo
> czasu (w stylu ubijania jajek na parze albo podgrzewania skondensowanego
> mleka przez 4 godziny)... :-)
>
No to macie przepis z biwaków prosto do Cafe za słupem :-)
Mleko w puszce słodzone podgrzewać aż zgestnieje i tym czymś
posmarować wafle. jedyna trudność polega na zgadnięciu, czy już
zgęstniało :-) No i na niewygotowaniu wody z gara, w którym pływa
puszka. Nie wybucha (też miałam wątpliwości).
Krycha&Co(ty)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 15:51:38
Temat: Re: Odp: Andrut
>Wlasnie, ja tez sie dolaczam do prosby, ale szukam prostego przepisu: zeby
>nie bylo zbyt duzo roboty i zeby przygotowanie masy nie zzeralo za duzo
>czasu (w stylu ubijania jajek na parze albo podgrzewania skondensowanego
>mleka przez 4 godziny)... :-)
to pewnie zostaje tylko albo rozpuscic kilo krowek albo zrobic
mazidlo maslane a la cos do tortow
krysia,bez pomyslu
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 21:31:20
Temat: Re: Andrut
Użytkownik "TatToo" <a...@c...pl> napisał w wiadomości
news:9rour2$ec3$1@flis.man.torun.pl...
> Witam
>
> Czy ktos z szanownych grupowiczow zna dobry przepis na andruta
(piszinger).
>
> pzdr.
> B.
>
Dopiero Makłowicz uświadomił mi, że andrut i piszinger to, to samo.
Powiedział - jak dziś to pamiętam, że Polacy zamieszkali na dawnych terenach
Monarchii Austro-Węgierskiej, to wiedzą. Ja nie z Małopolski, więc nie
wiedziałam.
Przepis na andruty wg. Makłowicza. Zapisałam (chyba 2 lat temu?)
1 kostka masła o tem. pokojowej
25 dkg cukru+cukier waniliowy
To razem mieszać, mieszać...
Dodać dobry rum (trochę albo trochę więcej)
Dodać 2 całe jajka (wczesniej sparzyć)
3 łyżki kakao rozpuścić w przegotowanej wodzie, tak aby powstała papka i też
dodać
Po zrobieniu tortu waflowego, przycisnąć grubą książką.
Pokroić i wsuwać.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 07:39:00
Temat: Re: Andrut
>
> > Przepis na andruty wg. Makłowicza. Zapisałam (chyba 2 lat temu?)
>
> 1 kostka masła o tem. pokojowej
> 25 dkg cukru+cukier waniliowy
> To razem mieszać, mieszać...
> Dodać dobry rum (trochę albo trochę więcej)
> Dodać 2 całe jajka (wczesniej sparzyć)
> 3 łyżki kakao rozpuścić w przegotowanej wodzie, tak aby powstała papka i
też
> dodać
> Po zrobieniu tortu waflowego, przycisnąć grubą książką.
> Pokroić i wsuwać.
Robiłaś już tę słodycz?
czy naprawdę muszą być całe jajka, jakoś nie lubię surowych jaj w
kremach...ja chyba dla bezpieczeństwa wolałabym ubic je na parze...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 12:14:45
Temat: Re: Andrut
Użytkownik Krystyna Chiger <k...@p...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@p...pl...
>
> No to macie przepis z biwaków prosto do Cafe za słupem :-)
> Mleko w puszce słodzone podgrzewać aż zgestnieje i tym czymś
> posmarować wafle. jedyna trudność polega na zgadnięciu, czy już
> zgęstniało :-)
nietrudno :-) gotować na małym ogniu zamknięta puchę 2 godziny, potem wyjąć,
odtudzić (jak nie ostudzicie i otworzycie to was ten karmel zabije),
otworzyć, wymieszać z bakaliami, alkoholem, kakao i smarować waflr. Dobre
:-))
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 13:39:36
Temat: Re: Andrut
>nietrudno :-) gotować na małym ogniu zamknięta puchę 2 godziny, potem wyjąć,
>odtudzić (jak nie ostudzicie i otworzycie to was ten karmel zabije),
>otworzyć, wymieszać z bakaliami, alkoholem, kakao i smarować waflr. Dobre
>:-))
>
>
>Wkn
>
a mnie to wychodzitroche dziwne, ale balam sie przedtem cos
powiedziec. Po tych tam 3 godzinach - tak do pasa puchy - niebo w
gebie, od pasa w dol - jekies takie coraz bardziej brazowe
zgalaretowacie, ktorego niktnie wazy sie ruszyc, o dziwo takeze i
ja, normal nieodwazna a przypalone to w ogole
kochajaca...dlaczego mam brazowa galarete w puszce?
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 15:48:03
Temat: Re: Andrut
Krysia Thompson wrote:
>
> >nietrudno :-) gotować na małym ogniu zamknięta puchę 2 godziny, potem wyjąć,
> >odtudzić (jak nie ostudzicie i otworzycie to was ten karmel zabije),
> >otworzyć, wymieszać z bakaliami, alkoholem, kakao i smarować waflr. Dobre
> >:-))
> >
> >
> >Wkn
> >
> a mnie to wychodzitroche dziwne, ale balam sie przedtem cos
> powiedziec. Po tych tam 3 godzinach - tak do pasa puchy - niebo w
> gebie, od pasa w dol - jekies takie coraz bardziej brazowe
> zgalaretowacie, ktorego niktnie wazy sie ruszyc, o dziwo takeze i
> ja, normal nieodwazna a przypalone to w ogole
> kochajaca...dlaczego mam brazowa galarete w puszce?
> Krysia
> K.T. - starannie opakowana
Bo mialas mleko niskotluszczowe moze? Albo evaporated raczej niz condensed?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |