| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-02 11:14:00
Temat: ChińszczyznaWitam!
Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-02 12:40:38
Temat: Re: Chińszczyzna
Użytkownik "mamast" <m...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:aq0bup$pej$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
> Dziękuję i pozdrawiam!
> Magda
juz w naszym archiwum bylo , ale jeszcze raz:
CHINSZCZYZNA CUDNOSCI Joli L-L
Potrzebny:
ryz PARBOILED- to ryz bardzo sypki, waski- nikt go nie moze zle ugotowac,
zawsze ziarenka sa osobno, gotowac w duzej ilosci osolonej wody;
mieso kurczaka( pokroic w kostke-wystarczy podwojna piers ale nie musi
to byc piers i zabejcowac (minimum 20 min)w nastepujacych skladnikach:
20 gr.wodki(lub sherry lub sake) skropic mieso + sos
sojowo-grzybowy ((soya and mushroomsauce-firmy Tao Tao)-jest w
kazdym sklepie-koniecznie musi byc ten aromatyzowany grzybami +1
lyzka stolowa ciemnego miodu + 1lyzka plaska maki ziemniaczanej+ kilka
zabkow czosnku(zmiazdzyc).Z tym
wszystkim przemieszac mieso.
Grzybki suszone Mun 2-3 sztuki namoczyc ,jak zwieksza swoja objetosc
pokroic w kostke.(kilka sztuk)
Pokroic:
cebula(1szt)- w piorka
seler-w słupki(podobna wielkosc co cebula )
pietruszka korzen- w słupki (ilosc jak seler)
papryka czerwona - w kostke (mala lub pol duzej)
kielki sojowe (malutka puszka-200gr-odsaczyc)
kukurydza (poł puszki)
mozna ananas (w kostke trzy krazki)
Smazyc w woku (ja na patelni ),w/g kolejnosci dokładac do patelni na gorącym
tłuszczu:
1 cebula + pietruszka + seler + grzybki mun
chwile przesmazyc i dodac do tego
2 mieso- tez chwile( 2-3 min) smazyc potem
3 czerwona papryke chwile razem wszystko przesmazyc
i na koniec dodac trochę przecieru pomidorowego +imbir do smaku + sol +
pieprz cayenne
oraz kielki, kukurydze i ananas.Wymieszac i wylozyc na wczesniej
ugotowany ryz.
pycha, pychotka Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 18:18:27
Temat: Re: ChińszczyznaUżytkownik mamast napisał:
> Witam!
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
> Dziękuję i pozdrawiam!
> Magda
>
>
Jola podała przepis na chińszczyzne dla majacych czas, ale ja mam coś
dla leniuszków i tych, ktorzy nie maja zbyt duzo czasu
1. w sklepie kupic mrozonke pt. chinszczyzna
2. ryz ( ja biore to co mam )
3. fix do chinszcyzny
4. np cycki kury
Cycki na patelni podsmazyc, dodac chinszczyzne, dodac fix, mozna
doprawic sosem sojowym i zjesc.
smacznego Sylwia kofeinistka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-03 19:50:26
Temat: Re: Chińszczyznasylwia wrote:
> Użytkownik mamast napisał:
>> Witam!
>> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
>> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
>> Dziękuję i pozdrawiam!
>> Magda
>>
>>
> Jola podała przepis na chińszczyzne dla majacych czas, ale ja mam coś
> dla leniuszków i tych, ktorzy nie maja zbyt duzo czasu
> 1. w sklepie kupic mrozonke pt. chinszczyzna
> 2. ryz ( ja biore to co mam )
> 3. fix do chinszcyzny
> 4. np cycki kury
> Cycki na patelni podsmazyc, dodac chinszczyzne, dodac fix, mozna
> doprawic sosem sojowym i zjesc.
> smacznego Sylwia kofeinistka
szybciutko za słup!!
Waldek, po próbie win, hiiiiiiicks
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 13:41:06
Temat: Re: ChińszczyznaWitam!
Ponieważ pracuję w chinskiej restauracji to troszke tych przepisów jest,
mogę ci polecij sajgonki.
Sajgonki: 1 kg miesa mielonego, 1 mały makaron sojowy, grzyby mun uszy 4
całe, swieza kapusta drobno posiekana lub marchewka w słupki do wyboru, sos
sojowy, pieprz, jajko, maka ziemniaczana, papier ryżowy.
Farsz: namoczyc makaron sojowy w goracej wodzie, nastepnie go drobno
posiekac to samo zrobic z grzybami. Wszystko razem wymieszac z mieskiem
mielonym, wbić jajko, doprawic do smaku tak aby farsz nie był jałowy, trochę
maki- wymieszac.
Zawijanie: zazwyczaj jest instrukcja obcługi na opakowaniu papieru ryzowego
ale zawija sie mniej wiecej tak jak gołabki tylko trzeba go troche namoczyc
w letniej wodzie (namaczamy krotko).
Smacznego
[Maggy M]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-04 21:04:18
Temat: Re: Chińszczyzna
Maggy,
z nieba spadasz !
wez wynies jeszcze troche tych przepisow.. moze wreszcie stanie sie jasne
czemu w domu smakuje "inaczej" :)
To moze na poczatek , osmiele sie poprosic o szczegoly czegos co jest chyba
najbardziej (tak mi sie zdaje) oklepne jezeli chodzi o przepisy chinskie ..
kurczak slodko-kwasny..
tylko nie krzyczcie ze bylo "nizej".. to ma byc w ramach edukacji
zreeeszta pisz wszystko co wiesz ! :)
pozdrawiam
lukas
"Maggy M" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:aq5t9s$p8r$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> Ponieważ pracuję w chinskiej restauracji to troszke tych przepisów jest,
> mogę ci polecij sajgonki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 10:00:36
Temat: Re: Chińszczyzna - Kurczak z papryka wg Kung-Po [P}mamast wrote:
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
Kurczak z papryką wg Kung-Po
SKúADNIKI:
==========
20-25 dag filet?w z piersi kurczaka
1 roztarty zŚbek czosnku
1 -yŹeczka soli
2 -yŹeczki mŚki ziemniaczanej
3-4 -yŹki oleju
2 suszone strŚki pieprzu tureckiego
lub
1 -yŹeczka ostrej papryki
1 ?wieŹa s-odka papryka
Sos:
3 -yŹeczki roso-u lub wody,
1 1/2 -yŹki octu,
1 -yŹeczka pasty pomidorowej,
1 -yŹeczka w?dki wyborowej,
1 1/2 -yŹeczki wi?ni?wki,
1 -yŹeczka mŚki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
==============
- mi?so pokraja w kostk? wielko?ci cukru, posypa solŚ, mŚkŚ, doda 1/2
-yŹki oleju, czosnek, wymiesza, odstawi na 15 min.
- papryk? pokroi w 3 cm kawa-ki po usuni?ciu nasion, zgrubie? i szypu-ki,
- posieka pieprz turecki usuwajŚc nasiona,
- sk-adniki sosu wymiesza i odstawi,
- olej rozgrza na chi?skiej patelni wok poruszajŚc niŚ w trakcie
podgrzewania tak, aby olej pokry- ca-e jej wn?trze,
- w-oŹy mi?so, smaŹy ciŚgle mieszajŚc przez 2 min. na duŹym ogniu po czym
wybra -yŹkŚ cedzakowŚ,
- do rozgrzanego oleju w-oŹy suszony pieprz turecki lub papryk? w proszku,
w-oŹy s-odkŚ papryk?, wla zmieszany sos i mieszajŚc doprowadzi do
wrzenia,
- prze-oŹy usmaŹone mi?so kurczaka do papryki, mieszajŚc dusi przez 1 1/2
min. na ?rednim ogniu,
- podawa ze smaŹonym ryŹem lub makaronem.
Smacznego :-)
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 12:41:14
Temat: Re: Chińszczyzna - Kurczak z papryka wg Kung-Po [P}jd wrote:
Składniki:
=======
(...)
> 1 ?wieŹa s-odka papryka
oczywiscie czerwona :-)
jd
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-11 10:58:35
Temat: Re: Chińszczyzna
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w
wiadomości news:aq0h94$lfr$1@news.tpi.pl...
>
> ryz PARBOILED-
można też zamiast ryżu użyć makaron sojowy - nie wymaga
gotowania: wrzątek, trzy minuty i już.
Do kupienia w każdym supermarkecie
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 13:18:08
Temat: Re: Chińszczyzna> kurczak slodko-kwasny..
Jezeli chodzi o kurczaka sl-kw to:
1) Piersi kurczaka kroi sie w kostki, robi do tego ciasto macza sie kawalki
cyckow w ciescie ismazy w glebokim oleju
2)Sam sos to: woda, koncentrat pomidorowy. ananas+sok z ananasa, marchew,
kielki soi, papryka (warzywa wczesniej podsmazyc), cukier do smaku i
odrobine octu tez do smaku. Zagęscic.
Smacznego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |