Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CERWONA KAPUSTA

Grupy

Szukaj w grupach

 

CERWONA KAPUSTA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-11-10 01:06:39

Temat: CERWONA KAPUSTA
Od: "HANIA" <l...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


DZIENDOBRY WSZYSTKIM

Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej.Jestem naprawde
rozczarowana tym co znajduje w WWW.
Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty( ktora przygotowywala
mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)Pamietam, ze kapusta nie byla surowa(
mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
Jesli jest ktos , kto moglby mi pomoc to z gory pieknie dziekuje
Hania

____________________________________________________
_______
Wyslano poprzez Fastnews - www.com.pl. Archiwum usenet.
Szukaj, czytaj, dyskutuj w http://www.com.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-11-10 06:34:42

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

HANIA <l...@a...com> wrote:

> DZIENDOBRY WSZYSTKIM
>
> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej.Jestem
> naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW. Chodzi mi konkretnie o
> przepis na surowke z czerwonej kapusty( ktora przygotowywala mi mama jak
> bylam mala jeszcze dziewczynka...)Pamietam, ze kapusta nie byla surowa(
> mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)

Kapusta czerwona jako tradycyjny polski dodatek np. do dziczyzny jest
zasmazana.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-10 07:27:10

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: "Dorota" <b...@f...hoga.pl> szukaj wiadomości tego autora

i jest przepyszna...
:-)
Dorota

Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:1ejveb7.13pyk8chtxpkdN%wlos@tele.com.pl...
> HANIA <l...@a...com> wrote:
>
> > DZIENDOBRY WSZYSTKIM
> >
> > Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej.Jestem
> > naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW. Chodzi mi konkretnie o
> > przepis na surowke z czerwonej kapusty( ktora przygotowywala mi mama jak
> > bylam mala jeszcze dziewczynka...)Pamietam, ze kapusta nie byla surowa(
> > mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
>
> Kapusta czerwona jako tradycyjny polski dodatek np. do dziczyzny jest
> zasmazana.
>
> Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-10 19:48:03

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Dorota <b...@f...hoga.pl> wrote:

> i jest przepyszna...


A oto naprawde stary przepis:

Naskrobac nozem sloniny, tyle ile potrzeba, aby byla tlusta kapusta;
wlozyc do rondla, uszatkowac kilka cebul, seler, pietruszek pare i
porow; niech sie to cokolwiek podsmazy;poczem wrzucic czerwona kapuste i
kawal cukru w wodzie umoczonego, przykryc szczelnie, i tuszyc na miernym
ogniu; kiedy juz kapusta staje siemiekka, dodac kawalek bulonu,
cynamonu, gozdzikow tluczonych, wina czerwonego wlac butelke, soli w
miare, wytuszyc do krotkiego sosu.

Smacznego!

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-11 11:50:20

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

HANIA wystukał w wiadomości <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>:

> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej. Jestem
> naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW.

> Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty (ktora
> przygotowywala mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)
> Pamietam, ze kapusta nie byla surowa( mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)

Na początek prośba: rób troszkę krótsze linie...

A teraz przepis na surówkę z czerwonej kapusty - niestety niedokładny, bo
zazwyczaj robiona 'na oko'.

Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem (uważać, żeby nie zrobiła sie
ciapowata, ma byc miękka ale nadal wymagająca gryzienia), ostudzić.

Po wystudzeniu doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
rozprowadzonym w wodzie tak, żeby odzyskała czerwony kolor. Dodać pokrojone
w kostkę jabłko i cebulę (bez przesady, ma dodać smaku ale nie zdominować).
Na koniec doprawić cukrem i solą, zostawić do przegryzienia. Przed podaniem
dodać "do połysku" ;) łyżkę oleju na salaterkę.

Smacznego

Jo'Asia

--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-12 19:23:57

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA do kaczki
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Moja Babcia, i Mama, robily kapuste czerwona do kaczki, jako nieodzowny
dodatek. Czerwona kapuste po przekrojeniu na pol i wyjeciu glaba,
szatkowalo sie cieniutko "do piersi", nie wiem dlaczego. Ja wprowadzilam
krojenie na desce, i moja Mama tez teraz kroi na desce. Te kapuste
umieszcza sie w garnku emaliowanym, i podsmaza na kaczym tluszczu
wytopionym podczas smazenia/pieczenia kaczki. Gdy kapusta zmieni kolor,
tzn. stanie sie niebieska, podlewa sie ja octem zlanym ze sloika gruszek
w occie, i odrobinka wody, i dusi sie pod przykryciem, az soki wyparuja,
mieszajac. Doprawia sie sola, szczypta cukru i swiezo zmielonym czarnym
pieprzem.
W warunkach polowych, tzn. w USA, gdzie kaczki widzi sie rzadko i z
daleka, ja zastepuje tluszcz z kaczki tluszczem z kurczaka, zamiast octu
z gruszek uzywam ocet balsamiczny, a na wierzchu posypuje kruszonym
seren bleu i podpalonymi migdalami. Ale to dosc odwazna kombinacja, nie
kazdy lubi, choc jeden szef kuchni w miescie, gdzie poprzednio
mieszkalam, wlaczyl to danie do menu swojej restauracji, jak rowniez
moje pieczone pierogi z grzybami, ktore podawalam nie tak dawno.
Czasem sie czlowiek lubi pochwalic...
Magdalena Bassett

Jo'Asia wrote:
>
> HANIA wystukał w wiadomości <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>:
>
> > Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej. Jestem
> > naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW.
>
> > Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty (ktora
> > przygotowywala mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)
> > Pamietam, ze kapusta nie byla surowa( mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
>
> Na początek prośba: rób troszkę krótsze linie...
>
> A teraz przepis na surówkę z czerwonej kapusty - niestety niedokładny, bo
> zazwyczaj robiona 'na oko'.
>
> Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem (uważać, żeby nie zrobiła sie
> ciapowata, ma byc miękka ale nadal wymagająca gryzienia), ostudzić.
>
> Po wystudzeniu doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
> rozprowadzonym w wodzie tak, żeby odzyskała czerwony kolor. Dodać pokrojone
> w kostkę jabłko i cebulę (bez przesady, ma dodać smaku ale nie zdominować).
> Na koniec doprawić cukrem i solą, zostawić do przegryzienia. Przed podaniem
> dodać "do połysku" ;) łyżkę oleju na salaterkę.
>
> Smacznego
>
> Jo'Asia
>
> --
> (\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
> =(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
> ~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
> Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-11-18 11:53:28

Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



HANIA wrote:
>
> DZIENDOBRY WSZYSTKIM
>
> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej.Jestem naprawde
rozczarowana tym co znajduje w WWW.
> Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty( ktora przygotowywala
mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)Pamietam, ze kapusta nie byla surowa(
mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
> Jesli jest ktos , kto moglby mi pomoc to z gory pieknie dziekuje
> Hania

Pewnie mama robila Ci slaska "modra" kapuste, albo jakas jej odmiane.
Podawalem juz tu dwukrotnie przepis, ale powtorze.
Czerwona kapuste drobno szatkujesz, podlewasz niewielka iloscia wody,
skrapiasz octem
(dla koloru) i gotujesz pod przykryciem kilkanascie minut. Kapusta nie
moze sie
ugotowac, ale ma byc miekka. Odcedzasz, dodajesz drobno posiekana
cebuje, sol, pieprz
i co najwazniejsze, smalec wytopiony z wedzonego boczku jub sloniny,
razem ze skwarkami.
Mieszasz, studzisz i podajesz. Jesli nie zalezy Ci na klasycznej
slaskiej potrawie,
zamiast smalcu i skwarek mozesz dac olej, ale to juz nie to.
Oczywiscie taka kapusta najlepiej smakuje z kluskami slaskimi i wolowa
rolada.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jajko
amarantus
ciasto z owocami
Zupa z węża-przepis!
Pieczeń wołowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »