Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb domowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb domowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-08 16:54:49

Temat: Chleb domowy
Od: "Kri$" <u...@l...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich,
dziś rano upiekłem swój pierwszy chleb. Przepis zaczerpnięty z internetu,
wydawał się ok więc się na niego skusiłem. Przytoczę przepis, z tym że
zaznaczam, że to NIE MÓJ PRZEPIS !!!!

" Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
2,5 szklanki mąki razowej
około 2 szklanek ciepłego mleka
pół szklanki oleju
paczka drożdży instant lub zaczyn: 4 dag drożdży, łyżka cukru, kilka łyżek
mleka łyżeczka soli
do wysypania foremek: 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:
Jeśli mam drożdże zwykłe, najpierw przygotowuję zaczyn - drożdże mieszam z
cukrem, kilkoma łyżkami mleka, łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce - po
około 20 minutach, jeśli podwoi swoją objętości i zacznie się lekko ruszać,
znak iż jest gotowy.

Jeśli zaś mam drożdże instant od razu zabieram się do właściwego etapu: oba
rodzaje mąki mieszam ze sobą , dodaję wszystkie składniki (albo drożdże
instant albo zaczyn) i dokładnie wyrabiam przez kilka minut. Mleka dodaję
ostatecznie tyle, by otrzymać raczej zwarte ciasto. Doskonale wyrobione
ciasto (powinno odstawać od ręki i powinny się na nim tworzyć pęcherzyki
powietrza) wkładam do foremek wysypanych mąką i przykryte odstawiam do
wyrośnięcia na co najmniej godzinę - ciasto musi zwiększyć swoją objętość,
co najmniej dwukrotnie.

Wyrośnięte ciasto posypuję mąką i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni
piekarnika i piekę około 45-55 minut. Kiedy skórka brązowa i popękana,
wyjmuję chleb z piekarnika i czekam aż wystygnie. "

Moje osobiste refleksje:
1. jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle.
2. Mniej mleka więcej wody.
3. Więcej soli, pieczywo prawie w ogóle nie słone.
4. Zamiast drożdzy "instant" rozczyn (zakwas)
5. Mniej oleju

A tak w ogóle może być jak na pierwszy raz. I to bez żadnych automatów,
tudzież innych ustrojstw...

Pozdrawiam

Kri$P
**** Usuń co zbędne z adresu ****
pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
=========================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-10 06:40:42

Temat: Re: Chleb domowy
Od: "Basia" <b...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


> 4. Zamiast drożdzy "instant" rozczyn (zakwas)

rozczyn to drożdze rozpuszczone w ciepłej wodzie/mleku, z dodatkiem cukru,
mąki a zakwas to produktt fermentacji mąki razowej

pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-11 10:55:43

Temat: Re: Chleb domowy
Od: Lia <L...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2005-10-08 18:54:49 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Kri$* skreślił te oto słowa:


> 3. Więcej soli, pieczywo prawie w ogóle nie słone.
> 4. Zamiast drożdzy "instant" rozczyn (zakwas)

Jeśli zamiast drożdży, czy to instatnt czy normalnych będziesz uzywał
zakwasu (to nie to samo co rozczyn) to nie zwiekszaj ilości soli. Zakwas
daje piękny smak, i nie potrzebna jest sól, żeby podnieśc walory smakowe.

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org

*psy mają właścicieli, koty mają służących*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

powidła i cukier???
winogrona co z pestkami?
Piersi z dzikiej kaczki
alembik, destylacja i Makłowicz
ciasto na pizze raz jeszcze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »