Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasteczka Kruszyny

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasteczka Kruszyny

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-12-08 14:23:51

Temat: Ciasteczka Kruszyny
Od: "kaskA" <k...@g...net> szukaj wiadomości tego autora

chcialabym upiec oslawione ciasteczka Kruszyny, (bez nadzienia, za to z
lukrem i z dekoracja)
czy mozna je "troche" przechowywac??
mysle o tych 2 tyg, ktore zostaly do swiat...
beda jeszcze smakowaly??

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-12-08 20:10:21

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: " zora" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

kaskA <k...@g...net> napisał(a):

Nie na szans, zeżrą się :(
Swoją drogą ciekawe, czy u kogoś postały choć ze 3 dni :)

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-12-08 21:57:56

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "kaskA" <k...@g...net> szukaj wiadomości tego autora


zora stwierdzila ze:
> Nie na szans, zeżrą się :(

w takim razie bede musiala przelozyc pieczenie na ostatnia sobote ... ;)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-12-08 22:30:48

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

zora napisał(a):
> kaskA <k...@g...net> napisał(a):
>
> Nie na szans, zeżrą się :(
> Swoją drogą ciekawe, czy u kogoś postały choć ze 3 dni :)
>
He, he, he nie sądzę - u mnie nigdy nie wytrzymały 2 dni, a robię
podwójnej ilości ciasta ;-)
Ania

--
******e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *******gg:1737648*******
*************************www.madej.master.pl ************************
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone możliwości
regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-12-09 20:26:58

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "wmgdansk" <c...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "kaskA" <k...@g...net> napisał w wiadomości
news:1165587831.003987.274380@l12g2000cwl.googlegrou
ps.com...
> chcialabym upiec oslawione ciasteczka Kruszyny, (bez nadzienia, za to z
> lukrem i z dekoracja)
> czy mozna je "troche" przechowywac??
> mysle o tych 2 tyg, ktore zostaly do swiat...
> beda jeszcze smakowaly??
>
Chciałabym upiecte ciasteczka ale nie mam przepisu
pozdrawiam Wikta


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-12-09 21:12:07

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "wmgdansk" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:elf663$jkh$1@news.task.gda.pl...
>
> Chciałabym upiecte ciasteczka ale nie mam przepisu
> pozdrawiam Wikta

http://glinki.com/?l=qkoo7b

Q.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-11 19:15:16

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "arima" <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Czy ja też mogłabym prosić o taki przepis ten link co byłpodany u mnie nie
działa, w przepisie od anzelmo co jest na grupie nie ma w składnikacj piwa
choć pisze, że lepiej użyc jasnego niż ciemnego.

pozdr
magi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-11 19:32:52

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyny
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "arima" <m...@w...net> napisał w wiadomości
news:elkao4$iot$1@news.wp.pl...
> Czy ja też mogłabym prosić o taki przepis ten link co byłpodany u mnie nie
> działa, w przepisie od anzelmo co jest na grupie nie ma w składnikacj piwa
> choć pisze, że lepiej użyc jasnego niż ciemnego.

***
500 ml or 2+1/4 cup maki
250 gr masla lub margaryny
120 ml or 1/2 cup piwa
dżem lub powidła.
cukier puder

Mocno schłodzoną margarynę zetrzeć na grubych oczkach do mąki, dodać piwo i
wyrobić ciasto. Wyrobione włożyć na dwie godziny do lodówki. Potem
rozwałkować, wycinać kwadraty, smarować powidłami i składać na pół a la
pierogi. Potem do piekarnika (nie spytałam o temperaturę, ale chyba coś
między 160 a 180 st.C.) i piec na złoto. Bardzo rosną! Upieczone posypać
cukrem pudrem. Wychodzi coś a la ciasto francuskie. Bossssssssssskie i
banalnie proste. Polecam!
***

Cytuję chyba Kruszynę :-)

Q

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-12-11 20:09:03

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyzny/oryginalny przepis
Od: Magdalena Bassett <i...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak wrote:
> 500 ml or 2+1/4 cup maki
> 250 gr masla lub margaryny
> 120 ml or 1/2 cup piwa
> dżem lub powidła.
> cukier puder
[...]
> Cytuję chyba Kruszynę :-)
>
> Q

chyba cytujesz moje przeliczniki, ale oryginalny przepis jest ten ponizej:

From: Kruszyzna - view profile
Date: Mon, Jan 17 2005 11:36 am
Email: Kruszyzna <k...@g...pl>
Groups: pl.rec.kuchnia
>c—ý za fantastyczne ciasteczka piwne jad¸am!
U mojej tećciowej, kt—ra w og—le jest wspania¸ˆ kobietˆ i robi wspania¸e
ciasteczka. Tym razem piwne:

2 szkl. mˆki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. piwa
dýem lub powid¸a.
cukier puder

Mocno sch¸odzonˆ margarynŤ zetrze na grubych oczkach do mˆki, doda
piwo i wyrobi ciasto. Wyrobione w¸oýy na dwie godziny do lod—wki.
Potem rozwa¸kowa, wycina kwadraty, smarowa powid¸ami i sk¸ada na p—¸
a la pierogi. Potem do piekarnika (nie spyta¸am o temperaturŤ, ale chyba
coć miŤdzy 160 a 180 st.C.) i piec na z¸oto. Bardzo rosnˆ! Upieczone
posypa cukrem pudrem. Wychodzi coć a la ciasto francuskie.
Bossssssssssskie i
banalnie proste. Polecam!

Krusz.
--
Kruszyna
#GG 3084947
"Primum non stresere..."

Potem Kruszyna dodala, ze temperatura pieczenia powinna byc blizej 200ĄC.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-12-11 20:26:02

Temat: Re: Ciasteczka Kruszyzny/oryginalny przepis
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uýytkownik "Magdalena Bassett" <i...@b...com> napisa¸ w
wiadomoćci news:12nren215fk5l88@corp.supernews.com...
> Qrczak wrote:
>> Cytuję chyba Kruszynę :-)
> chyba cytujesz moje przeliczniki, ale oryginalny przepis jest ten ponizej:
[ciach]

W¸aćnie tego oryginalnego w zasobach nie mia¸am. DziŤki bardzo :-)

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie sushi w Szczecinie
HRECZKA
DO S.
Legumina KOZACKA
filety z kurczaka z porem [P]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »