Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chińszczyzna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chińszczyzna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-02 11:14:00

Temat: Chińszczyzna
Od: "mamast" <m...@p...ckp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
Dziękuję i pozdrawiam!
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-02 12:40:38

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "mamast" <m...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:aq0bup$pej$1@news.tpi.pl...
> Witam!
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
> Dziękuję i pozdrawiam!
> Magda

juz w naszym archiwum bylo , ale jeszcze raz:

CHINSZCZYZNA CUDNOSCI Joli L-L

Potrzebny:
ryz PARBOILED- to ryz bardzo sypki, waski- nikt go nie moze zle ugotowac,
zawsze ziarenka sa osobno, gotowac w duzej ilosci osolonej wody;

mieso kurczaka( pokroic w kostke-wystarczy podwojna piers ale nie musi
to byc piers i zabejcowac (minimum 20 min)w nastepujacych skladnikach:
20 gr.wodki(lub sherry lub sake) skropic mieso + sos
sojowo-grzybowy ((soya and mushroomsauce-firmy Tao Tao)-jest w
kazdym sklepie-koniecznie musi byc ten aromatyzowany grzybami +1
lyzka stolowa ciemnego miodu + 1lyzka plaska maki ziemniaczanej+ kilka
zabkow czosnku(zmiazdzyc).Z tym
wszystkim przemieszac mieso.

Grzybki suszone Mun 2-3 sztuki namoczyc ,jak zwieksza swoja objetosc
pokroic w kostke.(kilka sztuk)

Pokroic:
cebula(1szt)- w piorka
seler-w słupki(podobna wielkosc co cebula )
pietruszka korzen- w słupki (ilosc jak seler)
papryka czerwona - w kostke (mala lub pol duzej)
kielki sojowe (malutka puszka-200gr-odsaczyc)
kukurydza (poł puszki)
mozna ananas (w kostke trzy krazki)

Smazyc w woku (ja na patelni ),w/g kolejnosci dokładac do patelni na gorącym
tłuszczu:
1 cebula + pietruszka + seler + grzybki mun
chwile przesmazyc i dodac do tego
2 mieso- tez chwile( 2-3 min) smazyc potem
3 czerwona papryke chwile razem wszystko przesmazyc
i na koniec dodac trochę przecieru pomidorowego +imbir do smaku + sol +
pieprz cayenne
oraz kielki, kukurydze i ananas.Wymieszac i wylozyc na wczesniej
ugotowany ryz.

pycha, pychotka Jola L-L




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-03 18:18:27

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: sylwia <m...@b...zabrze.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik mamast napisał:
> Witam!
> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
> Dziękuję i pozdrawiam!
> Magda
>
>
Jola podała przepis na chińszczyzne dla majacych czas, ale ja mam coś
dla leniuszków i tych, ktorzy nie maja zbyt duzo czasu
1. w sklepie kupic mrozonke pt. chinszczyzna
2. ryz ( ja biore to co mam )
3. fix do chinszcyzny
4. np cycki kury
Cycki na patelni podsmazyc, dodac chinszczyzne, dodac fix, mozna
doprawic sosem sojowym i zjesc.
smacznego Sylwia kofeinistka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-03 19:50:26

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

sylwia wrote:

> Użytkownik mamast napisał:
>> Witam!
>> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
>> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)
>> Dziękuję i pozdrawiam!
>> Magda
>>
>>
> Jola podała przepis na chińszczyzne dla majacych czas, ale ja mam coś
> dla leniuszków i tych, ktorzy nie maja zbyt duzo czasu
> 1. w sklepie kupic mrozonke pt. chinszczyzna
> 2. ryz ( ja biore to co mam )
> 3. fix do chinszcyzny
> 4. np cycki kury
> Cycki na patelni podsmazyc, dodac chinszczyzne, dodac fix, mozna
> doprawic sosem sojowym i zjesc.
> smacznego Sylwia kofeinistka

szybciutko za słup!!

Waldek, po próbie win, hiiiiiiicks

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-04 13:41:06

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Maggy M" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Ponieważ pracuję w chinskiej restauracji to troszke tych przepisów jest,
mogę ci polecij sajgonki.
Sajgonki: 1 kg miesa mielonego, 1 mały makaron sojowy, grzyby mun uszy 4
całe, swieza kapusta drobno posiekana lub marchewka w słupki do wyboru, sos
sojowy, pieprz, jajko, maka ziemniaczana, papier ryżowy.

Farsz: namoczyc makaron sojowy w goracej wodzie, nastepnie go drobno
posiekac to samo zrobic z grzybami. Wszystko razem wymieszac z mieskiem
mielonym, wbić jajko, doprawic do smaku tak aby farsz nie był jałowy, trochę
maki- wymieszac.
Zawijanie: zazwyczaj jest instrukcja obcługi na opakowaniu papieru ryzowego
ale zawija sie mniej wiecej tak jak gołabki tylko trzeba go troche namoczyc
w letniej wodzie (namaczamy krotko).

Smacznego
[Maggy M]


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-04 21:04:18

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "lukas" <l...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Maggy,

z nieba spadasz !
wez wynies jeszcze troche tych przepisow.. moze wreszcie stanie sie jasne
czemu w domu smakuje "inaczej" :)

To moze na poczatek , osmiele sie poprosic o szczegoly czegos co jest chyba
najbardziej (tak mi sie zdaje) oklepne jezeli chodzi o przepisy chinskie ..
kurczak slodko-kwasny..
tylko nie krzyczcie ze bylo "nizej".. to ma byc w ramach edukacji

zreeeszta pisz wszystko co wiesz ! :)
pozdrawiam
lukas


"Maggy M" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:aq5t9s$p8r$1@news.onet.pl...
> Witam!
>
> Ponieważ pracuję w chinskiej restauracji to troszke tych przepisów jest,
> mogę ci polecij sajgonki.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 10:00:36

Temat: Re: Chińszczyzna - Kurczak z papryka wg Kung-Po [P}
Od: jd <j...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

mamast wrote:

> Jeżeli ktoś zna jakąś ciekawą, a niezbyt skomplikowaną chińską potrawę,
> bardzo proszę o przepis! ( najchętniej na bazie kurczaka)

Kurczak z papryką wg Kung-Po

SKúADNIKI:
==========
20-25 dag filet?w z piersi kurczaka
1 roztarty zŚbek czosnku
1 -yŹeczka soli
2 -yŹeczki mŚki ziemniaczanej
3-4 -yŹki oleju
2 suszone strŚki pieprzu tureckiego
lub
1 -yŹeczka ostrej papryki
1 ?wieŹa s-odka papryka

Sos:
3 -yŹeczki roso-u lub wody,
1 1/2 -yŹki octu,
1 -yŹeczka pasty pomidorowej,
1 -yŹeczka w?dki wyborowej,
1 1/2 -yŹeczki wi?ni?wki,
1 -yŹeczka mŚki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:
==============
- mi?so pokrajaŠ w kostk? wielko?ci cukru, posypaŠ solŚ, mŚkŚ, dodaŠ 1/2
-yŹki oleju, czosnek, wymieszaŠ, odstawiŠ na 15 min.
- papryk? pokroiŠ w 3 cm kawa-ki po usuni?ciu nasion, zgrubie? i szypu-ki,
- posiekaŠ pieprz turecki usuwajŚc nasiona,
- sk-adniki sosu wymieszaŠ i odstawiŠ,
- olej rozgrzaŠ na chi?skiej patelni wok poruszajŚc niŚ w trakcie
podgrzewania tak, aby olej pokry- ca-e jej wn?trze,
- w-oŹyŠ mi?so, smaŹyŠ ciŚgle mieszajŚc przez 2 min. na duŹym ogniu po czym
wybraŠ -yŹkŚ cedzakowŚ,
- do rozgrzanego oleju w-oŹyŠ suszony pieprz turecki lub papryk? w proszku,
w-oŹyŠ s-odkŚ papryk?, wlaŠ zmieszany sos i mieszajŚc doprowadziŠ do
wrzenia,
- prze-oŹyŠ usmaŹone mi?so kurczaka do papryki, mieszajŚc dusiŠ przez 1 1/2
min. na ?rednim ogniu,
- podawaŠ ze smaŹonym ryŹem lub makaronem.

Smacznego :-)

jd

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-08 12:41:14

Temat: Re: Chińszczyzna - Kurczak z papryka wg Kung-Po [P}
Od: jd <j...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

jd wrote:

Składniki:
=======
(...)

> 1 ?wieŹa s-odka papryka

oczywiscie czerwona :-)

jd

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 10:58:35

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w
wiadomości news:aq0h94$lfr$1@news.tpi.pl...
>
> ryz PARBOILED-

można też zamiast ryżu użyć makaron sojowy - nie wymaga
gotowania: wrzątek, trzy minuty i już.
Do kupienia w każdym supermarkecie
pozdrawiam
--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-12 13:18:08

Temat: Re: Chińszczyzna
Od: "Maggy M" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> kurczak slodko-kwasny..

Jezeli chodzi o kurczaka sl-kw to:

1) Piersi kurczaka kroi sie w kostki, robi do tego ciasto macza sie kawalki
cyckow w ciescie ismazy w glebokim oleju
2)Sam sos to: woda, koncentrat pomidorowy. ananas+sok z ananasa, marchew,
kielki soi, papryka (warzywa wczesniej podsmazyc), cukier do smaku i
odrobine octu tez do smaku. Zagęscic.

Smacznego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

karp faszerowany pieczony
Pieczeń wieprzowa
Placki po Węgiersku lub po bytomsku
SAŁATKA ZIEMNIACZANO OWOCOWA
Westfalska zupa łososiowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »