« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-02-09 16:54:32
Temat: Re: BurgerIn article <4...@b...com>,
Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
> Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
> sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :
>
> http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~linki
n_id-7000541
Tyle, że wszystkie ogórki na tych stronach są marynowane, nie kiszone.
Marynowane ? właśnie "pickled" po angielsku. Zob. np. skład jednego z
produktów z tej strony, którą podałaś powyżej:
<http://www.barryfarm.com/nutri_info/pickled_all/cuc
umdill.html>
Czyli właśnie polskie korniszony.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-02-09 17:39:32
Temat: Re: BurgerMagdalena Bassett wrote:
> Nie wiem, w jakich sklepach bywales. Kiszone ogorki sa latwo dostepne, w
> kazdym sklepie i w kazdych delikatesach. Z korniszonami troche trudniej,
> mozna je dostac w malutkich sloikach. Kiszone mozna kupic w sloikach,
> pojedynczo, i do kanapki, prawie kazdy sandwich ma na dodatek cwiartke
> kiszonego ogorka krojonego wzdluz.
> Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
> sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :
>
> http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~linki
n_id-7000541
>
> MB
Wlasnie mowie o dill pickles. Jesli twierdzisz, ze one smakuja jak
kiszone to nie wiem, jakie kiszone jadasz. Tam pomimo, iz ogorki
nazywaja sie polish pickles, to z kazdej firmy inaczej smakuje (ale
zdecydowanie bardziej jak korniszon niz kiszony).
W sklepach bywalem typowo amerykanskich, nie chicagowsko-nowojorskich z
zywnoscia z calego swiata.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-02-09 18:07:21
Temat: Re: BurgerWladyslaw Los wrote:
> In article <4...@b...com>,
> Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
>
>
>
>>Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
>>sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :
>>
>>http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~lin
kin_id-7000541
>
>
> Tyle, że wszystkie ogórki na tych stronach są marynowane, nie kiszone.
> Marynowane ? właśnie "pickled" po angielsku. Zob. np. skład jednego z
> produktów z tej strony, którą podałaś powyżej:
>
> <http://www.barryfarm.com/nutri_info/pickled_all/cuc
umdill.html>
>
> Czyli właśnie polskie korniszony.
>
> Władysław
Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
W tych, ktore wspominasz wyzej, sklad jest nastepujacy:
Cucumber
Salt
Water
Sugar
Vinegar
Spices
czyli ten dodatek octu przekresla ich kiszonosc?
Gdy robie domowe kiszone ogorki w sloikach, to tez dodaje ocet do wody z
sola. Z drugiej strony, robilam kiedys korniszony, takie male, bardzo
kwasne ogorki, jest to 3 dni pracy, i rozne zalewy, i nic nie maja
wspolnego z kiszonymi ogorkami. Dlaczego nazywasz pikle korniszonami?
Czy w Polsce korniszony to duze ogorki z zalewy solno-octowej?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-02-09 18:47:38
Temat: Re: Burger
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:43EB84D9.2080507@bluemoonlavender.com...
>
> Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
> luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
>
> W tych, ktore wspominasz wyzej, sklad jest nastepujacy:
>
> Cucumber
> Salt
> Water
> Sugar
> Vinegar
> Spices
>
>
> czyli ten dodatek octu przekresla ich kiszonosc?
>
Kiszonosc to sie uzyskuje przy pomocy samej wody i soli...wystarczy zalać
ogórki solanką i poczekać aż same ukisną..i raczej nie potrzeba potem
dokwaszać octem..
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-02-09 19:23:02
Temat: Re: BurgerMarek W. wrote:
>>Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
>>luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
>>
>>W tych, ktore wspominasz wyzej, sklad jest nastepujacy:
>>
>>Cucumber
>>Salt
>>Water
>>Sugar
>>Vinegar
>>Spices
>>
>>
>>czyli ten dodatek octu przekresla ich kiszonosc?
>>
>
>
> Kiszonosc to sie uzyskuje przy pomocy samej wody i soli...wystarczy zalać
> ogórki solanką i poczekać aż same ukisną..i raczej nie potrzeba potem
> dokwaszać octem..
>
> Marek
>
>
Owszem, ale pytam o ogorki w sloikach - czy gdy sie robi kiszone w
sloikach, to zupelnie bez octu?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-02-09 19:26:53
Temat: Re: BurgerMagdalena Bassett napisal(a):
> Owszem, ale pytam o ogorki w sloikach - czy gdy sie robi kiszone w
> sloikach, to zupelnie bez octu?
>
Tak
Ania
--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-02-09 19:35:14
Temat: Re: BurgerUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Owszem, ale pytam o ogorki w sloikach - czy gdy sie robi kiszone w
> sloikach, to zupelnie bez octu?
Oczywiście, do kiszonych warzyw nie dodaje się octu, niezaleznie, w
sloiku, czy w beczce.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-02-09 19:53:34
Temat: Re: Burger
Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:43EB9696.7090602@bluemoonlavender.com...
> Marek W. wrote:
> >>Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
> >>luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
> >>
> >>W tych, ktore wspominasz wyzej, sklad jest nastepujacy:
> >>
> >>Cucumber
> >>Salt
> >>Water
> >>Sugar
> >>Vinegar
> >>Spices
> >>
> >>
> >>czyli ten dodatek octu przekresla ich kiszonosc?
> >>
> >
> >
> > Kiszonosc to sie uzyskuje przy pomocy samej wody i soli...wystarczy
zalać
> > ogórki solanką i poczekać aż same ukisną..i raczej nie potrzeba potem
> > dokwaszać octem..
> >
> > Marek
> >
> >
>
> Owszem, ale pytam o ogorki w sloikach - czy gdy sie robi kiszone w
> sloikach, to zupelnie bez octu?
>
> MB
Tak dokładnie tak samo jak małosolne sie robi..tyle że inaczej sie w słoiku
układa
no i lepiej dać ciut wiecej soli...
poza tym dobra jest zimna piwnica to niema potem zadnych sensacji z nimi w
zimie
mozna je po ukiszeniu klasycznie pasteryzowac..ale to juz kwestia gustu
M:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-02-09 20:07:00
Temat: Re: BurgerIn article <4...@b...com>,
Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
> Wladyslaw Los wrote:
>
> > In article <4...@b...com>,
> > Magdalena Bassett <n...@b...com> wrote:
> >
> >
> >
> >>Po angielsku nazywaja sie dill pickles. Jesli chcesz zobaczyc 81 roznych
> >>sloikow kiszonych ogorkow w Stanach, to tu sa 3 strony :
> >>
> >>http://www1.shopping.com/xGS-Dill_Pickles~NS-1~lin
kin_id-7000541
> >
> >
> > Tyle, że wszystkie ogórki na tych stronach są marynowane, nie kiszone.
> > Marynowane ? właśnie "pickled" po angielsku. Zob. np. skład jednego z
> > produktów z tej strony, którą podałaś powyżej:
> >
> > <http://www.barryfarm.com/nutri_info/pickled_all/cuc
umdill.html>
> >
> > Czyli właśnie polskie korniszony.
> >
> > Władysław
>
> Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
> luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
Tak. Nigdy nie kisiłaś ogórków? Co innego kiszone ogórki w słoikach, co
innego ogórki marynowane, czyli korniszony.
>
> W tych, ktore wspominasz wyzej, sklad jest nastepujacy:
>
> Cucumber
> Salt
> Water
> Sugar
> Vinegar
> Spices
>
>
> czyli ten dodatek octu przekresla ich kiszonosc?
Nie tylko to. One po prostu nigdy nie były kiszone, tylko zakwaszane
octem
>
> Gdy robie domowe kiszone ogorki w sloikach, to tez dodaje ocet do wody z
> sola.
??? Ocet do kiszonych ogórków? Przecież to psuje snmak, nie mówiąc o
tym, że wstrzymuje naturalną fermentację mlekową.
> Z drugiej strony, robilam kiedys korniszony, takie male, bardzo
> kwasne ogorki, jest to 3 dni pracy, i rozne zalewy, i nic nie maja
> wspolnego z kiszonymi ogorkami.
Nie mają nic wspólnego. To się zgadza.
>Dlaczego nazywasz pikle korniszonami?
Nie nazywam. Pikle to wszelkie marynowane warzywa. Nie tylko ogórki.
> Czy w Polsce korniszony to duze ogorki z zalewy solno-octowej?
Do 7 cm. długości i 2,5 cm. grubości.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-02-09 21:03:15
Temat: Re: BurgerWladyslaw Los wrote:
>>Czyli polskie kiszone ogorki w sloikach (czy sa w sloikach czy tylko
>>luzem?) maja tylko sol i wode (plus przyprawy)?
>
>
> Tak. Nigdy nie kisiłaś ogórków? Co innego kiszone ogórki w słoikach, co
> innego ogórki marynowane, czyli korniszony.
Kisilam malosolne w kamionce tylko z sola i woda. Gdy wkladam w sloiki,
zawsze dodaje troche octu. Nie wiem dlaczego, Babcia tak robila.
Wydawalo mi sie, ze by sie w tych sloikach zepsuly tylkko z sama sola.
Najwidoczniej bylam w bledzie.
>
> ??? Ocet do kiszonych ogórków? Przecież to psuje snmak,
de gustibus...
>
>>Dlaczego nazywasz pikle korniszonami?
>
>
> Nie nazywam. Pikle to wszelkie marynowane warzywa. Nie tylko ogórki.
nie wiedzialam, myslalam, ze tylko ogorki
>
>
>>Czy w Polsce korniszony to duze ogorki z zalewy solno-octowej?
>
>
> Do 7 cm. długości i 2,5 cm. grubości.
>
> Władysław
Wydawalo mi sie, ze korniszony to jak cornichons, malutkie ogorki na
jedno ugryzienie, ktore podaje sie do kanapek, pasztetow, itp. Nie
wiedzialam, ze te duze to tez korniszony.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |