Data: 2004-06-25 15:54:13
Temat: Re: Chleb + pytanie
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
NaLesnik wrote:
>
> CHLEB ŻYTNI
>
> 2 kg mąki żytniej
> 1/2 kg mąki pszennej
> 1 i 1/2 litra maślanki
> 1 łyżka soli
> 5 dkg drożdży
>
> Maślankę podgrzać, odlać 1 szklankę
Nie rozumiem, po co podgrzewac wieksza ilosc maslanki, niz potrzeba, a
potem odlac szklanke plynu? Dlaczego po prostu od razu brac maslanki o
szklanke mniej?
> i rozpuścić drożdże dodając 1 łyżkę
> mąki i cukru, gdy podrosną dodać do reszty produktów (bez mąki
> pszennej). Całość wymieszać i zostawić na ca 6 godzin. Następnie dodać
> mąkę pszenną wymieszać i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia.
> Po wyrośnięciu podsypać mąkę na stole, wyrabiać chleby i kłaść na
> blachy. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na blachach.
> Piec w piekarniku 80 min. W temperaturze 175OC.
>
> I teraz idiotyczne pytanie, bo ze znajomym, który dał mi powyższy
> przepis nie mam na razie kontaktu - co to znaczy: "wyrabiać chleby"?
to znaczy wyrabiac ciasto drozdzowe, tylko dlaczego dopiero po potrojnym
rosnieciu, to nie wiem, ale moze stworzy to dobra strukture ciasta.
> -----END PGP SIGNATURE-----
Twoja sygnaturka ma 16 linijek - pazerny jestes!
Magdalena Bassett
|