Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Brokuły w sosie śmietanowym!!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Brokuły w sosie śmietanowym!!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-20 12:04:47

Temat: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Polecam świetny przepis na brokuły w sosie śmietanowym:
http://www.knorr.pl/konkurs_pokaz.php?id=1075
Przy okazji, jeśli komuś posmakuje może oddać głos na ten przepis!!!

Pozdrawiam
Greg


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-20 16:31:04

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5af6.0000180d.435787de@newsgate.onet.pl...
> Witam,
> Polecam świetny przepis na brokuły w sosie śmietanowym:
> http://www.knorr.pl/konkurs_pokaz.php?id=1075
> Przy okazji, jeśli komuś posmakuje może oddać głos na ten przepis!!!
>
Coś tam, coś tam "Wstawiamy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy
kostkę bulionową Knorra, gotujemy makaron." cośtam cośtam. Po czym wodę wraz
z rozpuszczoną kostką wylewamy, makaron starannie płuczemy. Ale nie jestem
pewna czy to coś pomoże...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-20 17:39:48

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

batory napisał(a):

> Coś tam, coś tam "Wstawiamy wodę na makaron. Kiedy się zagotuje, wrzucamy
> kostkę bulionową Knorra, gotujemy makaron." cośtam cośtam. Po czym wodę wraz
> z rozpuszczoną kostką wylewamy, makaron starannie płuczemy. Ale nie jestem
> pewna czy to coś pomoże...
>
>

Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-20 18:00:30

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
> moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>
Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
upodobanie.

Pozdrawiam
Greg


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-20 18:10:36

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: oshin <oshin@no_spam.engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

g...@p...onet.pl napisał(a):
>>Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
>>moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>
> Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
> upodobanie.

Generalnie na gęstość śmietany nie wpływa jej opakowanie....
Napisałeś, że 30% - to jak dla mnie całkiem gęsta jest.

Ale ja to zaczynam od podgotowania brokułów, bo zanim się zrobią to
śmietanowy sos za bardzo zgęstnieje.
Nie mówiąc już o tym, że nie dodaję kostki do makaronu, bo po co - no
chyba, że to Ania z Zielonego jest.

--
oshin, nie z zielonego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-20 18:34:10

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Generalnie na gęstość śmietany nie wpływa jej opakowanie....
> Napisałeś, że 30% - to jak dla mnie całkiem gęsta jest.
>

Śmietana 30% w kartonach itp. opakowaniach jest gęsta a tutaj chodzi o rzadką
śmietanę, więc taka najczęściej dostępna jest w woreczku.

> Ale ja to zaczynam od podgotowania brokułów, bo zanim się zrobią to
> śmietanowy sos za bardzo zgęstnieje.
> Nie mówiąc już o tym, że nie dodaję kostki do makaronu, bo po co - no
> chyba, że to Ania z Zielonego jest.

Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli zastosujesz
wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.

Pozdrawiam
Greg



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-20 18:44:24

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: oshin <oshin@no_spam.engram.psych.uw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

g...@p...onet.pl napisał(a):
> Śmietana 30% w kartonach itp. opakowaniach jest gęsta a tutaj chodzi o rzadką
> śmietanę, więc taka najczęściej dostępna jest w woreczku.

To czego ona ma 30%
Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.
Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.

> Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
> ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli zastosujesz
> wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.

A może, ja nie pisałam, że to zły sposób tylko, że na śmietanach, które
znam się nie sprawdzi. No sprawdziłby się na 18% ale ta okazała się
właśnie za mało gęsta i śmietanowa - jak dla mnie.

Poza tym ta śmietana, to co w ogóle nie zgęstnieje???, czy po prostu
potrzebuje dużo czasu?

--
oshin, i tak będę obgotowywać bo jem paciaję brokułowo-śmietanową a nie
brokuły w śmietanie :)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-20 19:03:29

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: g...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> To czego ona ma 30%
> Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
> ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.
> Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.

To właśnie cała specyfika tej śmietany- posiada 30% tłuszczu i jest rzadka.

>
> > Od momentu wstawienia wody na makaron do jego ugotowania jest wystarczająca
> > ilość czasu, aby brokuły stały się miękkie. Zapewniam Cię, że jeśli
zastosujesz wskazaną śmietanę nie zgęstnieje ona w czasie gotowania.
>
> A może, ja nie pisałam, że to zły sposób tylko, że na śmietanach, które
> znam się nie sprawdzi. No sprawdziłby się na 18% ale ta okazała się
> właśnie za mało gęsta i śmietanowa - jak dla mnie.
>
> Poza tym ta śmietana, to co w ogóle nie zgęstnieje???, czy po prostu
> potrzebuje dużo czasu?
>

Śmietana ta nie gęstnieję podczas gotowania tak jak inne śmietany.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-20 19:10:20

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

g...@p...onet.pl napisał(a):
>>Dlaczego smietana w woreczku? W kartoniku albo kubeczku plastikowym nie
>>moze byc? No i te 50 dkg brokul, brrr...
>>
>
> Generalnie śmietana nie może być gęsta, ilość brokuł to już indywidualne
> upodobanie.

Nie chodzilo mi o ilosc...

Przejrzalam jeszcze kilka przepisow z tego konkursy i zastanawiam sie,
czy naprawde jest tak trudno jasno i poprawnie zredagowac krotki tekst.
Rozumiem jeszcze drobne bledy w szybkiej korespondencji - sms czy mail,
ale w tekscie konkursowym imho takie bledy powinny dyskwalifikowac.

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-20 19:12:25

Temat: Re: Brokuły w sosie śmietanowym!!!
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

oshin napisał(a):

>
> To czego ona ma 30%
> Nie znam się, zawsze mi się wydawało, że te 30% to tłuszcz i że od
> ilości tłuszczu zależy gęstość śmietany.

Niekoniecznie, slodka 30-ka jest rzadka.

> Abstrahując już od tego, że aurat nie widziałam śmietany w woreczkach.

Zdarza sie, niektore, zwlaszcza male, mleczarnie takie produkuja. Pewnie
mieszkasz w duzym miescie? ;)

th

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

zarowka w mikrofalowce
mikrofala co sadzicie?
piekarnik parowy
Konserwanty?
Pańska skórka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »