« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-20 12:04:47
Temat: Brokuły w sosie śmietanowym!!!Witam,
Polecam świetny przepis na brokuły w sosie śmietanowym:
http://www.knorr.pl/konkurs_pokaz.php?id=1075
Przy okazji, jeśli komuś posmakuje może oddać głos na ten przepis!!!
Pozdrawiam
Greg
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-20 16:31:04
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5af6.0000180d.435787de@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> Polecam świetny przepis na brokuły w sosie śmietanowym:
> http://www.knorr.pl/konkurs_pokaz.php?id=1075
> Przy okazji, jeśli komuś posmakuje może oddać głos na ten przepis!!!
>
Coś tam, coś tam "Wstawiamy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy
kostkę bulionową Knorra, gotujemy makaron." cośtam cośtam. Po czym wodę wraz
z rozpuszczoną kostką wylewamy, makaron starannie płuczemy. Ale nie jestem
pewna czy to coś pomoże...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-20 17:39:48
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!batory napisał(a):
> Coś tam, coś tam "Wstawiamy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy
> kostkę bulionową Knorra, gotujemy makaron." cośtam cośtam. Po czym wodę wraz
> z rozpuszczoną kostką wylewamy, makaron starannie płuczemy. Ale nie jestem
> pewna czy to coś pomoże...
>
>
Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-20 18:00:30
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!> Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
> moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>
Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
upodobanie.
Pozdrawiam
Greg
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-20 18:10:36
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!g...@p...onet.pl napisał(a):
>>Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
>>moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>
> Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
> upodobanie.
Generalnie na gęstość śmietany nie wpływa jej opakowanie....
Napisałeś, że 30% - to jak dla mnie całkiem gęsta jest.
Ale ja to zaczynam od podgotowania brokułów, bo zanim się zrobią to
śmietanowy sos za bardzo zgęstnieje.
Nie mówiąc już o tym, że nie dodaję kostki do makaronu, bo po co - no
chyba, że to Ania z Zielonego jest.
--
oshin, nie z zielonego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-20 18:34:10
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!> Generalnie na gęstość śmietany nie wpływa jej opakowanie....
> Napisałeś, że 30% - to jak dla mnie całkiem gęsta jest.
>
Śmietana 30% w kartonach itp. opakowaniach jest gęsta a tutaj chodzi o rzadką
śmietanę, więc taka najczęściej dostępna jest w woreczku.
> Ale ja to zaczynam od podgotowania brokułów, bo zanim się zrobią to
> śmietanowy sos za bardzo zgęstnieje.
> Nie mówiąc już o tym, że nie dodaję kostki do makaronu, bo po co - no
> chyba, że to Ania z Zielonego jest.
Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli zastosujesz
wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.
Pozdrawiam
Greg
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-20 18:44:24
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!g...@p...onet.pl napisał(a):
> Śmietana 30% w kartonach itp. opakowaniach jest gęsta a tutaj chodzi o rzadką
> śmietanę, więc taka najczęściej dostępna jest w woreczku.
To czego ona ma 30%
Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.
Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.
> Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
> ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli zastosujesz
> wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.
A może, ja nie pisałam, że to zły sposób tylko, że na śmietanach, które
znam się nie sprawdzi. No sprawdziłby się na 18% ale ta okazała się
właśnie za mało gęsta i śmietanowa - jak dla mnie.
Poza tym ta śmietana, to co w ogóle nie zgęstnieje???, czy po prostu
potrzebuje dużo czasu?
--
oshin, i tak będę obgotowywać bo jem paciaję brokułowo-śmietanową a nie
brokuły w śmietanie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-20 19:03:29
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!> To czego ona ma 30%
> Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
> ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.
> Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.
To właśnie cała specyfika tej śmietany- posiada 30% tłuszczu i jest rzadka.
>
> > Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
> > ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli
zastosujesz wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.
>
> A może, ja nie pisałam, że to zły sposób tylko, że na śmietanach, które
> znam się nie sprawdzi. No sprawdziłby się na 18% ale ta okazała się
> właśnie za mało gęsta i śmietanowa - jak dla mnie.
>
> Poza tym ta śmietana, to co w ogóle nie zgęstnieje???, czy po prostu
> potrzebuje dużo czasu?
>
Śmietana ta nie gęstnieję podczas gotowania tak jak inne śmietany.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-20 19:10:20
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!g...@p...onet.pl napisał(a):
>>Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
>>moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>>
>
> Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
> upodobanie.
Nie chodzilo mi o ilosc...
Przejrzalam jeszcze kilka przepisow z tego konkursy i zastanawiam sie,
czy naprawde jest tak trudno jasno i poprawnie zredagowac krotki tekst.
Rozumiem jeszcze drobne bledy w szybkiej korespondencji - sms czy mail,
ale w tekscie konkursowym imho takie bledy powinny dyskwalifikowac.
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-20 19:12:25
Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!oshin napisał(a):
>
> To czego ona ma 30%
> Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
> ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.
Niekoniecznie, slodka 30-ka jest rzadka.
> Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.
Zdarza sie, niektore, zwlaszcza male, mleczarnie takie produkuja. Pewnie
mieszkasz w duzym miescie? ;)
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |