« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-06-08 19:08:01
Temat: Bazylia do mrożenia?Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-06-08 19:19:40
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
potrawą. Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-06-08 19:49:59
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>
> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
> potrawą.
Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie w
zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś twardszy i
ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem znowu
odrosną i znowu zbiór.
> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam też
jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-06-08 21:31:24
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>
>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
>> potrawą.
>
> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie w
> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś twardszy
> i
> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
> znowu
> odrosną i znowu zbiór.
>
>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>
> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
> też
> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół całości,
chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych. Woreczki z
koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z innych
podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem. Z owoców
agrest, truskawki i wiśnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-06-08 21:34:57
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?Panslavista pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z jakąś
>>> potrawą.
>> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
>> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie w
>> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
>> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś twardszy
>> i
>> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
>> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
>> znowu
>> odrosną i znowu zbiór.
>>
>>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
>> też
>> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
>> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
>> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
>
> Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
> liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
> Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół całości,
> chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych. Woreczki z
> koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z innych
> podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem. Z owoców
> agrest, truskawki i wiśnie.
Ja mrożę łodygi i liście selera bardzo ładnie trzymają zapach. Por też
się idealnie nadaje do mrożenia.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-06-09 05:31:02
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
"Paulinka" <p...@w...pl> wrote in message
news:humd28$78c$2@node2.news.atman.pl...
> Panslavista pisze:
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:8s29hdyxxtrr.rxwi09mfwnl0$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 8 Jun 2010 21:19:40 +0200, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:d9gxsbyrv9os$.1jnu61hdy26j5.dlg@40tude.net...
>>>>> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
>>>>> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
>>>> Wrzuć do zamrażarki próbkę liści, na drugi dzień wyjmij i sprawdź z
>>>> jakąś
>>>> potrawą.
>>> Tak chcę zrobić, ale liczylam na doświadczenia kogoś, kto po dłuższym
>>> okresie, np miesiac-dwa, używał bazylii zamrożonej - jednak przebywanie
>>> w
>>> zamrazarce podczas dłuższego przechowywania może pozbawić ją własności
>>> zapachowych. Koper świetnie sobie "radzi", bo jest w ogóle jakiś
>>> twardszy i
>>> ma woskową skórkę na liściach, ale delikatna bazylia... Cóż, spróbuję,
>>> zamrożę na tydzień i się okaże. Bo zbierać liście właśnie czas, potem
>>> znowu
>>> odrosną i znowu zbiór.
>>>
>>>> Najlepiej pakować w małe woreczki. Maruda je robi z woreczków
>>>> śniadaniowych - zgrzewa na zgrzewarce.
>>> Też tak robię - z małymi jednorazowymi porcjami siekanego kopru. Używam
>>> też
>>> jednorazowych kubeczków plastikowych, takich do wody, które napełniam
>>> koprem, lekko ubijając, po czym umieszczam w woreczkach i po prostu
>>> zawiazuję na węzeł koniec każdego z nich.
>>
>> Z zieleniny mrozimy sami pietruszkę siekaną, koper siekany i miętę (całe
>> liście). Nawet badyle z pietruszki - dodatek do gotowania np. ziemniaków.
>> Koper i mięta w woreczkach - wystarczy owinąć górę woreczka wokół
>> całości, chociaż Maryda zakręca drucikami od woreczków śniadaniowych.
>> Woreczki z koprem i miętą to słoików twist - zbyt intensywnie pachną .Z
>> innych podstawowe warzywa pokrojone w słomkę i groszek zielony - ziarnem.
>> Z owoców agrest, truskawki i wiśnie.
>
> Ja mrożę łodygi i liście selera bardzo ładnie trzymają zapach. Por też się
> idealnie nadaje do mrożenia.
Mrozimy więcej warzyw - blanszowane liście boćwiny, szpinak nowozelandzki,
pokrojone w słomkę i zblanszowane kabaczki, w tym cukinię oraz dynię - są
jak znalazł na leczo... :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-06-09 08:43:32
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?On 8 Cze, 20:08, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Mrozić bazylię? - suszona to zimą ledwie namiastka kiepska...
> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
Wydaje mi się, że nie bazylia nie nadaje się do mrożenia - podobnie
jak kolendra.
Może, ewentualnie - zmiksowana jako baza na pesto, ale siekana raczej
nie.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-06-09 10:00:25
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał
> Obrodziła mi latoś bardzo, to co, zamrażać?
Ja po zbiorze latem planuje zamrozic bazylie (cale listki) w kostkach lodu.
Protz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-06-09 10:07:14
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?Protz pisze:
> Ja po zbiorze latem planuje zamrozic bazylie (cale listki) w kostkach lodu.
Radzę Ci, Protz zamiast w wodzie mrozić listki, bazylię zmiksować z
oliwą ekstra virgine i to zamrozić w kostkach, pamiętaj, by noże
blendera/malaksera, czy czego używasz były ostre, bo inaczej bazylia
zamiast być pocięta, będzie zgnieciona. W ogóle oliwa najlepiej
wychwytuje cząstki aromatyczne bazylii, również bez mrożenia.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-06-09 10:13:32
Temat: Re: Bazylia do mrożenia?
Użytkownik "Bbjk" <b...@q...pl> napisał
> Radzę Ci, Protz zamiast w wodzie mrozić listki, bazylię zmiksować z
> oliwą ekstra virgine i to zamrozić w kostkach
a jak oliwa przezyje zamrozenie?
Protz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |