« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-03 15:21:45
Temat: Bryndza do ziemniaków?Dostałam dziś kostkę bryndzy.Jest to produkt całkowicie mi obcy.Jak ją
wykorzystać?Na obiad robię zapiekankę ziemniaczaną,czy można jakos to
połączyć?Dziękuję za sugestie.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-03 17:18:05
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?Użytkownik "kalinika" <k...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bvoea9$6s7$1@inews.gazeta.pl...
> Dostałam dziś kostkę bryndzy.Jest to produkt całkowicie mi obcy.Jak ją
> wykorzystać?Na obiad robię zapiekankę ziemniaczaną,czy można jakos to
> połączyć?Dziękuję za sugestie.
>
Jak bryndza i ziemniaki to mi od razu przychodzą na myśl zakopiańskie
moskole z bryndzą, czyli coś jak placki ziemniaczane tylko pieczone zamiast
smażone i do tego właśnie owa bryndza. Doskonałe z wszelkimi surówkami.
Mniam :P
Pozdr
Nell
ps. Dla mnie bryndza to towar na tyle wyjątkowy, (a taka prawdziwa, świeża,
górska, pachnąca ehh :) ), że jej wszelkie przetwarzanie, zużywanie jako
jednego z wielu składników danej potrawy wydaje mi się marnotrastwem. Można
by nią myślę nadziać np pierś kurczaka i wyszło by smacznie i delikatnie,
ale czy warto? Zależy jakiej wielkości tą kostkę masz :P
N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 18:20:53
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?
>
> ps. Dla mnie bryndza to towar na tyle wyjątkowy, (a taka prawdziwa,
świeża,
> górska, pachnąca ehh :) ), że jej wszelkie przetwarzanie, zużywanie jako
> jednego z wielu składników danej potrawy wydaje mi się marnotrastwem.
Można
> by nią myślę nadziać np pierś kurczaka i wyszło by smacznie i delikatnie,
> ale czy warto? Zależy jakiej wielkości tą kostkę masz :P
>
> N.
Moskole to przede wszystkim placki z gotowanych ziemniakow, do ciasta nie
dodajesz cebuli. Pieczesz na suchej patelni albo blasze jak masz placki
grubosci ok 1/2cm...
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 19:34:39
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?Anka Łazowska <a...@p...onet.pl> napisał(a):
>
>
> >
> > ps. Dla mnie bryndza to towar na tyle wyjątkowy, (a taka prawdziwa,
> świeża,
> > górska, pachnąca ehh :) ), że jej wszelkie przetwarzanie, zużywanie jako
> > jednego z wielu składników danej potrawy wydaje mi się marnotrastwem.
> Można
> > by nią myślę nadziać np pierś kurczaka i wyszło by smacznie i
delikatnie,
> > ale czy warto? Zależy jakiej wielkości tą kostkę masz :P
> >
> > N.
>
> Moskole to przede wszystkim placki z gotowanych ziemniakow, do ciasta nie
> dodajesz cebuli. Pieczesz na suchej patelni albo blasze jak masz placki
> grubosci ok 1/2cm...
>
> Anka
>
Dziękuję,to jest myśl,moskole!Nigdy ich nie jadłam,ale miałam w planie
robić.Widziałam je kiedyś u Makłowicza,wyglądały obiecująco.Tak zrobię!
A bryndzę na wierzch to jak,w plasterkach?Przed czy po upieczeniu?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 20:05:57
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?
> > Moskole to przede wszystkim placki z gotowanych ziemniakow, do ciasta
nie
> > dodajesz cebuli. Pieczesz na suchej patelni albo blasze jak masz placki
> > grubosci ok 1/2cm...
> >
> > Anka
> >
> Dziękuję,to jest myśl,moskole!Nigdy ich nie jadłam,ale miałam w planie
> robić.Widziałam je kiedyś u Makłowicza,wyglądały obiecująco.Tak zrobię!
> A bryndzę na wierzch to jak,w plasterkach?Przed czy po upieczeniu
Pokruszyc po upieczeniu.
Niektorzy dodaja jeszcze smietany, ale ja bym posypala sama pokruszona
bryndza...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 22:03:18
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?Użytkownik "Anka Łazowska" <a...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bvoutu$t2s$1@news.onet.pl...
>
> Pokruszyc po upieczeniu.
> Niektorzy dodaja jeszcze smietany, ale ja bym posypala sama pokruszona
> bryndza...
Pokruszyć? Raczej nałożyć :) i zdecydowanie bez śmietany.
POzdr
Nell
ps. Makłowicz robił? serio? musiałam odcinek przegapić
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-04 09:09:48
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?>
>
> > A bryndzę na wierzch to jak,w plasterkach?Przed czy po upieczeniu
>
Bryndza w plasterkach? Może to nie bryndza tylko oscypek? Bo bryndza IMHO to
jest coś takiego do smarowania -
>
> Pokruszyc po upieczeniu.
...
>
- raczej niż do pokruszenia. Może ona jakaś fałszowana, znaczy nie owcza?
Pozdrawiam - Agnieszka
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-04 10:49:06
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?
> - raczej niż do pokruszenia. Może ona jakaś fałszowana, znaczy nie owcza?
> Pozdrawiam - Agnieszka
Prawdziwa bryndza da sie pokruszyc. To sprzedawane w pudeleczkach do
smarowania to nic tylko podrobka faszerowana chemia.
Pzdr.
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-04 11:00:32
Temat: Re: Bryndza do ziemniaków?
> Jak bryndza i ziemniaki to mi od razu przychodzą na myśl zakopiańskie
> moskole z bryndzą,
Czy ktoś może mi dokładnie opisać jak się takie moskole przygotowuje.
Google moim przyjacielem jest, ale nic konkretnego mi nie powiedziało.
Będę bardzo dźwięczna ;-)))))
--
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |