Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.one
t.pl!not-for-mail
From: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CERWONA KAPUSTA
Date: Sat, 11 Nov 2000 12:50:20 +0100
Organization: KF Rassun, SF Framling
Lines: 32
Sender: [jslupek mail.onet.pl]@d-94-53-16.cyfronet.krakow.pl
Message-ID: <c...@J...Asia.rassun>
References: <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>
NNTP-Posting-Host: d-94-53-16.cyfronet.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 973943463 10999 149.156.1.176 (11 Nov 2000 11:51:03 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 11 Nov 2000 11:51:03 GMT
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
X-Posting-Agent: Chomik/1.0.3.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37061
Ukryj nagłówki
HANIA wystukał w wiadomości <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>:
> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej. Jestem
> naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW.
> Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty (ktora
> przygotowywala mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)
> Pamietam, ze kapusta nie byla surowa( mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
Na początek prośba: rób troszkę krótsze linie...
A teraz przepis na surówkę z czerwonej kapusty - niestety niedokładny, bo
zazwyczaj robiona 'na oko'.
Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem (uważać, żeby nie zrobiła sie
ciapowata, ma byc miękka ale nadal wymagająca gryzienia), ostudzić.
Po wystudzeniu doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
rozprowadzonym w wodzie tak, żeby odzyskała czerwony kolor. Dodać pokrojone
w kostkę jabłko i cebulę (bez przesady, ma dodać smaku ale nie zdominować).
Na koniec doprawić cukrem i solą, zostawić do przegryzienia. Przed podaniem
dodać "do połysku" ;) łyżkę oleju na salaterkę.
Smacznego
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.
|