« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-03 08:36:15
Temat: ZiemniakiWitam wszystkich!
Chodzi za mna ostatnio jakies takie danie z ziemnakow, cos w stylu: pokroic na
plastry (raczej cienkie) i jakos usmazyc na patelni najlepiej lub zapiec w
piekarniku. Natchnieniem byla znaleziona ostatnio wsrod przypraw taka do dan z
ziemniakow i chcialabym ja wykorzystac. Czy ktos moglby cos podpowiedziec jak
najlepiej zrobic takie danie, moze byc z jakimis dodatkami oprocz tych
ziemniakow i przyprawy. Dzieki za pomoc.
Pozdrawiam
Ula
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-02-03 09:01:09
Temat: Re: ZiemniakiUżytkownik u...@p...onet.pl napisał:
> Witam wszystkich!
> Chodzi za mna ostatnio jakies takie danie z ziemnakow, cos w stylu: pokroic na
> plastry (raczej cienkie) i jakos usmazyc na patelni najlepiej lub zapiec w
> piekarniku. Natchnieniem byla znaleziona ostatnio wsrod przypraw taka do dan z
> ziemniakow i chcialabym ja wykorzystac. Czy ktos moglby cos podpowiedziec jak
> najlepiej zrobic takie danie, moze byc z jakimis dodatkami oprocz tych
> ziemniakow i przyprawy. Dzieki za pomoc.
> Pozdrawiam
> Ula
>
prosze bardzo :) moja ulubiona zapkiepanka ;)
ziemniaki obgotowujesz w odzie na pol miekko, kroisz w plastry grubosci
ok 5-7 mm.
boczek podsmazasz na patelni na chrupiaca, najlepiej plasterki male.
cebilke szklisz na zloto.
przyprawe masz
w naczyniu zaroodpornym ukladasz warstawami, ziemniaki, boczek, cebulke
i sypiesz przyprawa. tak do wyczerpania skladnikow.
na tarce scierasz sera zoltego, spora garsc,
w miesce rozbeltasz jajko i dodasz lyzke smietany, taka mam proporcje, 1
jajo jedna lyzka, i proporcjonalnie zwiekaszasz, wymieszac to
polac po wierzchu zakiepanke.
posypac serem
piekarnik na 180 stopni, wlozyc tam zakiepanke w *przykrytym* naczyniu
zaroodpornym, piec ok 35 minut, nastepne po tym czasie zdjac pokrywke,
zrumienic ser,
po tej czynnosci mozna wylaczyc i czekac az troche ostygnie a nastepnie
zjesc ;)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-02-03 10:43:45
Temat: Re: (P) Tortilla z ziemniakami
Użytkownik <u...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:5bdd.0000006d.401f5d7e@newsgate.onet.pl...
> Witam wszystkich!
> Chodzi za mna ostatnio jakies takie danie z ziemnakow, cos w stylu:
pokroic na
> plastry (raczej cienkie) i jakos usmazyc na patelni najlepiej lub zapiec w
> piekarniku.
TORTILLA Z KUKURYDZĄ, ZIEIAKAMI I POMIDORAMI.
Z "Warzywne przysmaki"
ok 1/4 kg ziemniaków
oliwa
3 łyżki kukurydzy z puszki
4 suszone pomidory z oleju
natka pietruszki
6 rozmąconych jaj
sól i czarny pieprz
Kroimy ziemniaki w grube plastry
i gotujemy ziemniaki 10 minut, wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia.
rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy porządnie ziemniaki na brązowo i
chrupiące.
Rozgrzewamy piekarnik.
Do ziemniaków dodajemy kukurydzę i posiekane pomidory, chwilę trzymamy na
małym ogniu.
Do jaj dodajemy przyprawy natkę - wlewamy na patelnię z ziemniakami i
resztą
Smażymy na małym ogniu 3-4 minuty aż brzegi omletu będą lekko brązowe -
stawiamy następnie patelnię pod rusztem i zapiekamy az wierzch będzie
złocisty.
Ta patelnia nie może mieć plastikowej, czy drewnane raczki - bo sie sfajczy
w piekarniku, najlepsza jest taka bez rączki, tylko z metalowymi uszkami po
bokach
Można też przygotować to danie w naczyniu żaroodpornym
Układamy obsmażone ziemniaki warstwami na przemian z pomidorami kukurydzą,
polewamy masą jajeczną i na sam wierzch kładziemy kilka plastrów ziemniaków
i do piekarnika rozgrzanego na 220 s.
Zapiekamy az będze złociste.
To bardzo smaczna potrawa.
Podawałam to z czerwonym wytrawnym winem i sałatą w sosie winegret.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |