Data: 2000-11-11 11:50:20
Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: Jo'Asia <J...@r...art.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
HANIA wystukał w wiadomości <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>:
> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej. Jestem
> naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW.
> Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty (ktora
> przygotowywala mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)
> Pamietam, ze kapusta nie byla surowa( mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
Na początek prośba: rób troszkę krótsze linie...
A teraz przepis na surówkę z czerwonej kapusty - niestety niedokładny, bo
zazwyczaj robiona 'na oko'.
Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem (uważać, żeby nie zrobiła sie
ciapowata, ma byc miękka ale nadal wymagająca gryzienia), ostudzić.
Po wystudzeniu doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
rozprowadzonym w wodzie tak, żeby odzyskała czerwony kolor. Dodać pokrojone
w kostkę jabłko i cebulę (bez przesady, ma dodać smaku ale nie zdominować).
Na koniec doprawić cukrem i solą, zostawić do przegryzienia. Przed podaniem
dodać "do połysku" ;) łyżkę oleju na salaterkę.
Smacznego
Jo'Asia
--
(\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
=(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.
|