Data: 2003-03-30 12:25:41
Temat: Re: Bol gardla po jablkach
Od: "Janusz Regulski" <j...@b...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A jak jest po sokach jablkowych? Wazne takze czy probowaliscie jesc jablka
bez skorek...oraz czy takie objawy sa tez po jablkach np. z szarlotki?
Powodem moze byc sklad sliny, ktory powoduje "przyspieszona" fermentacje juz
na wysokosci gardla, zwlaszcza w przypadku jablek kruchych. Takie jablka nie
rozplywaja sie w ustach tylko rozpadaja na malenkie drobinki, ktore
przyklejaja sie do blony. Przyczyna takze moze byc reakcja alergiczna na
srodek chem. ktorym jablka byly pryskane.
pozdrawiam
kr
Użytkownik "kakrysa" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b65d1p$r8c$1@news.onet.pl...
> > Macie jakies pomysly dlaczego czasem po zjedzeniu jabka (najczesciej
> kilku,
> > 2-4) zaczyna bolec gardlo? Odczuwam nieprzyjemny 'dyskomfort' (lubie to
> > slowo) i czuje sie tak jakbym je lekko przeziebil choc to wykluczone.
> > Czy mozna ten efekt jakos zminimalizowac?
>
> Tez to zauwazylem - takie tarcie! Ale nie przypuszczałem, że to po
> jabłkach.. a fakt, ostatnio dużo ich zjadam.
> pozdrawiam
>
>
|