Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CHINSZCZYZNA

Grupy

Szukaj w grupach

 

CHINSZCZYZNA

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-28 21:10:02

Temat: CHINSZCZYZNA
Od: "MaYa" <s...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-08-28 23:37:27

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: "Akulka" <s...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MaYa" <s...@h...pl> napisał w wiadomości
news:bilr7q$2ep$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)
>
>

Witam,.
Może tu? http://republika.pl/chinamenu
albo tu http://www.kuchniachinska.pl
a nawet tu http://www.spicecuisine.com/recipes.php
chociaż najlepiej skorzystać z http://www.google.pl/, no jeszcze zawsze jest
archiwum grupy...
--
Pozdrawiam serdecznie,
Akulka

o¤°`°¤o,¸¸¸,o¤°`°¤o
Dwóch ludzi patrzyło przez te same kraty. Jeden ujrzał kałużę, a drugi
gwiazdy.

P.S. Sorki, ale dziś coś nie w sosie jestem

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 04:54:36

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: "" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)
>
Linków juz mamy sporo, to ja może dla odmiany pozwolę sobie wkleić
archiwalny "chiński" post Adama, który swego czasu zrobił na mnie duże
wrażenie. Kurczaka akurat tam nie ma, bo jest to jedna z odpowiedzi na prośbę o
propozycje wegetarianskiej kolacji na specjalną okazję, więc autor wyciął to,
co mięsne, czyli danie główne, pozistawiając niezliczoe smakowite przystwki.

>Witam smacznie
>U mnie w domu wczoraj mieliśmy właśnie taką kolację (imieniny mamy -Alina) i
>przygotowałem ucztę chińską. Kolacja skladała się z kilku dań i jedno będę
>musiał ominąć - kurczak w sosie słodko-kwaśnym (czyli mięsko). Mogę go
>wrzucić w innym poście, tym razem jednak podam pozostałe dania.

>PAŁECZKI KRABOWE W CIEŚCIE
>Dopiero wczoraj uświadomiłem sobie jakie te pałeczki są tanie. (jak na taki
>egzotyczny dodatek oczywiście) Duża paczka (około 30 szt.) kosztuje niecałe
>10 zł. Są też małe paczki dwa razy mniejsze. Pałeczki są w takich foliach
>pojedynczo zapakowane to je z nich rozebrałem i ułożyłem na talerzu żeby się
>rozmroziły. Gdy były już miękkie przygotowałem ciasto: 1/3 szklanki białej
>mąki 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka,
>szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia. Suche składniki przesiać do
>miski. Powoli dodawać mieszankę mleka z wodą mieszając najlepiej ręczką
>trzepaczką. Płynów możną dodać trochę więcej lub mniej, ale tak aby ciasto
>było gęste i płynne. Rozgrzać frytownicę, albo patelnię z dużą ilością
>tłuszczu. Pałeczki obtoczyć na talerzyku w mące z przyprawami (sól, pieprz,
>imbir) a następnie zanurzyć w cieście i smażyć aż do uzyskania złotej i
>chrupiącej skórki. Podawać ciepłe ze słodko-ostrym sosem Chilli i
>szczypiorem.

>PIEROŻKI CHIŃSKIE Z KREWETKAMI
>Potrzebne będą:
>krewetki koktailowe (1/3 paczki wystarczy)
>2 małe lub1 duża marchewka
>szczypior z młodymi cebulkami (ok 5)
>kilka suszonych grzybów Mun
>papier ryżowy
>sos sojowy
>olej
>sól, pieprz, imbir

>Krewetki rozmrozić, ale nie koniecznie bo i tak na parze się rozmrożą.
>Grzyby zalać wrzątkiem. Marchewkę bardzo drobno posiekać (wielkości
>przekroju zapałki), albo najlepiej rozdrobnić w robocie kuchennym i wrzucić
>do jakiejś roboczej miski. Szczypior umyć. Najpierw poodcinać białe cebulki
>w miejscu gdzie graniczy kolor zielony z białym (najlepiej kupić taki
>?szczypior z średniej wielkości cebulkami). Około 5 cebulek pokroić podobnie
>jak marchewkę. Szczypior od jednej cebulki pokroić tradycyjnie w małe
>krążki. Dodać go tylko trochę do koloru. Za duża ilośc może nadać gorzkiego
>smaku. Grzybki posiekać w kostkę. Wszystkie składniki (marchew, cebulki,
>szczypior, grzybki i krewetki należy ugotować na parze), ale nie za długo,
>żeby nie wyszła z warzyw papka i żeby krewetki nie stwardniały. Ugotowane
>składniki przełożyć z powrotem do miski i dodać około 3 łyżek sosu sojowego
>i 3 łyżek oleju. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Do pierożków najlepszy
>będzie papier ryżowy do sajgonek, czyli takie okrągłe płaty o średnicy około
>20 cm. Należy je namoczyć na talerzu w wodzie aż będą miękkie. Potem taki
>placek trzeba przełożyć na rękę, tak aby środek kółka był na środku dłoni.
>Należy nałożyć około 2 łyżeczek farszu (3-4 krewetki na pierożek) na środek
>płatu. Złożyć brzegi kółka w jednym kierunku (do góry) aby utworzyło się nad
>zamkniętym pierożkiem coś w rodzaju różyczki. Powinno to się w miarę trzymać
>kupy, ale nie musi być super sklejone. Lepiej smażyć do od razu, bo
>przygotowywanie większej partii przed smażeniem nie wychodzi (rozpadają
>się). Pierożki smaży się w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, aż skorupka
>będzie chrupka i błyszcząca. Nie każdy wyjdzie, bo lubią się rozwalać w
>tłuszczu (pękają), ale z czasem wychodziło mi coraz więcej. Podawać również
>na ciepło z sosem słodko-ostrym chilli.

>MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI
>makaron ryżowy - wstążki
>1 marchewka
>2 młode cebulki odcięte od szczypiora
>pół puszki pędów bambusa
>kilka grzybów Mun
>ząbek czosnku
>olej
>sos sojowy

>Makaron zalać wrzątkiem. Po 3 minutach jest już miękki. Grzybki też zalać
>wrzątkiem i gdy miękkie pokroić w wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać
>trochę oleju. Dodać ok 3 łyżek sosu sojowego i wrzucić ząbek czosnku. Po
>chwili dodać pokrojoną w słupki marchew, pędy bambusa, pokrojoną w krążki
>cebulkę i grzybki. Smażyć około 2 minut. Wyjąć czosnek. Zmniejszyć gaz i
>dodać odsączony makaron. Dobrze przemieszać i pozwolić makaronomi przejść
>smakiem warzyw. Po ok minucie zdjąć z patelni.

>OZDOBNE SZCZYPIORKI
>Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić. Młody szczypior odciąć
>w miejscu gdzie zaczyna się biała część, tak aby z jednego końca (łodygi) po
>kilku centymetrach rozchodziły się pędy szczypiorku. Skrócić go u góry do
>długości ok 30 cm. Nożyczkami nacinać WZDŁUŻ pędów aż do głównej łodygi. Ja
>każdy pęd szczypiorku rozcinałem wzdłuż na 4, ale chyba na pół wystarczy. I
>najważniejsze. Nalać do jakiegoś dłuższego naczynia, najlepiej półmisek,
>zimnej wody i wrzucić kilka kostek lodu. Przygotowany wcześniej szczypior
>włożony do takiej wody powinien się zacząć zwijać do dołu. Od czasu do czasu
>można szczypiorowi trochę pomóc potrząsając nim nad zlewem i wkładając z
>powrotem do półmiska. Potem można gotowy (lub gotowe) szczypior(y) wstawić
>do lodówki, aby tam poczekały na moment podania.

>To by było na tyle. To co podałem powyżej u mnie robiło za przystawki i
>dodatki. Jakbyś była zainteresowana kolacją w stylu chińskim to może jakieś
>danie główne z rybki się wymyśli. Pozdrawiam i smacznego

>Adam,
>co to lubi kuchnię chińską


Adamie, jesteś tam? Bardzo by się twój kurczak przydał do tych przystawek! A i
danie z rybki, jeśli można. :-----------)

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 07:23:31

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

MaYa <s...@h...pl> wrote:

> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)

Calej reszty?

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 07:48:17

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MaYa" <s...@h...pl> napisał w wiadomości
news:bilr7q$2ep$1@nemesis.news.tpi.pl...
> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)

Nie jestem wielka wielbicielka chinskiej kuchni, ale te dwie potrawy bardzo
lubie:

http://tinylink.com/?zmEWQTIXTs - chinszczyzna cudnosci Joli L-L
http://tinylink.com/?jqtU2aiDHh - wieprzowina slodko-kwasna Joli L-L

Latwe w przygotowaniu, skladniki ogolnie dostepne. Subiektywnie stwierdzam,
ze smaczne ;).

--
Pozdrawiam,
Ania

Jak mozna krotko opisac, co to jest pyszny smak dobrych potraw? To kaloria!
/Garfield/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 08:32:33

Temat: Re: CHINSZCZYZNA
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Akulka wrote:
> albo tu http://www.kuchniachinska.pl

szczegolnie polecalbym bym ten link, wyprobowalem wiele przepisow i sa
naprawde godne polecenia :)
wiku
--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 09:53:05

Temat: Re: CHINSZCZYZNA zza słupa
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
>
Copyright :-))

Paczkę mrożonych jarzyn ( mieszanki, najlepiej takie z kalafiorem )
wrzucić na patelnie z olejem i dusić na małym ogniu z przyprawami -
koniecznie między innymi: fix do potraw chińskich i sos sojowy -
powinny być "al dente". W międzyczasie pierś z kurczaka lub inne mięso
pokroić w paski nie grubsze niż 0,5 cm, wrzucić na rozgrzany tłuszcz,
smażyć na ostrym ogniu tylko by zmieniły kolor (około 3 min ), dodać
do jarzyn. 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozprowadzić w 3/4
szklanki wody, wlać do jarzyn, podgrzewać aż zgęstnieje, podawać z
ryżem na klejąco.

--
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński
Gdańsk; GG 5420750
www.marusinski.prv.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 10:11:33

Temat: Re: CHINSZCZYZNA najprostsza (p)
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Sławomir J. Marusiński


Chińszczyznę robię prawie identycznie, tylko najpierw podsmażam mięso i jak
jest prawie rumiane dorzucam do niego mrożone warzywa. Obsmażam kilka minut
i wlewam sos. Czasem dodaje oprócz standardowej mieszanki chińskiej jeszcze
pokrojoną w poprzek (w cienkie paseczki) kapustę pekińską i kilka grzybków
mun (suszonych, ale wcześniej namoczonych), bo bardzo je lubię.



Pozdrawiam smacznie

Bakino



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 10:50:53

Temat: Re: CHINSZCZYZNA najprostsza (p)
Od: "Kyllyan" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Chińszczyznę robię prawie identycznie, tylko najpierw podsmażam
mięso i jak
> jest prawie rumiane dorzucam do niego mrożone warzywa. Obsmażam
kilka minut
> i wlewam sos. >
>
> Z mięsem jest podobnie jak z jajkiem, najpierw robi się "na miękko"
a potem twardnieje. Z tym, że mięso zmięknie po raz drugi, a jajko
nie. Tyle, żeby mięso zmiękło po raz drugi wymaga długotrwałej obróbki
cieplnej. Dlatego w tego typu potrawach należy jak najkrócej mięso
poddawać obróbce cieplnej. U mnie to trwa nie dłużej jak 7 minut , 3
minuty obsmażanie i 4 duszenie w jarzynach ( około )

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-08-29 11:31:04

Temat: Re: CHINSZCZYZNA zza słupa
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Kyllyan wystukała:


> Copyright :-))

> Paczkę mrożonych jarzyn ( mieszanki, najlepiej takie z kalafiorem )

Nie, najlepiej mieszanki chińskiej. Ma bambusa ;)

> W międzyczasie pierś z kurczaka lub inne mięso
> pokroić w paski nie grubsze niż 0,5 cm, wrzucić na rozgrzany tłuszcz,
> smażyć na ostrym ogniu tylko by zmieniły kolor (około 3 min ), dodać
> do jarzyn. 2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozprowadzić w 3/4
> szklanki wody, wlać do jarzyn, podgrzewać aż zgęstnieje, podawać z
> ryżem na klejąco.

Wszystko na odwrót. Kurczaka pokroić, zalać sosem sojowym i odstawić na
minimum pół godziny i dopiero potem obsmażyć!

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Stawiam interes na nogi - Niewidzialna Ręka (napis na murze)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kilka tabliczek gorzkiej czekolady...
Sznycle (?) z indyka w sosie śmietankowo-cebulowym
chodzi za mną pizza...
czy ktoś zna przepisy na drinki z alkoholem
Aronia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »