Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.max
well.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-04!sn-xit-01!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!
corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Chleb + pytanie
Date: Fri, 25 Jun 2004 08:54:13 -0700
Organization: BassettStudio.com
Message-ID: <4...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <4...@a...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 42
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:205928
Ukryj nagłówki
NaLesnik wrote:
>
> CHLEB ŻYTNI
>
> 2 kg mąki żytniej
> 1/2 kg mąki pszennej
> 1 i 1/2 litra maślanki
> 1 łyżka soli
> 5 dkg drożdży
>
> Maślankę podgrzać, odlać 1 szklankę
Nie rozumiem, po co podgrzewac wieksza ilosc maslanki, niz potrzeba, a
potem odlac szklanke plynu? Dlaczego po prostu od razu brac maslanki o
szklanke mniej?
> i rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę
> mąki i cukru, gdy podrosną dodać do reszty produktów (bez mąki
> pszennej). Całość wymieszać i zostawić na ca 6 godzin. Następnie dodać
> mąkę pszenną wymieszać i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
> Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
> blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>
> I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
> przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?
to znaczy wyrabiac ciasto drozdzowe, tylko dlaczego dopiero po potrojnym
rosnieciu, to nie wiem, ale moze stworzy to dobra strukture ciasta.
> -----END PGP SIGNATURE-----
Twoja sygnaturka ma 16 linijek - pazerny jestes!
Magdalena Bassett
|