Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-01-05 19:40:30

Temat: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "-=Elwood=-" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, właśnie wczytałem sie w całą dłuuuuuugą serię postów o żurku.
Postanowiłem więc posłać mój sprawdzony przepis na zakwas do Barszczu
Czerwonego.

Składniki:
- kilka buraków czerwonych
- skórka od żytniego chleba (może byc razowiec, a w ostateczności nawet
zwykły pszenny)
- przegotowana, letnia woda
- ząbek czosnku, ale nie koniecznie

Buraczki obrać, pokroić w talarki lub w paski (jak tam kto woli) włożyć na
dno słoika (veka) dodać przekrojony ząbek czosnku i zalać do przykrycia
całości wodą. Na wierzch buraczków położyć kromkę chleba. Zamknąć dobrze i
postawić w ciepłym miejscu. Po 5 dniach powinien byc juz zakwas gotowy.
Jeśli pojawi sie pleśń, śmiało ją zebrać z chleba i wyrzucić, a zakwas i tak
jest dobry. Po ukiszeniu można go zlac (czysty) do mniejszego słoika i
zakręcony trzymać dłuższy czas.

Smacznego
--
____________________________________________
Our Knowledge Is Our Power
-=Elwood=-


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-01-05 20:09:22

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "andie" <a...@m...NoSpAm.pl> szukaj wiadomości tego autora

: - ząbek czosnku, ale nie koniecznie

Jak dla mnie koniecznie, nawet trzy, cztery ... :-)
andie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 20:50:48

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "Marta Kamińska" <m...@m...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "-=Elwood=-" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
news:btcej9$c8o$1@absinth.dialog.net.pl...

> - ząbek czosnku, ale nie koniecznie

jak najbardziej, koniecznie i to nie jeden

i jeszzce jedno, sprawa dotyczaca sloika, slyszalam wiele razy ze zakwasu na
barszcz czerwony nie powinno sie robic w naczyniu przezroczystym (zreszta na
zur tez)
najlepiej w glinianym, ma to wplyw m.in na kolor
szczerze powiedziwaszy nie wiem,ile wtymprawdy bo od zawsze robimy w
glinianym

Marta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 21:07:52

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btcief$5lh$1@atlantis.news.tpi.pl>, Marta Kamińska
<m...@m...net.pl> wrote:

> Użytkownik "-=Elwood=-" <e...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:btcej9$c8o$1@absinth.dialog.net.pl...
>
> > - ząbek czosnku, ale nie koniecznie
>
> jak najbardziej, koniecznie i to nie jeden


Przecież, jak dasz czosnek do zakwasu, to barszcz może Ci pachnieć
czosnkiem i nic na to nie poradzisz!

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 21:23:47

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> Przecież, jak dasz czosnek do zakwasu, to barszcz może Ci pachnieć
> czosnkiem i nic na to nie poradzisz!
>
> Władysław
Ale dla niektorych to niewatpliwa zaleta, że barszcz pachnie czosnkiem.
Ja osobiscie do zakwasu nie dodaje czosnku, ale juz w czasie gotowania
burakow na barszcz, dodaje do nich zabek, dwa czosnku - zalezy do czego
ma byc barszcz i dla mnie obowiazkowy jest koper taki zasuszony jak sie
dodaje do ogorkow. Gotuje go w takim lnianym woreczku zeby farfocle nie
plywaly a oddal smak ewentualnie przecedzam przez sito wszystkie
plywajace rzeczy od plynu.
Tak samo rosol, moj rosol, ktory nie ma nic wspolnego ze staropolskim
przepisem na te zupe, ale mi smakuje musi byc z zabkiem czosnku.
Kwestia gustu, gdzie kto dodaje te przyprawe - nie wszedzie pasuje to
fakt, ale to nasze odczucie gdzie. Wczesniej czytalam watek o kaczce, i
jej doprawianiu papryka i czosnkiem - faktycznie, jak dla mnie tez
dziwna kompozycja smakowa ale innym smakuje. Dla mnie kaczka musi byc
natarta sola, i polana maslem a w srodku ma miec nadzienie z ryzu z
jablkami i pomarancza. Takie o to smaki mi sa szczegolnie mile. Moja
ciotka natomiast przygotowywuje piers kacza w sosie czosnkowo -
imbirowym - cos niby z chinskiej kuchni - dla mnie porazka.
Tak wiec w kwestii doboru przypraw chyba nie nalezy byc az tak sztywnym
w odniesieniu do innych ludzi a w odniesieniu do siebie, jak nie lubisz
imbiru to go nie dodajesz i tyle ale kto inny dodaje go wszedzie.
Mam nadzieje, ze bardzo nie zagmatwalam.
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 22:00:34

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btckht$5bb$1@SunSITE.icm.edu.pl>, walkie!
<walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> wrote:

> > Władysław
> Ale dla niektorych to niewatpliwa zaleta, że barszcz pachnie czosnkiem.

Przecież to wiem. Biedacy. ;-) Ale rozumiem, że przyzwyczajenie to
druga natura.
Cóż, mieszkając w Toruniu jadałem zabielany barszcz na słodko z
makaronem. To dopiero świństwo.

> Ja osobiscie do zakwasu nie dodaje czosnku, ale juz w czasie gotowania
> burakow na barszcz, dodaje do nich zabek, dwa czosnku - zalezy do czego
> ma byc barszcz i dla mnie obowiazkowy jest koper taki zasuszony jak sie
> dodaje do ogorkow.

Wg. mnie barszcz czysty powinien smakować przede wszystkim burakami i
dobrym wywarem, być słodko-kwaśny, od buraków i od naturalnego zakwasu,
z ziemistą nutą, z wyczuwalnym smakiem podstawowego wywaru z mięsa,
grzybów lub wędzonki. Czosnek jest zbyt intensywny i niszczy samoistny
smak barszczu. Nie daję też do barszczu pieprzu, jak to czyni wielu.
Czosnek nie jest przyprawą bardzo popularną w tradycyjnej kuchni
polskiej, ale już pieprz tak. I zapewne dawne barszcze bywały
pieprzne. jednak mi pieprz w barszczu wadzi. Natomiast czosnek w
barszczu wydaje mi się być obyczajem rodzinnym, może regionalnym,
niezwiązanym z obecną modą na czosnek.

> Tak samo rosol, moj rosol, ktory nie ma nic wspolnego ze staropolskim
> przepisem na te zupe, ale mi smakuje musi byc z zabkiem czosnku.

A to już mnie dziwi. Rosół z czosnkiem, to już właściwie zupa
czosnkowa, nie rosół.

> Kwestia gustu, gdzie kto dodaje te przyprawe - nie wszedzie pasuje to
> fakt, ale to nasze odczucie gdzie.

Nasze, w pewnych granicach.

> Wczesniej czytalam watek o kaczce, i
> jej doprawianiu papryka i czosnkiem - faktycznie, jak dla mnie tez
> dziwna kompozycja smakowa ale innym smakuje.

Zwykle takie rzeczy smakują tym, którzy nie wiedzą, że można inaczej i
lepiej.
>

> Tak wiec w kwestii doboru przypraw chyba nie nalezy byc az tak sztywnym
> w odniesieniu do innych ludzi

Ja staram się, by inni byli mniej sztywni.

> Mam nadzieje, ze bardzo nie zagmatwalam.

Nie, :-)

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 22:15:09

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

> Przecież to wiem. Biedacy. ;-) Ale rozumiem, że przyzwyczajenie to
> druga natura.
> Cóż, mieszkając w Toruniu jadałem zabielany barszcz na słodko z
> makaronem. To dopiero świństwo.
Barszcz z makaronem???? O rany, to dla mnie juz rzeczywiscie szczyt.
Choc teraz widze jak koledzy w pracy wcinaja barszcz ekspresowy firmy
Amino wlasnie z makaronem - jesoou jak to wyglada, rozowa woda z
makaronem napecznialym, naprawde fatalnie.

>

>
> Wg. mnie barszcz czysty powinien smakować przede wszystkim burakami i
> dobrym wywarem, być słodko-kwaśny, od buraków i od naturalnego zakwasu,
> z ziemistą nutą, z wyczuwalnym smakiem podstawowego wywaru z mięsa,
> grzybów lub wędzonki.
U mnie jest ten problem, ze nie lubie zup z posmakiem miesnym - dla mnie
zupa ma byc z jarzyn dlatego tez nigdy nie robie zadnych wywarow na
kosciach czy kawalkach miesa poza rosolem. W kwestii rosolu, a wlasciwie
mojego pseudo rosolu nie lubi wolowego, moj jest zawsze drobiowo warzywny.

Czosnek jest zbyt intensywny i niszczy samoistny
> smak barszczu.
Jesli dodasz na poczatku gotowania a nie pod koniec to on sie wygotuje,
nie ma zadnych wartosci poza smakiem bo wygotowany czosnek to flak taki.

Nie daję też do barszczu pieprzu, jak to czyni wielu.
> Czosnek nie jest przyprawą bardzo popularną w tradycyjnej kuchni
> polskiej, ale już pieprz tak. I zapewne dawne barszcze bywały
> pieprzne. jednak mi pieprz w barszczu wadzi. Natomiast czosnek w
> barszczu wydaje mi się być obyczajem rodzinnym, może regionalnym,
> niezwiązanym z obecną modą na czosnek.
Bardzo bardzo mozliwe, ze jest tak wlasnie jak piszesz. To tak samo jak
w niektorych regionach ludzie do bigosu dodaja koncentrat pomidorowy. To
moim zdaniem tez regionalizm choc brak mi wiedzy jak dawniej gotowalo
sie bigos - czy dodawano jakies dodatki pomidorowe. A pieprz...pieprz
jest niewatpliwie stara przyprawa w kuchni, choc ja za nim nie
przepadam. Owszem lubie swiezo zmielony w niektorych daniach. Nie
toleruje kupnego mmielonego pieprzu - jest zwietrzaly i dodaje tylko
potrawie gorzkiego smaku.


> A to już mnie dziwi. Rosół z czosnkiem, to już właściwie zupa
> czosnkowa, nie rosół.
Własciwie tak, bo wlasnie w tej zupie lubie wyrazny jego posmak.

>
> Nasze, w pewnych granicach. / Byle rozsadnych ;-)
>

> Zwykle takie rzeczy smakują tym, którzy nie wiedzą, że można inaczej i
> lepiej.
Teraz jest moda na "zlote ptaki" a wiadomo, papryka nadaje taki kolor
ptakowi.
>

> Ja staram się, by inni byli mniej sztywni.
Fakt, podoba mi sie to zdanie :). Rzeczywiscie, dzieki Tobie i ja
wnioslam do swojej kuchni wiele pomyslow o ktorych wczesniej nie mialam
pojecia. Teraz mi nic do glowy nie przychodzi, ale jeszcze dwa lata temu
jako mloda mezatka robilam tylko ryz z kurczakiem w sosie smietanowym
albo smietana z papryka. Jak sobie teraz przypomne to swinstwo to
zastanawiam sie jakim cudem moj maz przelykal to z usmiechem na twarzy ;)



--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 22:16:51

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "-=Elwood=-" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Napisałem w moim poscie :
- ząbek czosnku, ale nie koniecznie

dlatego że czosnek (pomijam walory smakowe i zapachowe) ma właściwości
bakteriobójcze. Wiele osób nie dodaje do zakwasu czosnku głównie dlatego że
wydłuża on proces kiszenia, a poza tym własnie, jako bardzo intensywna w
smaku przyprawa mocno zakłóca delikatny smak barszczu (ale o tym już sporo
napisano w tym wątku).
Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życzę jeszcze raz smacznego (czosnkowo i
czysto barszczowo)

:)


--
____________________________________________________
__________
Robert 'Elwood' Jakóbczyński



*************************
* Our Knowledge Is
Our Power *

*************************


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 22:24:51

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <btcni7$nbn$1@SunSITE.icm.edu.pl>, walkie!
<walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> wrote:


> > Wg. mnie barszcz czysty powinien smakować przede wszystkim burakami i
> > dobrym wywarem, być słodko-kwaśny, od buraków i od naturalnego zakwasu,
> > z ziemistą nutą, z wyczuwalnym smakiem podstawowego wywaru z mięsa,
> > grzybów lub wędzonki.
> U mnie jest ten problem, ze nie lubie zup z posmakiem miesnym - dla mnie
> zupa ma byc z jarzyn dlatego tez nigdy nie robie zadnych wywarow na
> kosciach czy kawalkach miesa poza rosolem.

To możesz robić barszcz na warzywach lub grzybacgm

> Czosnek jest zbyt intensywny i niszczy samoistny
> > smak barszczu.
> Jesli dodasz na poczatku gotowania a nie pod koniec to on sie wygotuje,
> nie ma zadnych wartosci poza smakiem

No właśnie. Smakiem który zostaje w barszczu.

> bo wygotowany czosnek to flak taki.

> Bardzo bardzo mozliwe, ze jest tak wlasnie jak piszesz. To tak samo jak
> w niektorych regionach ludzie do bigosu dodaja koncentrat pomidorowy. To
> moim zdaniem tez regionalizm choc brak mi wiedzy jak dawniej gotowalo
> sie bigos - czy dodawano jakies dodatki pomidorowe.

Przede wszystkim dawniej nie dawano zwykle kapusty. Moja teoria jest
taka, że bigos zaczęto utożsamaić z bigosem z kapusty dopiero po
publikacji "Pana Tadeusza"

> Teraz mi nic do glowy nie przychodzi, ale jeszcze dwa lata temu
> jako mloda mezatka robilam tylko ryz z kurczakiem w sosie smietanowym
> albo smietana z papryka. Jak sobie teraz przypomne to swinstwo

A to wcale nie musi być świństwo.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-01-05 22:29:36

Temat: Re: Był Żur a teraz dla fanów Barszczu Czerwonego!
Od: "walkie!" <walkie_wywal_to@to_tez_wywal_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Wladyslaw Los napisał:

>
> Przede wszystkim dawniej nie dawano zwykle kapusty. Moja teoria jest
> taka, że bigos zaczęto utożsamaić z bigosem z kapusty dopiero po
> publikacji "Pana Tadeusza"
To co to był dawniej bigos?
>
>
>>Teraz mi nic do glowy nie przychodzi, ale jeszcze dwa lata temu
>>jako mloda mezatka robilam tylko ryz z kurczakiem w sosie smietanowym
>>albo smietana z papryka. Jak sobie teraz przypomne to swinstwo
>
>
> A to wcale nie musi być świństwo.
Nie musi jak się je okazjonalnie, jak pamiętam, że na co drugi obiad to
bylo to mnie ciarki przechodza.

>
> Władysław


--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Makłowicz na kasetach ?
seler naciowy
SPAM -nowe zabawki z Toy Story
makłowicz, bikont... - ktoś to czytał?
jak doprawic żurek z torebki aby pozbyc sie tego smaku :/

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »