Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Magda" <m...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cebulka prażona
Date: Wed, 14 Jul 2004 22:21:38 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 23
Sender: m...@p...onet.pl@studio.clubnet.pl
Message-ID: <cd44jn$mpg$1@news.onet.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: studio.clubnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1089836471 23344 195.82.167.1 (14 Jul 2004 20:21:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Jul 2004 20:21:11 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:207788
Ukryj nagłówki
> Czy ktoś wie jak można domowym sposobem zrobić prażoną cebulkę,
Pogrzebalam troche w archiwum, poniewaz ja tez szukalam tego rpzepisu i
znalazlam jeden, cytuje:
Na patelnię z średnio rozgrzanym tłuszczem (ja uważam że najlepszy do
tegojest smalec!) wrzycamy poszatkowaną cebule. Osobiście preferuję
nizbytdrobno, przy długim smażeniu nie rozpacika się za nadto. Na początku
ostromieszamy, jak się delikatnie zeszkli zmiejszamy ogień i przykrywamy.
Naniewielkim ogniu smażymy, a właściwie dusimy przez ok. 40-60 min.
Jakwysycha nadto, podlewać delikatnie wodą i natychmiast przykryć. Wody nie
zadużo bo cebulka się ugotuje zamiast usmażyć. Kiedy zacznie ciemieć i
jestjuż mięciutka zaczynamy przyprawianie. Doprawiam zawsze na koniec,
boinaczej wychodzi mi za ostra. I tak: Vegata, pieprz ziołowy
(koniecznie!,nie żałować), sól, pieprz, papryka ostra i słodka. Robię to
zawsze na oko.Wychodzi naprawdę super. Na gorąco z bagietką i zimnym
piwkiem, powalakażdego - gwarantuję!.Modyfikację: W ostatniej fazie można
godać podduszone osobno (duszenie razemzawsze mi powoduje palenie któregoś z
składników) kawałki dobrej kiełbaski,a jeszcze lepiej chudziutkiego boczku w
plasterkach. Można też dodać niecopomidorków, jak do jajecznicy z pomidorami
|