Data: 2008-11-03 19:03:07
Temat: Re: CZOSNEK na zaziebienie
Od: tomek wilicki <t...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Janusz Kornaga wrote:
> Użytkownik "tomek wilicki" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:gen9sk$d8p$1@inews.gazeta.pl...
>
>> jedna mała porcja to:
>
> I żelaza całkiem sporo, 24% zapotrzebowania.
>
akurat to żelazo ze szpinaku faktycznie nie najlepiej się wchłonie, właśnie
ze względu na szczawiany. No ale niedobory żelaza u ludzi nie biorą się z
niedoboru żelaza w diecie, tylko z nałogu picia kawy, jedzenia dużej ilości
białka i zjadania potraw z małą ilością soli mineralnych i pierwiastków
śladowych, co skutecznie uniemożliwia wchłanianie i gospodarkę tym
pierwiastkiem.
--
. Wegetarianizm i Ekologia - http://www.vegie.pl . Nie jestem lekarzem :P
|