« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-10-15 10:34:39
Temat: Ciacho z górkąDwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
podwodna - długie z garbem na środku :
< http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
Co źle robię? :)
Sławek
--
________ Czas to pieniądz - a pieniądz to więcej niż czas.
_/ __/ __/ Edgar Allan Poe
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-10-15 11:25:43
Temat: Re: Ciacho z górkąOn 15 Oct 2011 12:34:39 +0200, Sławomir Szczyrba wrote:
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1 >
> Co źle robię? :)
>
Prawdopodobnie chodzi o to, że po włożeniu do gorącego piekarnika brzegi
nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto "krzepnie"
i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-10-15 11:39:09
Temat: Re: Ciacho z górkąW dniu 2011-10-15 12:34, Sławomir Szczyrba pisze:
> Dwa ciasta, wg róznych przepisów, dwie różne foremki (metalowa
> i silikonowa). Za każdym razem ciasto wygląda jak moniaturowa łódź
> podwodna - długie z garbem na środku :
> < http://w612.wrzuta.pl/obraz/2IGZ2GDyL0A/ciacho1>
> Co źle robię? :)
>
> Sławek
Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?
Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo. Aha, czasami w ten
sposób "wysadza" ciasto z sodą.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-10-15 14:43:58
Temat: Re: Ciacho z górkąBOFH excuse 156: Zombie processes haunting tomjas
> nagrzewają się szybko (od metalowej foremki) i ciasto "krzepnie"
> i przestaje rosnąć, a w środku nagrzewa się wolniej i dłużej rośnie.
> Może mniej nagrzany piekarnik, a potem podnieść temperaturę?
>
To samo było przy zimnym piekarniku i silikonowej foremce.
Sławek
--
________ Mit ganzem Krieg kann man uns Arsch lecken.
_/ __/ __/ Przygody dzielnego Wojaka Szwejka
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-10-15 14:47:44
Temat: Re: Ciacho z górkąKlik-klik-klik... To medea donosi :
>
> Wygląda przecież nieźle. A jak jest w środku? Dobrze wypieczone?
>
Sekcję zrobimy wieczorem, ale chyba dobrze...
> Jeżeli chcesz mieć równe ciasto, to obniż trochę temperaturę, ew.
> spróbuj dodać mniej proszku, może jest go za dużo.
>
Dzięki!
No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
- mniej proszku,
- niższa temperatura,
- pieczenie bez termoobiegu.
Moje adypocyty już się cieszą... ;)
> Ewa
Sławek
--
________ Inny samochód zderzył się z moim, nie ostrzegając
_/ __/ __/ o swoich zamiarach. (zgłoszenie PZU)
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-10-17 09:35:51
Temat: Re: Ciacho z górkąUżytkownik "Sławomir Szczyrba" <c...@o...the.night> napisał w wiadomości
news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>
> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
> - mniej proszku,
> - niższa temperatura,
> - pieczenie bez termoobiegu.
>
Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
W takim razie i tak nieźle wyszło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-10-17 11:05:54
Temat: Re: Ciacho z górkąHej, po, widziałeś dokąd poszli ludzie ?
>> - pieczenie bez termoobiegu.
> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>
Taki przepis dostałem... :)
Sławek
--
________
_/ __/ __/ Let me give one piece of advice. Be honest. -- Trinity
\__ \__ \___________________________________________________
____________
/___/___/ Sławomir Szczyrba steev/AT/hot\dot\pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-10-17 18:39:55
Temat: Re: Ciacho z górkąUżytkownik "Sławomir Szczyrba" <c...@o...the.night> napisał w wiadomości
news:slrn.j9o30i.jme.steev@hot.pl...
> Hej, po, widziałeś dokąd poszli ludzie ?
>
>>> - pieczenie bez termoobiegu.
>> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
>> W takim razie i tak nieźle wyszło.
>>
> Taki przepis dostałem... :)
A osoba od której dostałeś przepis, też piecze w termoobiegu ?
Zapodaj przepis a właściwie przepisy bo dwa różne ci wychodzą z górką.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-10-19 08:52:39
Temat: Re: Ciacho z górką
Użytkownik "po" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:j7gstv$qr1$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Sławomir Szczyrba" <c...@o...the.night> napisał w
> wiadomości news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
>> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>>
>> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
>> - mniej proszku,
>> - niższa temperatura,
>> - pieczenie bez termoobiegu.
>>
>
> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
> W takim razie i tak nieźle wyszło.
A jakie przeciwwskazania widzisz do pieczenia z termoobiegiem?
Bo według mnie termoobieg to jedynie (lub aż) metoda na "wyrównanie"
temperatury w obszarze całego piekarnika i ochrona przed
przypiekaniem silniej "tam" albo słabiej "tu".
No i mniejsze prawdopodobieństwo przypalenia powierzchniowo
bez dopieczenia jeszcze w środku.
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-10-19 09:22:57
Temat: Re: Ciacho z g?rk?W dniu 2011-10-19 10:52, michalek pisze:
> U?ytkownik "po"<p...@o...pl> napisa? w wiadomo?ci
> news:j7gstv$qr1$1@news.onet.pl...
>> U?ytkownik "S?awomir Szczyrba"<c...@o...the.night> napisa? w
>> wiadomo?ci news:slrn.j9j78g.481.steev@hot.pl...
>>> Klik-klik-klik... To medea donosi :
>>>
>>> No to mam trzy rzeczy do przetestowania:
>>> - mniej proszku,
>>> - ni?sza temperatura,
>>> - pieczenie bez termoobiegu.
>>>
>> Pieczesz ciasto w termoobiegu ??? :/
>> W takim razie i tak nie?le wysz?o.
> A jakie przeciwwskazania widzisz do pieczenia z termoobiegiem?
> Bo wed?ug mnie termoobieg to jedynie (lub a?) metoda na "wyr?wnanie"
> temperatury w obszarze ca?ego piekarnika i ochrona przed
> przypiekaniem silniej "tam" albo s?abiej "tu".
> No i mniejsze prawdopodobie?stwo przypalenia powierzchniowo
> bez dopieczenia jeszcze w ?rodku.
Generalnie podczas pieczenia z termoobiegiem należy zmniejszyć
temperaturę o jakieś 10-20 stopni.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |