Data: 2000-11-18 11:53:28
Temat: Re: CERWONA KAPUSTA
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
HANIA wrote:
>
> DZIENDOBRY WSZYSTKIM
>
> Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej.Jestem naprawde
rozczarowana tym co znajduje w WWW.
> Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty( ktora przygotowywala
mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)Pamietam, ze kapusta nie byla surowa(
mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
> Jesli jest ktos , kto moglby mi pomoc to z gory pieknie dziekuje
> Hania
Pewnie mama robila Ci slaska "modra" kapuste, albo jakas jej odmiane.
Podawalem juz tu dwukrotnie przepis, ale powtorze.
Czerwona kapuste drobno szatkujesz, podlewasz niewielka iloscia wody,
skrapiasz octem
(dla koloru) i gotujesz pod przykryciem kilkanascie minut. Kapusta nie
moze sie
ugotowac, ale ma byc miekka. Odcedzasz, dodajesz drobno posiekana
cebuje, sol, pieprz
i co najwazniejsze, smalec wytopiony z wedzonego boczku jub sloniny,
razem ze skwarkami.
Mieszasz, studzisz i podajesz. Jesli nie zalezy Ci na klasycznej
slaskiej potrawie,
zamiast smalcu i skwarek mozesz dac olej, ale to juz nie to.
Oczywiscie taka kapusta najlepiej smakuje z kluskami slaskimi i wolowa
rolada.
BK
|