« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-03 13:26:55
Temat: Nacieranie - i do lodówki?Spojrzałem na zapodany przepis na żeberka w kiszonej
kapuście i przeczytałem:
[cyt]
Zeberka po umyciu należy natrzeć solą, pieprzem, przyprawami
i odstawić do lodówki na czas jakiś... z godzinka chociaż by
było dobrze.
[/cyt.]
I tu moja dusza chemiczna zawyła:
Dlaczego wstawiać do lodówki! - rozumiem jeszcze na czas
dłuższy (3 dni) ale na godzinę!!!
Przecież szybkość dyfuzji (odpowiedzialna za przechodzenie
smaku do środka mięska) zależy od temperatury?
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-03 13:42:24
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?Użytkownik "Qwax" <...@...Q>
[...]
> I tu moja dusza chemiczna zawyła:
> Dlaczego wstawiać do lodówki! - [...]
Teraz to może i nie problem ale jak się pojawią muchy i inne robale to
co, nadal dusza ci będzie wyć? czy wstawisz?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Ludzi jest wielu, ale człowieka trudno czasem spotkać.
----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 13:57:36
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?
Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w
wiadomości news:bvo8b7$6oa$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Qwax" <...@...Q>
> [...]
> > I tu moja dusza chemiczna zawyła:
> > Dlaczego wstawiać do lodówki! - [...]
>
> Teraz to może i nie problem ale jak się pojawią muchy i
inne robale to
> co, nadal dusza ci będzie wyć? czy wstawisz?
> ;-)
to akurat nie problem - są przykrywki a oprócz tego
pamiętam z młodych mych lat takie osłony z siatki.
(ale gdzie to dziś znaleźć?)
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:00:41
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?On Tue, 3 Feb 2004 14:57:36 +0100, "Qwax" <...@...Q> wrote:
>
>Użytkownik "JerzyN" <N...@m...pl> napisał w
>wiadomości news:bvo8b7$6oa$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Użytkownik "Qwax" <...@...Q>
>> [...]
>> > I tu moja dusza chemiczna zawyła:
>> > Dlaczego wstawiać do lodówki! - [...]
>>
>> Teraz to może i nie problem ale jak się pojawią muchy i
>inne robale to
>> co, nadal dusza ci będzie wyć? czy wstawisz?
>> ;-)
> to akurat nie problem - są przykrywki a oprócz tego
>pamiętam z młodych mych lat takie osłony z siatki.
>(ale gdzie to dziś znaleźć?)
>
>Pozdrawiam
>Qwax
zdaje sie, ze wszedzie....
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:19:28
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?Qwax a écrit :
> Spojrzałem na zapodany przepis na żeberka w kiszonej
> kapuście i przeczytałem:
>
> [cyt]
> Zeberka po umyciu należy natrzeć solą, pieprzem, przyprawami
> i odstawić do lodówki na czas jakiś... z godzinka chociaż by
> było dobrze.
> [/cyt.]
>
> I tu moja dusza chemiczna zawyła:
> Dlaczego wstawiać do lodówki! - rozumiem jeszcze na czas
> dłuższy (3 dni) ale na godzinę!!!
> Przecież szybkość dyfuzji (odpowiedzialna za przechodzenie
> smaku do środka mięska) zależy od temperatury?
Nie jestem chemikiem ale mam podobne watpliwosci kiedy czytam ze cos
zamarynowanego trzeba wstawic do lodowki. Te same watpliwosci dotycza
"wtawiania de lodowki zeby sie przegryzlo"
Ewcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:25:24
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?
Użytkownik "Krysia Thompson"
<K...@h...fsnet.co.uk> napisał w wiadomości
news:obav10l3lqfn0brni6trbaodc5jmoj08i6@4ax.com...
> On Tue, 3 Feb 2004 14:57:36 +0100, "Qwax" <...@...Q> wrote:
>
> >
> >> > I tu moja dusza chemiczna zawyła:
> >> > Dlaczego wstawiać do lodówki! - [...]
> >>
> >> Teraz to może i nie problem ale jak się pojawią muchy i
> >inne robale to
> >> co, nadal dusza ci będzie wyć? czy wstawisz?
> >> ;-)
> > to akurat nie problem - są przykrywki a oprócz tego
> >pamiętam z młodych mych lat takie osłony z siatki.
> >(ale gdzie to dziś znaleźć?)
> >
> zdaje sie, ze wszedzie....
>
Ty nie mów że wszędzie jak żyjesz w GB.
Ja czegoś takiego jak odwrócone sitko z uchwytem u góry nie
widziałem od czasu gdy miałem lat mniej niż 14 i mieszkałem
prawie na porodówce.
(na filmach są takie ale całe metalowe i bez siatki -
przynosi pod tym kelner danie by nie zmarzło ;-))) )
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:28:36
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) " <n...@y...com> napisał w
wiadomości news:401fadf8$0$11240$626a54ce@news.free.fr...
> Qwax a écrit :
> > Spojrzałem na zapodany przepis na żeberka w kiszonej
> > kapuście i przeczytałem:
> >
> > [cyt]
> > Zeberka po umyciu należy natrzeć solą, pieprzem,
przyprawami
> > i odstawić do lodówki na czas jakiś... z godzinka
chociaż by
> > było dobrze.
> > [/cyt.]
> >
> > I tu moja dusza chemiczna zawyła:
> > Dlaczego wstawiać do lodówki! - rozumiem jeszcze na czas
> > dłuższy (3 dni) ale na godzinę!!!
> > Przecież szybkość dyfuzji (odpowiedzialna za
przechodzenie
> > smaku do środka mięska) zależy od temperatury?
>
> Nie jestem chemikiem ale mam podobne watpliwosci kiedy
czytam ze cos
> zamarynowanego trzeba wstawic do lodowki. Te same
watpliwosci dotycza
> "wtawiania de lodowki zeby sie przegryzlo"
Rozumiem jeszcze niektóre ciasta - one powinny być w lodówce
ze względu na właśnie szybkość ale rośnięcia drożdży (i
przez to wielkość i ilość bąbelków) ale mięsko???
Nie - nigdy tego nie robiłem - chyba ze zostawiałem na
następny dzień (przez noc w ciepłym mieszkaniu)
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:46:09
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?Dnia Tue, 3 Feb 2004 14:26:55 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Qwax*, w
wiadomości news:<12335-1075814926@213.17.138.58> zawarł, co następuje:
> Dlaczego wstawiać do lodówki! - rozumiem jeszcze na czas
> dłuższy (3 dni) ale na godzinę!!!
Bo pies nie potrafi jej otworzyć, natomiast z siatką antymuchową radzi sobie
od razu.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 14:55:22
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?
Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w
wiadomości news:1eud4ou6eavlu$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Tue, 3 Feb 2004 14:26:55 +0100, Waćpanna lub Waćpan
*Qwax*, w
> wiadomości news:<12335-1075814926@213.17.138.58> zawarł,
co następuje:
>
> > Dlaczego wstawiać do lodówki! - rozumiem jeszcze na czas
> > dłuższy (3 dni) ale na godzinę!!!
>
> Bo pies nie potrafi jej otworzyć, natomiast z siatką
antymuchową radzi sobie
> od razu.
To zależy od wychowania psa!
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 15:01:46
Temat: Re: Nacieranie - i do lodówki?Dnia Tue, 3 Feb 2004 15:55:22 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Qwax*, w
wiadomości news:<25536-1075820232@213.17.138.58> zawarł, co następuje:
>> Bo pies nie potrafi jej otworzyć, natomiast z siatką
> antymuchową radzi sobie
>> od razu.
>
> To zależy od wychowania psa!
Co, zręczność psa?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |