« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-02 19:41:09
Temat: Bezy
Witam:-)
Od pewnego czasu czytam ta grupe dyskusyjna i postanowilam sie w koncu
odwazyc i odezwac:-)
Wlasnie zrobilam bezy...tzn. w zalozeniu mialy byc to bezy, ale wyszly mi
jakies placki, ktore nie chcialy odejsc od blachy;-). Zgroza:-). Plama na
calej linii:-)
Czy ktos ma sprawdzony przepis na bezy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-02 20:11:58
Temat: Re: BezyBic bialka. DLUGO. Jak zesztywnieja, daodawz po 2 lyzki cukru na
bialko, doawac to powoli, caly czas bijac (zakladam, ze masz
reczna maszyne, a nie trzy rece). Bic dalej dlugo, az blyszczace
a po cukrze nie ma sladu.
Piekarnik nagrzac troche (ze 120- 150 stopni). Blache wylozyc
folia alu.
Lyzka wylozyc bezy na folie. Wsadzic do piekarnika i od razu go
zminejszyc do absolutnego minimum - one maja sie suszyc, a nie
piec!> Jak piekarnik oporny i np gasnie, to dac go na tyle, zeby
nie zdechl i uchylic nieco drzwi. Cale to suszenie trwa i ze 2
godziny!
Krysia
>
>Witam:-)
>
>Od pewnego czasu czytam ta grupe dyskusyjna i postanowilam sie w koncu
>odwazyc i odezwac:-)
>Wlasnie zrobilam bezy...tzn. w zalozeniu mialy byc to bezy, ale wyszly mi
>jakies placki, ktore nie chcialy odejsc od blachy;-). Zgroza:-). Plama na
>calej linii:-)
>Czy ktos ma sprawdzony przepis na bezy?
>
>
>
K.T. - starannie opakowana
-----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
-----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-02 20:36:09
Temat: Re: BezyDziekuje Krysiu:-)
Mam piekarnik elektryczny...absolutne minimum w nim to cos okolo 50
stopni...Moze byc? I jak poznam, ze bezy sa juz zupelnie wysuszone?
(Zaznaczam, ze ze slodyczy to najbardziej lubie schabowego z kapusta...wiec
kazde probowanie to dla mne katorga;-))
Jestem deczko sploszona po moim dzisiejszym "wyczynie":-)...wiec wole pytac
niz znowu cos "wymodzic".
Czy do takich bezikow moge dodac np. czekolady czy soku z cytryny? A moze
cos innego?
Pozdrawiam
Monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-02 20:36:44
Temat: Re: BezyMonia wrote:
>
> Witam:-)
>
> Od pewnego czasu czytam ta grupe dyskusyjna i postanowilam sie w koncu
> odwazyc i odezwac:-)
> Wlasnie zrobilam bezy...tzn. w zalozeniu mialy byc to bezy, ale wyszly mi
> jakies placki, ktore nie chcialy odejsc od blachy;-). Zgroza:-). Plama na
> calej linii:-)
> Czy ktos ma sprawdzony przepis na bezy?
Bezy
6 bialek
220 gr cukru + 70 gr cukru
Rozgrzac piec do 135C/275F. W mikserze (lub trzepaczka w misce,
najlepiej miedzianej) ubic bialka az puszyste i cienkim strumieniem
dodac 220 gr cukru. Ubijac nastepne 3 minuty, az lsniace. Dodac 70 gr
cukru i juz bez ubijania wymieszac lyzka. To zapobiega klapnieciu.
Przelozyc do woreczka
plastikowego z odcietym rogiem, wyciskac na blache posmarowana maslem.
Piec 90 minut. Wylaczyc piec, otworzyc drzwiczki na 2 minuty, znow
zamknac i pozostawic w piecu do wystygniecia.
Magdalena Bassett
c2001CopyrightMagdalena Bassett. All rights reserved. Wszelkie prawa
zastrzezone.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-02 20:46:01
Temat: Re: BezyKrysiu, sprobuj mojego przepisu na bezy. NIGDY nie siadaja, zawsze
wychodza tak samo. Wlasnie pieczone, dopiero potem suszone.
Magdalena Bassett
Krysia Thompson wrote:
>
> Bic bialka. DLUGO. Jak zesztywnieja, daodawz po 2 lyzki cukru na
> bialko, doawac to powoli, caly czas bijac (zakladam, ze masz
> reczna maszyne, a nie trzy rece). Bic dalej dlugo, az blyszczace
> a po cukrze nie ma sladu.
> Piekarnik nagrzac troche (ze 120- 150 stopni). Blache wylozyc
> folia alu.
> Lyzka wylozyc bezy na folie. Wsadzic do piekarnika i od razu go
> zminejszyc do absolutnego minimum - one maja sie suszyc, a nie
> piec!> Jak piekarnik oporny i np gasnie, to dac go na tyle, zeby
> nie zdechl i uchylic nieco drzwi. Cale to suszenie trwa i ze 2
> godziny!
>
> Krysia
> >
> >Witam:-)
> >
> >Od pewnego czasu czytam ta grupe dyskusyjna i postanowilam sie w koncu
> >odwazyc i odezwac:-)
> >Wlasnie zrobilam bezy...tzn. w zalozeniu mialy byc to bezy, ale wyszly mi
> >jakies placki, ktore nie chcialy odejsc od blachy;-). Zgroza:-). Plama na
> >calej linii:-)
> >Czy ktos ma sprawdzony przepis na bezy?
> >
> >
> >
>
> K.T. - starannie opakowana
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-02 21:57:29
Temat: Re: BezyBardzo dziekuje...:-))) Na bank i jeden i drugi przepis sprawdze, bo moja
corka ostatnio z dzikim uwielbieniem zajada sie koglem-moglem.....tak wiec
.......same rozumiecie:-)))
Magda..napisalas:
(ciach)
> plastikowego z odcietym rogiem, wyciskac na blache posmarowana maslem.
> Piec 90 minut. (ciach)
Mam pytanie: czy samym maslem czy rowniez maka?
Serdecznie pozdrawiam
Monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-02 22:24:35
Temat: Re: BezyBlache do bezow, tak samo jak i do ptysiow, nalezy tylko smarowac
maslem, bez maki czy buleczki, czy czegotam.
Magdalena
Monia wrote:
> > plastikowego z odcietym rogiem, wyciskac na blache posmarowana maslem.
> > Piec 90 minut. (ciach)
> Mam pytanie: czy samym maslem czy rowniez maka?
>
> Serdecznie pozdrawiam
> Monia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |