Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia CHINSZCZYZNA Re: CHINSZCZYZNA

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: CHINSZCZYZNA

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: "" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: CHINSZCZYZNA
Date: 29 Aug 2003 06:54:36 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 115
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <bilr7q$2ep$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1062132876 3163 192.168.240.245 (29 Aug 2003 04:54:36 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 Aug 2003 04:54:36 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 62.87.143.58, 213.180.130.11
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171652
Ukryj nagłówki

> ma moze ktos jakies przepisy na chinskie itp. dania. MOze na kurczaka w
> ciescie bo tego poszukuje najbardziej ale reszty tez ... :)
>
Linków juz mamy sporo, to ja może dla odmiany pozwolę sobie wkleić
archiwalny "chiński" post Adama, który swego czasu zrobił na mnie duże
wrażenie. Kurczaka akurat tam nie ma, bo jest to jedna z odpowiedzi na prośbę o
propozycje wegetarianskiej kolacji na specjalną okazję, więc autor wyciął to,
co mięsne, czyli danie główne, pozistawiając niezliczoe smakowite przystwki.

>Witam smacznie
>U mnie w domu wczoraj mieliśmy właśnie taką kolację (imieniny mamy -Alina) i
>przygotowałem ucztę chińską. Kolacja skladała się z kilku dań i jedno będę
>musiał ominąć - kurczak w sosie słodko-kwaśnym (czyli mięsko). Mogę go
>wrzucić w innym poście, tym razem jednak podam pozostałe dania.

>PAŁECZKI KRABOWE W CIEŚCIE
>Dopiero wczoraj uświadomiłem sobie jakie te pałeczki są tanie. (jak na taki
>egzotyczny dodatek oczywiście) Duża paczka (około 30 szt.) kosztuje niecałe
>10 zł. Są też małe paczki dwa razy mniejsze. Pałeczki są w takich foliach
>pojedynczo zapakowane to je z nich rozebrałem i ułożyłem na talerzu żeby się
>rozmroziły. Gdy były już miękkie przygotowałem ciasto: 1/3 szklanki białej
>mąki 1/3 szklanki mąki kukurydzianej, 1/4 szklanki wody, 1/4 szklanki mleka,
>szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia. Suche składniki przesiać do
>miski. Powoli dodawać mieszankę mleka z wodą mieszając najlepiej ręczką
>trzepaczką. Płynów możną dodać trochę więcej lub mniej, ale tak aby ciasto
>było gęste i płynne. Rozgrzać frytownicę, albo patelnię z dużą ilością
>tłuszczu. Pałeczki obtoczyć na talerzyku w mące z przyprawami (sól, pieprz,
>imbir) a następnie zanurzyć w cieście i smażyć aż do uzyskania złotej i
>chrupiącej skórki. Podawać ciepłe ze słodko-ostrym sosem Chilli i
>szczypiorem.

>PIEROŻKI CHIŃSKIE Z KREWETKAMI
>Potrzebne będą:
>krewetki koktailowe (1/3 paczki wystarczy)
>2 małe lub1 duża marchewka
>szczypior z młodymi cebulkami (ok 5)
>kilka suszonych grzybów Mun
>papier ryżowy
>sos sojowy
>olej
>sól, pieprz, imbir

>Krewetki rozmrozić, ale nie koniecznie bo i tak na parze się rozmrożą.
>Grzyby zalać wrzątkiem. Marchewkę bardzo drobno posiekać (wielkości
>przekroju zapałki), albo najlepiej rozdrobnić w robocie kuchennym i wrzucić
>do jakiejś roboczej miski. Szczypior umyć. Najpierw poodcinać białe cebulki
>w miejscu gdzie graniczy kolor zielony z białym (najlepiej kupić taki
>?szczypior z średniej wielkości cebulkami). Około 5 cebulek pokroić podobnie
>jak marchewkę. Szczypior od jednej cebulki pokroić tradycyjnie w małe
>krążki. Dodać go tylko trochę do koloru. Za duża ilośc może nadać gorzkiego
>smaku. Grzybki posiekać w kostkę. Wszystkie składniki (marchew, cebulki,
>szczypior, grzybki i krewetki należy ugotować na parze), ale nie za długo,
>żeby nie wyszła z warzyw papka i żeby krewetki nie stwardniały. Ugotowane
>składniki przełożyć z powrotem do miski i dodać około 3 łyżek sosu sojowego
>i 3 łyżek oleju. Doprawić solą, pieprzem i imbirem. Do pierożków najlepszy
>będzie papier ryżowy do sajgonek, czyli takie okrągłe płaty o średnicy około
>20 cm. Należy je namoczyć na talerzu w wodzie aż będą miękkie. Potem taki
>placek trzeba przełożyć na rękę, tak aby środek kółka był na środku dłoni.
>Należy nałożyć około 2 łyżeczek farszu (3-4 krewetki na pierożek) na środek
>płatu. Złożyć brzegi kółka w jednym kierunku (do góry) aby utworzyło się nad
>zamkniętym pierożkiem coś w rodzaju różyczki. Powinno to się w miarę trzymać
>kupy, ale nie musi być super sklejone. Lepiej smażyć do od razu, bo
>przygotowywanie większej partii przed smażeniem nie wychodzi (rozpadają
>się). Pierożki smaży się w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu, aż skorupka
>będzie chrupka i błyszcząca. Nie każdy wyjdzie, bo lubią się rozwalać w
>tłuszczu (pękają), ale z czasem wychodziło mi coraz więcej. Podawać również
>na ciepło z sosem słodko-ostrym chilli.

>MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI
>makaron ryżowy - wstążki
>1 marchewka
>2 młode cebulki odcięte od szczypiora
>pół puszki pędów bambusa
>kilka grzybów Mun
>ząbek czosnku
>olej
>sos sojowy

>Makaron zalać wrzątkiem. Po 3 minutach jest już miękki. Grzybki też zalać
>wrzątkiem i gdy miękkie pokroić w wąskie paseczki. Na patelni rozgrzać
>trochę oleju. Dodać ok 3 łyżek sosu sojowego i wrzucić ząbek czosnku. Po
>chwili dodać pokrojoną w słupki marchew, pędy bambusa, pokrojoną w krążki
>cebulkę i grzybki. Smażyć około 2 minut. Wyjąć czosnek. Zmniejszyć gaz i
>dodać odsączony makaron. Dobrze przemieszać i pozwolić makaronomi przejść
>smakiem warzyw. Po ok minucie zdjąć z patelni.

>OZDOBNE SZCZYPIORKI
>Wygląda rewelacyjnie na stole, a bardzo łatwo zrobić. Młody szczypior odciąć
>w miejscu gdzie zaczyna się biała część, tak aby z jednego końca (łodygi) po
>kilku centymetrach rozchodziły się pędy szczypiorku. Skrócić go u góry do
>długości ok 30 cm. Nożyczkami nacinać WZDŁUŻ pędów aż do głównej łodygi. Ja
>każdy pęd szczypiorku rozcinałem wzdłuż na 4, ale chyba na pół wystarczy. I
>najważniejsze. Nalać do jakiegoś dłuższego naczynia, najlepiej półmisek,
>zimnej wody i wrzucić kilka kostek lodu. Przygotowany wcześniej szczypior
>włożony do takiej wody powinien się zacząć zwijać do dołu. Od czasu do czasu
>można szczypiorowi trochę pomóc potrząsając nim nad zlewem i wkładając z
>powrotem do półmiska. Potem można gotowy (lub gotowe) szczypior(y) wstawić
>do lodówki, aby tam poczekały na moment podania.

>To by było na tyle. To co podałem powyżej u mnie robiło za przystawki i
>dodatki. Jakbyś była zainteresowana kolacją w stylu chińskim to może jakieś
>danie główne z rybki się wymyśli. Pozdrawiam i smacznego

>Adam,
>co to lubi kuchnię chińską


Adamie, jesteś tam? Bardzo by się twój kurczak przydał do tych przystawek! A i
danie z rybki, jeśli można. :-----------)

Pozdrawiam
Lama

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.08 Wladyslaw Los
29.08 Anna Ladorucka
29.08 wiku
29.08 Kyllyan
29.08 Bakino
29.08 Kyllyan
29.08 Jo'Asia
29.08 Kyllyan
30.08 Aga
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem