Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.m10r2.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Blog z bardzo cennymi informacjami. To nie żaden spam.
Date: Wed, 16 Mar 2011 22:28:07 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <4...@t...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: newsgate.m10r2.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1300310888 10105 213.180.150.14 (16 Mar 2011 21:28:08 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Mar 2011 21:28:08 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 91.150.223.122, 10.174.28.61
X-User-Agent: Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.6.30 Version/10.63
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62317
Ukryj nagłówki
Cześć Komuszki!
> Praktycznie wszystkie informacje są przydatne i napisane w ciekawej
> formie. Tylko konkrety, a nie nudne lanie wody.
> zyjemzdrowo.blogspot.com
Zerknąłem. Po dość pobierznej lekturze mam dwie uwagi. Nie tyle
sprostowania, co uzupełnienia.
1. http://zyjemzdrowo.blogspot.com/2011/02/dlaczego-umi
eramy-prawdziwa-
przyczyna.html
Dodałbym że stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 do
omega-6 według różnych źródeł powinien wynosić 1:2-4. Powinniśmy dodawać
do pożywienia (nie tylko sałatki) oleje o dużej zawartości kwasów
omega-3 (w stosunku do omega-6). W praktyce tylko dwa oleje mają
naprawdę korzystny stosunek tych kwasów. Olej rzepakowy ma 1:2
i olej lniany 4:1 !!! Warto pamiętać że kwasy omega-3 szybko się
utleniają (zwłaszcza w wyższej temperaturze) i dlatego powinny być
przechowywane w lodówce. Nie można ich używać do smażenia! Gdyż tracą
całą swoją cenną "moc". Dodajemy je do już gotowych potraw, przed
spożyciem. Olej lniany najłatwiej kupić w sklepach ze zdrową żywnością,
wybierajmy takie w których przechowywany jest on w lodówce!
2. http://zyjemzdrowo.blogspot.com/2011/03/chleb-razowy
-i-pene-ziarna-czego-
jest.html
Warto pamiętać że produkty pełnoziarniste zawierają rówież substancję
przeciwodżywcze! Np. kwas fitynowy który utrudnia przyswajanie żelaza,
cynku, magnezu i wapnia. Najzdrowszym źródłem węglowodanów chyba jednak
są warzywa, uzupełniane owocami.
--
Antek Emigrant
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Czy 2 miliony lat ewolucji mogą się mylić!?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|