« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-05-25 19:00:21
Temat: Beszamelowy sosik - pytanie...Hi!
Przepraszam najmocniej za (być może) powtórzone już tu pytanie:
Jak sie robi dobry sos beszamelowy?
Będę wdzięczny (a potem bardziej okrągły)...
Pozdrawiam serdecznie
TW/FW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-05-25 19:36:02
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...Użytkownik "Fast Walker" <t...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9ema46$9lr$1@post.polcard.com.pl...
> Będę wdzięczny (a potem bardziej okrągły)...
Na maśle robisz zasmażkę z mąki. Dolewasz dosyć powoli i stopniowo
zimne mleko, cały czas mieszając rózgą. Standardowo przyprawia się
(z umiarem) gałką muszkatałową.
W zasadzie to wszystko, choć można coś kombinować (np. dodać
śmietany trochę).
--
Konrad J. Brywczyński "Mijaj zdrów
b...@w...pdi.net Otwarte okna"
www.kjb.w.pl John Irving
UIN:27412398 Hotel New Hampshire
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-26 14:07:18
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...
"Fast Walker" <t...@h...pl> wrote in message
news:9ema46$9lr$1@post.polcard.com.pl...
> Hi!
>
> Przepraszam najmocniej za (być może) powtórzone już tu pytanie:
>
> Jak sie robi dobry sos beszamelowy?
>
> Będę wdzięczny (a potem bardziej okrągły)...
>
> Pozdrawiam serdecznie
>
> TW/FW
>
>
ja zazwyczaj robie tak:
najpierw zasmazke na masle z maka nastepnie dodaje z 1,5 szklanki mleka,
potem mala lyzeczke musztardy i starty ser zolty (ja zawsze daje duzo:-)))
i przyprawiam rowniez strata galaka muszkatolowa. Zas kiedy juz polejesz
swoja potrawe tym pysznym sosikem to polecam jeszcze posypac gore startym
serem i wlozyc jeszcze do piekranika na pare minut.
smacznego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 16:33:27
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...
Uzytkownik "Lisa" <s...@g...net> napisal w wiadomosci
news:9eodb6$ec8$06$1@news.t-online.com...
(...) potem mala lyzeczke musztardy i starty ser zolty (ja zawsze daje
duzo:-)))
> (...) to polecam jeszcze posypac gore startym
> serem i wlozyc jeszcze do piekranika na pare minut.
>
> smacznego!
hi, hi, przypomina mi sie piosenka kabaretu OTTO o zasmarzce...... :))
ale sos musi byc bajecznie smaczny, mniam uwielbiam ser......
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-28 21:08:49
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...> najpierw zasmazke na masle z maka nastepnie dodaje z 1,5 szklanki mleka,
> potem mala lyzeczke musztardy i starty ser zolty (ja zawsze daje
duzo:-)))
> i przyprawiam rowniez strata galaka muszkatolowa. Zas kiedy juz polejesz
> swoja potrawe tym pysznym sosikem to polecam jeszcze posypac gore >startym
serem i wlozyc jeszcze do piekranika na pare minut.
Dzieki serdeczne za porzepisik! Jak wyjde z szoku po degustacji likieru z
147 ziól i bede w stanie poeksperymentowac nad zapiekanka
ziemniaczano-kielbasiano-warzywno-jajeczna i sosikiem beszamelowym to
podesle kompleksowy przepisik...
Pozdrawiam serdeczne
Wdzieczny obzartuch.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 04:34:07
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...>iwr< <m...@p...pl> wrote:
> Uzytkownik "Lisa" <s...@g...net> napisal w wiadomosci
> news:9eodb6$ec8$06$1@news.t-online.com...
>
> (...) potem mala lyzeczke musztardy i starty ser zolty (ja zawsze daje
> duzo:-)))
> > (...) to polecam jeszcze posypac gore startym
> > serem i wlozyc jeszcze do piekranika na pare minut.
> >
> > smacznego!
>
> hi, hi, przypomina mi sie piosenka kabaretu OTTO o zasmarzce...... :))
>
> ale sos musi byc bajecznie smaczny, mniam uwielbiam ser......
pozwole sobie zauwazyc jedna, ze z serem to juz nie beszamel, lecz
raczej, ewentualnie, jak dobrze pojdzie, sos Mornay.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 04:34:08
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...=?iso-8859-2?Q?Konrad_Brywczy=F1ski?= <b...@w...pdi.net> wrote:
> Użytkownik "Fast Walker" <t...@h...pl> napisa" w wiadomości
> news:9ema46$9lr$1@post.polcard.com.pl...
> > Będę wdzięczny (a potem bardziej okrąg"y)...
>
> Na maśle robisz zasmażkę z mąki. Dolewasz dosyć powoli i stopniowo
> zimne mleko, ca"y czas mieszając rózgą. Standardowo przyprawia się
> (z umiarem) ga"ką muszkata"ową.
>
> W zasadzie to wszystko, choć można coś kombinować (np. dodać
> śmietany trochę).
Ja sie znowu przyczepie, i przypomne, ze ten beszamel z zasmazki i mleka
to nowomodna namiastka, przemianowany sos bialy, mieszczanin
szlachcicem. Niegdy sauce bechamel robiony byl z bulionu i smietany,
lub zasmazki rozprowadzonej bulionem i smietany, z dodatkiem jajek i
masla.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 09:57:03
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...
Wladyslaw Los wrote:
>
> Ja sie znowu przyczepie, i przypomne, ze ten beszamel z zasmazki i mleka
> to nowomodna namiastka, przemianowany sos bialy, mieszczanin
> szlachcicem. Niegdy sauce bechamel robiony byl z bulionu i smietany,
> lub zasmazki rozprowadzonej bulionem i smietany, z dodatkiem jajek i
> masla.
>
> Wladyslaw
Panie Wladyslawie a jak z galka muszkatolowa, tak namietnie ostatnio
stosowana-wystepuje w starszych przepisach czy nie? jest niezbedna czy
nie? ja osobiscie nie lubie ale czy bez niej to nadal bedzie beszamel
czy juz co innego? Przepraszam za naiwne moze pytanie, ale w
koncu..czlowiek cale zycie uczy sie czegos
pzdr
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-29 11:04:22
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1eu4y20.676rgo3n4yatN%wlos@tele.com.pl...
> Ja sie znowu przyczepie, i przypomne, ze ten beszamel z zasmazki i mleka
> to nowomodna namiastka, przemianowany sos bialy, mieszczanin
> szlachcicem. Niegdy sauce bechamel robiony byl z bulionu i smietany,
> lub zasmazki rozprowadzonej bulionem i smietany, z dodatkiem jajek i
> masla.
Tak, to prawda i taki też zdarza mi się robić. Niemniej do prostych
zapiekanek typu lasagne w sumie wystarczy. Do warzyw pod beszamelem
oczywiście lepiej zrobić prawdziwy.
--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-05-30 06:22:37
Temat: Re: Beszamelowy sosik - pytanie...fghfgh <a...@p...onet.pl> wrote:
> Panie Wladyslawie a jak z galka muszkatolowa, tak namietnie ostatnio
> stosowana-wystepuje w starszych przepisach czy nie? jest niezbedna czy
> nie? ja osobiscie nie lubie ale czy bez niej to nadal bedzie beszamel
> czy juz co innego? Przepraszam za naiwne moze pytanie, ale w
> koncu..czlowiek cale zycie uczy sie czegos
Galka muszkatulowa nie jest niezbednym sklaadnikiem sosu beszamelowego,
ani wspolczesnego, ani staroswieckiego. Niemniej zwykle jest do niego
dodawana.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |