Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Chleb + pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Chleb + pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-25 07:42:04

Temat: Chleb + pytanie
Od: m...@a...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Witam.
Po dośc długim czasie karencji wrzucam na listę przepis, który
otrzymałem od znajomego. Ja osobiście jeszcze go nie wykorzystałem, ale
chleb pieczony z tego przepisu zachwalają:)

CHLEB ŻYTNI


2 kg mąki żytniej
1/2 kg mąki pszennej
1 i 1/2 litra maślanki
1 łyżka soli
5 dkg drożdży

Maślankę podgrzać, odlać 1 szklankę i rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę
mąki i cukru, gdy podrosną dodać do reszty produktów (bez mąki
pszennej). Całość wymieszać i zostawić na ca 6 godzin. Następnie dodać
mąkę pszenną wymieszać i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.

I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?
- --

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
- ------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
- ------------------------------------------
"Ból nie istnieje.
Istnieje tylko przyjemność
po jego ustaniu."

~ Zasłyszane na treningu
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.2.3-nr1 (Windows 98)

iD8DBQFA2x3vT7/Kxh4jdgsRAlWAAJsFIY4BOPLvx+47bhlvx9KS
pS4NMQCaA852
puOqiBiZgNNiOZzRrlCbk1w=
=oNFb
-----END PGP SIGNATURE-----

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-25 08:09:30

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "NaLesnik" <m...@a...pl> napisał w wiadomości
news:40DB1DF2.2070704@adres.pl...
> -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE----- Hash: SHA1

> Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
> blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>
> I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
> przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?

Uformować/kształtować.

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 10:59:53

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Iwona_s" <i...@T...pl>


Użytkownik "NaLesnik" <m...@a...pl> napisał w wiadomości
news:40DB1DF2.2070704@adres.pl...

> Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
> blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>
> I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
> przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?

Uformować/kształtować.
Iwona
++++++++++++++++++++

chiba jednak nie to :(
wyrabiac, czyli miesic ciasto wtlaczajac do niego powietrze...
formowanie.. to nadawanie ksztaltu.. i tylko tyle ..
Barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 11:38:54

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: Marian Białosiewicz <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik NaLesnik napisał:


> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>

W temperaturze 175OC ?

--
Marian

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 11:52:02

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Marian Białosiewicz wrote:
> Użytkownik NaLesnik napisał:
>
>
>> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>>
>
> W temperaturze 175OC ?
>
oczywiscie, w piecu martenowskim

wiku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 11:56:03

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: Marian Białosiewicz <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik wiku napisał:
>
>
> Marian Białosiewicz wrote:
>
>> Użytkownik NaLesnik napisał:
>>
>>
>>> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>>>
>>
>> W temperaturze 175OC ?
>>
> oczywiscie, w piecu martenowskim
>
> wiku
>
Tak myślałem

--
Marian

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 13:06:06

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@m...pl> napisał w wiadomości
news:02bd01c45aa3$a6b69850$a98e573e@homeb60zjvrlf5..
.

> Uformować/kształtować.
> Iwona
> ++++++++++++++++++++
>
> chiba jednak nie to :(
> wyrabiac, czyli miesic ciasto wtlaczajac do niego powietrze...
> formowanie.. to nadawanie ksztaltu.. i tylko tyle ..
> Barbara

Wyrabianie było wcześniej opisane, nie;) Przynajmniej tak to zrozumiałam.

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 13:26:21

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: "Hanna Burdon" <h...@n...com> szukaj wiadomości tego autora

In news:cbh7uu$omg$1@news.dialog.net.pl, Iwona_s wrote:
> Wyrabianie było wcześniej opisane, nie;) Przynajmniej tak to
> zrozumiałam.

W znanych mi przepisach ciasto na chleb wyrabia się dwukrotnie. Po
pierwszym wyrobieniu zostawia się do wyrośnięcia w cieple, potem znów
wygniata z niego powietrze, formuje się odpowiednie kształty i zostawia na
blasze do ponownego wyrośnięcia. Podobno dwukrotne wyrabianie ma ogromne
znaczenie dla struktury chleba, jakieś przemiany glutenu cy cuś (możliwe,
że zmyślam z tym glutenem, ale to wyrabianie coś tam w strukturze na pewno
zmienia).

Hania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-25 15:54:13

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



NaLesnik wrote:

>
> CHLEB ŻYTNI
>
> 2 kg mąki żytniej
> 1/2 kg mąki pszennej
> 1 i 1/2 litra maślanki
> 1 łyżka soli
> 5 dkg drożdży
>
> Maślankę podgrzać, odlać 1 szklankę

Nie rozumiem, po co podgrzewac wieksza ilosc maslanki, niz potrzeba, a
potem odlac szklanke plynu? Dlaczego po prostu od razu brac maslanki o
szklanke mniej?



> i rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę
> mąki i cukru, gdy podrosną dodać do reszty produktów (bez mąki
> pszennej). Całość wymieszać i zostawić na ca 6 godzin. Następnie dodać
> mąkę pszenną wymieszać i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
> Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
> blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>
> I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
> przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?

to znaczy wyrabiac ciasto drozdzowe, tylko dlaczego dopiero po potrojnym
rosnieciu, to nie wiem, ale moze stworzy to dobra strukture ciasta.


> -----END PGP SIGNATURE-----

Twoja sygnaturka ma 16 linijek - pazerny jestes!
Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-26 19:11:00

Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: m...@a...pl (NaLesnik) szukaj wiadomości tego autora

-----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE-----
Hash: SHA1

Dnia 04-06-25 12:59, Użytkownik Barbara Czaplicka napisał:

| ++++++++++++++++++++
|
| chiba jednak nie to :(
| wyrabiac, czyli miesic ciasto wtlaczajac do niego powietrze...
| formowanie.. to nadawanie ksztaltu.. i tylko tyle ..

Po czym mogę poznać, że chleb jest dobrze wyrobiony?

- --

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
- ------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
- ------------------------------------------
"Ból nie istnieje.
Istnieje tylko przyjemność
po jego ustaniu."

~ Zasłyszane na treningu
-----BEGIN PGP SIGNATURE-----
Version: GnuPG v1.2.3-nr1 (Windows 98)

iD8DBQFA3VwkT7/Kxh4jdgsRAm8OAJ9vesUO2IUb5Nx0Sn4VR9WH
hkUmFwCfWM0C
331De/7DiveIDyJc4BTi1lE=
=SMs4
-----END PGP SIGNATURE-----

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Musze sie pochwalic :))
musztarda
Chcesz zarobić troche kasy, wystarczy 15 min dziennie
Musztarda slowacka Horcica??
pyzy drozdzowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »