« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-11-06 08:48:06
Temat: Chleb razowyWitam.
Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-11-06 09:02:20
Temat: Re: Chleb razowyDnia 2013-11-06 08:48, obywatel Robson uprzejmie donosi:
> Witam.
> Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
> uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
> sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
"Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól,
trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo cierpliwości."
http://www.chleb.info.pl/
Czy to ma być chleb pszenny czy żytni?
Czy na drożdżach czy też na zakwasie?
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-11-06 09:04:33
Temat: Re: Chleb razowyW dniu 2013-11-06 09:02, Qrczak pisze:
> Dnia 2013-11-06 08:48, obywatel Robson uprzejmie donosi:
>> Witam.
>> Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
>> uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
>> sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
>
> "Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól,
> trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo
> cierpliwości."
> http://www.chleb.info.pl/
Sprawdzałeś któreś z tych przepisów?
> Czy to ma być chleb pszenny czy żytni?
> Czy na drożdżach czy też na zakwasie?
Żytni, na czym - nie wiem. Jaka różnica? chyba najlepiej wypróbować ;)
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-11-06 11:29:59
Temat: Re: Chleb razowyDnia 2013-11-06 09:04, obywatel Robson uprzejmie donosi:
> W dniu 2013-11-06 09:02, Qrczak pisze:
>> Dnia 2013-11-06 08:48, obywatel Robson uprzejmie donosi:
>>> Witam.
>>> Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
>>> uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
>>> sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
>>
>> "Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól,
>> trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo
>> cierpliwości."
>> http://www.chleb.info.pl/
>
> Sprawdzałeś któreś z tych przepisów?
Na początku służyły jako wskazówkę a obecnie - za inspirację.
Własną recepturę, wypracowaną przez kilka lat, trudno mi ująć w gramowe
ramy, bo wyrabiam ilości duże (jeden wypiek to ok. 5 bochenków) i raczej
na oko.
>> Czy to ma być chleb pszenny czy żytni?
>> Czy na drożdżach czy też na zakwasie?
>
> Żytni, na czym - nie wiem. Jaka różnica? chyba najlepiej wypróbować ;)
Żytni najlepiej na zakwasie. Zakwas można samemu "wyhodować".
Ewentualnie dostać od kogoś (może Ci się przyda zakwasowa mapa Polski:
http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.
html )
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-11-06 12:05:25
Temat: Re: Chleb razowyW dniu 2013-11-06 09:02, Qrczak pisze:
> Dnia 2013-11-06 08:48, obywatel Robson uprzejmie donosi:
>> Witam.
>> Temat wędzonek, kiełbas i serów (szczególnie koryciński, który
>> uwielbiam) mam już opanowany. Przyszła pora na chleb. Poratujecie
>> sprawdzonym przepisem? Nie mam maszyny do wypieku, tylko piekarnik.
>
> "Do upieczenia dobrego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól,
> trochę sprzętów kuchennych i jedno najważniejsze: bardzo dużo
> cierpliwości."
> http://www.chleb.info.pl/
Stronka bardzo fajna, tylko chyba autorce "ę" wciąło na klawiaturze. ;)
>
> Czy to ma być chleb pszenny czy żytni?
> Czy na drożdżach czy też na zakwasie?
Z doświadczenia wiem tylko tyle, że od żytniego zaczynać nie jest dobrze.
Może kiedyś wreszcie moja cierpliwość wygra z niecierpliwością.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-11-06 12:23:34
Temat: Re: Chleb razowyDnia Wed, 06 Nov 2013 11:29:59 +0100, Qrczak napisał(a):
A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
piekarniczych a nie dzikich?
Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
początki wypieku chleba.
--
piecia aka dracorp
pisz na: piotr kropka rogoza at wp kropka eu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-11-06 12:27:56
Temat: Re: Chleb razowyW dniu 2013-11-06 12:23, piecia aka dracorp pisze:
> A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
> piekarniczych a nie dzikich?
> Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
> zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
> A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
> początki wypieku chleba.
Zakwas to zakwas - hodujemy go bez drożdży. Wejdź na stronę, którą
podała Qra i poczytaj.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2013-11-06 13:33:39
Temat: Re: Chleb razowy
> Żytni najlepiej na zakwasie. Zakwas można samemu "wyhodować".
> Ewentualnie dostać od kogoś (może Ci się przyda zakwasowa mapa Polski:
> http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.
html )
Dzięki! Widzę, że w moim mieście i na mojej ulicy ktoś ma zakwas. Czyli
będzie żytni na zakwasie.
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2013-11-06 14:16:17
Temat: Re: Chleb razowyDnia 2013-11-06 13:33, obywatel Robson uprzejmie donosi:
>
>> Żytni najlepiej na zakwasie. Zakwas można samemu "wyhodować".
>> Ewentualnie dostać od kogoś (może Ci się przyda zakwasowa mapa Polski:
>> http://zakwasowamapapolski.blogspot.com/p/blog-page.
html )
>
> Dzięki! Widzę, że w moim mieście i na mojej ulicy ktoś ma zakwas. Czyli
> będzie żytni na zakwasie.
Jak już będziesz brał, podpytaj darczyńcę, jak on robi.
Albo tu daj znać, to napiszę, co z tym 'fantem' czynić.
Q
--
Ja tam nie jestem socjopatą. Umiem doskonale udawać, że lubię ludzi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2013-11-06 17:55:06
Temat: Re: Chleb razowyOn Wed, 6 Nov 2013 11:23:34 +0000 (UTC), piecia aka dracorp
<i...@w...eu> wrote:
>Dnia Wed, 06 Nov 2013 11:29:59 +0100, Qrczak napisał(a):
>
>A jest jakaś większa różnica jeśli zakwas wyhodujemy na drożdżach
>piekarniczych a nie dzikich?
>Aktualnie mam zakwas z dzikich drożdży ale na początku zrobiłem ze
>zwykłymi drożdżami ale mi spleśniał.
>A gdyby pójść dalej i użyć drożdży winnych? Bo chyba nawet takie były
>początki wypieku chleba.
E... że co? Zakwas... na drożdżach? Ależ wodzu, co wódz? Mąka żytnia i
woda z kranu. Dokarmiać raz dziennie, mieszać dwa razy dziennie,
repeat until zakwas.
Zakwas na drożdżach? Tygrys w Afryce?...
--
Maciej Bójko
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |