Data: 2002-05-21 11:45:39
Temat: Re: COŚ NA TEMAT CHROMU
Od: "Ewelina Kadyła" <s...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
To znalazlam w sieci:
"Chrom jest ważnym składnikiem odżywczym, niezbędnym dla prawidłowego
przebiegu procesów kontrolujących poziom cukru we krwi. Chrom uczestniczy w
metabolizmie glukozy i węglowodanów, a także w produkcji insuliny. Chrom
zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu.
Optymalny poziom chromu we krwi zmniejsza stężenie insuliny niezbędnej do
prawidłowego przebiegu procesów energetycznych. Chrom przeciwdziała również
powstawaniu otyłości gdyż ogranicza odkładanie tłuszczów. Zalecana dawka
dobowa chromu wynosi od 50 do 200 mcg, Zapotrzebowanie na chrom rośnie przy
dużych wysiłkach fizycznych i diecie wysokocukrowej z powodu zwiększonego
wydalania chromu z moczem. Naukowcy dowiedli, że niedobór chromu występuje
niemal u każdego człowieka. Rafinowanie i obróbka termiczna żywności, masowe
stosowanie półproduktów powodują, że podaż tego pierwiastka w diecie jest
mniejsza od zalecanej i wynosi zaledwie 30 - 40 mcg dziennie.
Wyniki ostatnich badań wskazują, że optymalna podaż chromu jest nieodzownym
elementem planowanej, stopniowej redukcji masy ciała warunkującym
podtrzymanie efektu odchudzania. Stosując suplementację chromu w leczeniu
otyłości, stwierdzono, że u osób z nadwagą , chrom zwiększa utlenianie
tłuszczów i termogenezę, a także zmniejsza częstość i nasilenie ataków
głodu. W grupie pacjentów z czynnościową lub objawową hipoglikemią,
suplementacja chromu-GTF (125 mcg na dobę) spowodowała subiektywną poprawę w
zakresie objawów. Ponadto, uległ zmianie przebieg krzywej odpowiedzi na
obciążenie glukozą obserwowano mniejsze wahania glikemii, a w
szczególności mniejsze spadki poziomu glukozy.
Suplementacja chromu może mieć także duże znaczenie u chorych na cukrzycę.
Wyniki wielu badań wskazują, że stosowanie chromu ułatwia kontrolę
metaboliczną w przebiegu cukrzycy insulinoniezależnej (typu II). Chrom
zwiększa wrażliwość na insulinę, działając na poziomie receptora dla tego
hormonu. W wielu badaniach, suplementację chromu stosowano z powodzeniem w
celu obniżenia poziomu całkowitego cholesterolu we krwi lub (zwłaszcza) z
myślą o poprawie stosunku pomiędzy szkodliwym cholesterolem-LDL a korzystnym
dla zdrowia cholesterolem-HDL.
Najlepszą formą suplementacji jest chrom organiczny w postaci GTF w
połączeniu z włóknami roślinnymi (FibercromeŽ VitalasŽ, Szwecja). Włókna
roślinne zwiększają działanie i biodostępność chromu oraz pozwalają na
skuteczniejsze zmniejszenie uczucia głodu. Wykazano, że chrom i włókna
wpływają na wrażliwość na insulinę u osób chorych na cukrzycę. Eksperci
sądzą, że włókna (podobnie jak chrom) odgrywają pomocniczą rolę w regulacji
poziomu cukru we krwi. Włókna wywierają korzystny wpływ na poposiłkowe
stężenie glukozy we krwi poprzez hamowanie jej wchłaniania w jelicie
cienkim. Włókna poprawiają kontrolę glikemii i zmniejszają częstość epizodów
hipoglikemii.
Zastosowanie: preparat zalecany jest dla osób, u których występuje
zwiększony apetyt (szczególnie na słodycze), spowodowany wahaniami poziomu
cukru we krwi, dla osób z nadwagą, dla rzucających palenie. Wspomagająco
terapię (pod kontrolą lekarza) w przypadku hipo- i hiperglikemii oraz
cukrzycy typu II. Zalecana przez producenta dawka 100-150 mcg chromu
dziennie jest dawką minimalną konieczną do uzyskania zamierzonych efektów
suplementacji. Rozłożenie dawki na dwie lub trzy porcje, dodatkowo ułatwia
absorpcje chromu. "
http://www.betuland.com.pl/Fibercrome%20artykul.htm
autor: mgr Jarosław A. Węgorzewski
|