« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-13 08:06:19
Temat: Cebulka prażonaCzy ktoś wie jak można domowym sposobem zrobić prażoną cebulkę, taką jak dodaje
sie do hot-dogów czy hamburgerów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-13 13:54:48
Temat: Re: Cebulka prażonaUżytkownik "Renata" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:1781.000009f0.40f397fa@newsgate.onet.pl...
> Czy ktoś wie jak można domowym sposobem zrobić prażoną cebulkę, taką jak
dodaje
> sie do hot-dogów czy hamburgerów?
> Z góry dziękuję za odpowiedzi
było
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 18:03:43
Temat: Re: Cebulka prażona
"Babba Yagga" <s...@d...pl> wrote in message
> było
>
Może poprostu zamknąć grupę i korzystać z googli bo wszystko już było :)
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 19:35:22
Temat: Re: Cebulka prażona>
> "Babba Yagga" <s...@d...pl> wrote in message
> > było
> >
>
> Może poprostu zamknąć grupę i korzystać z googli bo wszystko już było :)
>
> Tomek
Prowokujesz:-( , czy myślisz poważnie:-) ? Babba Yagga ma poprostu dużo czasu,
i ...lubi bleblać (: czytaj bbaabbbbaa yaagować). Ale kto zna przepis niech
poda, proszę:-) Pozdrawiam grupę, która chce przetrwać, a w ogóle nie wiem o
co chodzi?:-) , kto by za tym nadążył! ?, a w ogóle dase, dąse, i jeszcze raz
dąse??, może pora się otrząsnąć!. Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 19:57:23
Temat: Re: Cebulka prażonaUżytkownik <...@...pl> napisał w wiadomości
news:cd3sn5$mpp$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Może poprostu zamknąć grupę i korzystać z googli bo wszystko już było
:)
Reprezentujesz kolorowe czasopisma czy płatne serwisy?
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-14 20:21:38
Temat: Re: Cebulka prażona
> Czy ktoś wie jak można domowym sposobem zrobić prażoną cebulkę,
Pogrzebalam troche w archiwum, poniewaz ja tez szukalam tego rpzepisu i
znalazlam jeden, cytuje:
Na patelnię z średnio rozgrzanym tłuszczem (ja uważam że najlepszy do
tegojest smalec!) wrzycamy poszatkowaną cebule. Osobiście preferuję
nizbytdrobno, przy długim smażeniu nie rozpacika się za nadto. Na początku
ostromieszamy, jak się delikatnie zeszkli zmiejszamy ogień i przykrywamy.
Naniewielkim ogniu smażymy, a właściwie dusimy przez ok. 40-60 min.
Jakwysycha nadto, podlewać delikatnie wodą i natychmiast przykryć. Wody nie
zadużo bo cebulka się ugotuje zamiast usmażyć. Kiedy zacznie ciemieć i
jestjuż mięciutka zaczynamy przyprawianie. Doprawiam zawsze na koniec,
boinaczej wychodzi mi za ostra. I tak: Vegata, pieprz ziołowy
(koniecznie!,nie żałować), sól, pieprz, papryka ostra i słodka. Robię to
zawsze na oko.Wychodzi naprawdę super. Na gorąco z bagietką i zimnym
piwkiem, powalakażdego - gwarantuję!.Modyfikację: W ostatniej fazie można
godać podduszone osobno (duszenie razemzawsze mi powoduje palenie któregoś z
składników) kawałki dobrej kiełbaski,a jeszcze lepiej chudziutkiego boczku w
plasterkach. Można też dodać niecopomidorków, jak do jajecznicy z pomidorami
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-15 05:06:15
Temat: Re: Cebulka prażona> Czy ktoś wie jak można domowym sposobem zrobić prażoną cebulkę, taką
> jak dodaje sie do hot-dogów czy hamburgerów?
> Z góry dziękuję za odpowiedzi
to nie moj przepis, ale znalazlm w archiwum grupy
pokroj ze dwie-trzy duze cebule na bardzo cieniutkie plasterki
rozgrzej na patelni tluszcz, polecam klarowane maslo, a jesli takim nie
dysponujesz, moze byc zwykly olej roslinny o delikatnym zapachu, zadnej
oliwy
wrzucasz cebule i smazysz na srednim ogniu (wazne - ogien nie moze byc za
duzy, bo jak Ci sie zacznie cebula palic, to po ptokach, caly efekt z
glowy - zgorzknieje i bedzie paskudna)
smazysz i mieszasz, mieszasz, mieszasz....
bo to ma prawo trwac dosyc dlugo
po 10 - 15 minutach, kiedy cebula jest juz troche zezlocona, posypujesz ja
tak ze dwiema lyzeczkami cukru, chodzi o to, zeby ta cebula ladnie sie
skarmelizowala
od tej pory mieszasz bez przerwy i uwazasz jak diabli, bo lubi sie zaczac
przypalac, kiedy tylko spuscisz ja z oka
gotowa jest wtedy, kiedy ladnie zbrazowieje, ale nie jest jeszcze czarna (po
jakichs dalszych 10 minutach), musisz dojsc do wprawy
wyjmujesz lyzka cedzakowa i osaczasz na recznikach kuchennych - po
wystygnieciu robi sie przyjemnie chrupka i jest wyraznie slodkawa w smaku
--
Pozdrawiam
Kitty (Gliwice)
--
"Nie ma gorszych słów
Od zostańmy przyjaciółmi
I nie ma gorszych przekleństw
Od zapewnień: lubię cię" G. C.
begin 666 smile.gif
M1TE&.#EA#P`/`)$!`````+^_O___`````"'Y! $```$`+ `````/``\```(N
MC V9QY$"X6(@6GGJO0!)+3RA$XDA:&Y6JGXMIX$K%G,8^2EE]G:4?&
ID%+Y#
#`0`[
`
end
begin 666 wink.gif
M1TE&.#EA#P`/`+,``````+^_O___```````````````````````
`````````
M`````````````````````"'Y! $```$`+ `````/``\```0T,$@):ITX5,'Y
MQ4 G>E,XC@`EF.MJIJSEQ>PI;C9:YZYGOQK?C12<R8C%7P;7^60TEA0
F`@`[
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |