Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.tas
k.gda.pl!newsfeeds.belnet.be!news.belnet.be!skynet.be!newsfeed.skycache.com!Cid
era!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CERWONA KAPUSTA do kaczki
References: <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com> <c...@J...Asia.rassun>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 54
Date: Sun, 12 Nov 2000 11:23:57 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.176
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 974057019 207.71.237.176 (Sun, 12 Nov 2000 11:23:39 PST)
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Nov 2000 11:23:39 PST
X-Received-Date: Sun, 12 Nov 2000 11:23:39 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37116
Ukryj nagłówki
Moja Babcia, i Mama, robily kapuste czerwona do kaczki, jako nieodzowny
dodatek. Czerwona kapuste po przekrojeniu na pol i wyjeciu glaba,
szatkowalo sie cieniutko "do piersi", nie wiem dlaczego. Ja wprowadzilam
krojenie na desce, i moja Mama tez teraz kroi na desce. Te kapuste
umieszcza sie w garnku emaliowanym, i podsmaza na kaczym tluszczu
wytopionym podczas smazenia/pieczenia kaczki. Gdy kapusta zmieni kolor,
tzn. stanie sie niebieska, podlewa sie ja octem zlanym ze sloika gruszek
w occie, i odrobinka wody, i dusi sie pod przykryciem, az soki wyparuja,
mieszajac. Doprawia sie sola, szczypta cukru i swiezo zmielonym czarnym
pieprzem.
W warunkach polowych, tzn. w USA, gdzie kaczki widzi sie rzadko i z
daleka, ja zastepuje tluszcz z kaczki tluszczem z kurczaka, zamiast octu
z gruszek uzywam ocet balsamiczny, a na wierzchu posypuje kruszonym
seren bleu i podpalonymi migdalami. Ale to dosc odwazna kombinacja, nie
kazdy lubi, choc jeden szef kuchni w miescie, gdzie poprzednio
mieszkalam, wlaczyl to danie do menu swojej restauracji, jak rowniez
moje pieczone pierogi z grzybami, ktore podawalam nie tak dawno.
Czasem sie czlowiek lubi pochwalic...
Magdalena Bassett
Jo'Asia wrote:
>
> HANIA wystukał w wiadomości <3a0b4a1f$1@ns13.kwinfo.com>:
>
> > Szukam starych , dobrych przepisow tradycyjnej kuchni polskiej. Jestem
> > naprawde rozczarowana tym co znajduje w WWW.
>
> > Chodzi mi konkretnie o przepis na surowke z czerwonej kapusty (ktora
> > przygotowywala mi mama jak bylam mala jeszcze dziewczynka...)
> > Pamietam, ze kapusta nie byla surowa( mozliwe jest to, zeby byla pazona ?)
>
> Na początek prośba: rób troszkę krótsze linie...
>
> A teraz przepis na surówkę z czerwonej kapusty - niestety niedokładny, bo
> zazwyczaj robiona 'na oko'.
>
> Kapustę poszatkować, sparzyć wrzątkiem (uważać, żeby nie zrobiła sie
> ciapowata, ma byc miękka ale nadal wymagająca gryzienia), ostudzić.
>
> Po wystudzeniu doprawić sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym
> rozprowadzonym w wodzie tak, żeby odzyskała czerwony kolor. Dodać pokrojone
> w kostkę jabłko i cebulę (bez przesady, ma dodać smaku ale nie zdominować).
> Na koniec doprawić cukrem i solą, zostawić do przegryzienia. Przed podaniem
> dodać "do połysku" ;) łyżkę oleju na salaterkę.
>
> Smacznego
>
> Jo'Asia
>
> --
> (\(\ Joanna Słupek (\_/) http://rassun.art.pl /)/)
> =(';')= j...@h...pl =(';')= http://framzeta.art.pl =(';')=
> ~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~(")~(")~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~(")~(")~~
> Niektóre obrazy Picassa można nawet oglądać, ale nie wszystkie.
|