Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasteczka piwne

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasteczka piwne

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-02-04 09:57:33

Temat: Ciasteczka piwne
Od: "MoNika" <m...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec postanowilam to zmienic.
Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te ciasteczka -
trudno przestac!

CIASTECZKA PIWNE
1 margaryna do pieczenia / lub maslo
2 szkl. maki
0,5 szkl. piwa (dowolnego)
troche cukru

Margaryne posiekac z maka, zaczynajac ugniatac ciasto dodac piwo i nadal
ugniatac az do uzyskania jednolitej masy. Podzielic ja na czesci, ktore
rozwalkowywac na grubosc 2-3 mm w ostatniej chwili wwalkowujac cukier bialy
krysztal (ewentualnie mozna dodac trzcinowy)
O ksztaltach decydujecie sami, najczesciej po prostu kroje ciasto w paskki,
a potem w romby.
Piec na duzej blasze posmarowanej maslem ok 8-10 minut w temperaturze 180
stopni.

Ja wole jasne ciasteczka, a moj maz woli mocno wypieczone.
Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))

Pozdrawiam
Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-02-04 10:08:19

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Witam,
>
> nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec postanowilam to zmienic.
> Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te ciasteczka -
> trudno przestac!
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
> Margaryne posiekac z maka, zaczynajac ugniatac ciasto dodac piwo i nadal
> ugniatac az do uzyskania jednolitej masy. Podzielic ja na czesci, ktore
> rozwalkowywac na grubosc 2-3 mm w ostatniej chwili wwalkowujac cukier bialy
> krysztal (ewentualnie mozna dodac trzcinowy)
> O ksztaltach decydujecie sami, najczesciej po prostu kroje ciasto w paskki,
> a potem w romby.
> Piec na duzej blasze posmarowanej maslem ok 8-10 minut w temperaturze 180
> stopni.
>
> Ja wole jasne ciasteczka, a moj maz woli mocno wypieczone.
> Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))
>
> Pozdrawiam
> Monika
>
> Cześć!
Czy cała kostka (250g) na te dwie szklanki mąki, ile tego cukru,Jakie piwo
najlepsze? czy trzeba przemrozić?

mocno niecierpliwy
Michał


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-04 10:10:45

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MoNika" <m...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:b1o2kk$861$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>

czy one wychodza kruchutkie? i czy rodzaj uzytej maki ma znaczenie, bo
teoretycznie powinien...

pozdr.

wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-04 20:00:38

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "Ewusek" <e...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

> Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))

upiekly sie przed chwilka i sa wysmienite :-) takie kruchutkie, mniam...
powiem szczerze, ze troszeczke zmienilam... - zamiast cukru dodalam miodu ok
4 lyzek i dosypalam troszeczke platkow owsianych i zytnich z siemieniem
lnianym....
nie mozemy sie oderwac od brytwanki....
wyszlo mi ok. 65 ciasteczek, okraglych o srednicy ok. 3 c, i wysokosci
0,4-07 mm. pieklam troszke dluzej - 25 min bo ciasteczka byly grubsze.

Polecam.
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-04 21:02:53

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "MoNika" <m...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Ciasteczka wychodza kruchutkie,
trzeba urzyc calej kostki margaryny na te dwie szklanki maki,
ktorej notabene uzywam zwyklej pszennej.

Smacznego!!!
Ewusek, ciesze sie ze Wam smakowaly!!!

MoNika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-09 12:25:15

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "MoNika" <m...@g...com.pl> napisał w
wiadomości news:b1o2kk$861$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec
postanowilam to zmienic.
> Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te
ciasteczka -
> trudno przestac!
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
>

Czy nie dodajesz spulchniaczy? żadnego proszku, sodki?

Pozdrawiam

--

Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-09 20:53:17

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "MoNika" <m...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Czy nie dodajesz spulchniaczy? żadnego proszku, sodki?
>
Nic takiego! Przepis jest prosty i smaczny.

Monika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-09 22:02:31

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "Ewusek" <e...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

dzisiaj zrobilam kolejny raz.... dodalam dodatkowo miodu, platkow owsianych
i cynamonu....
sa rewelacyjne :-)
mniam - moj mezus sie nimi zajada :-)

Pozdro,
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-02-09 22:24:01

Temat: Re: Ciasteczka piwne
Od: "MoNika" <m...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ewusek"
(...) dzisiaj zrobilam kolejny raz....

> sa rewelacyjne :-)
> mniam - moj mezus sie nimi zajada :-)
>

JAK TO MILO SLYSZEC!!! ZE SIE PRZEPIS SPRAWDZIL!!!
:)))))

MoNika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-11 06:49:44

Temat: Re: Ciasteczka piwne-chwale
Od: A...@m...umu.se (Agnieszka Szalewska) szukaj wiadomości tego autora

Zapewne juz ktos chwalil na grupie, ale ja sie dolacze do pochwal
ciasteczke piwnych Moniki. Wczoraj powrocilam ja bylam nadspodziewanie
wczesnie do domu, jako ze o 19, i chcialam jakos pozytecznie zuzyc nadmiar
czasu (i energii), w zwiazku z czym powstaly ciasteczka, ktore pozniej byly
powodem sennych koszmarow, jako ze pozarlam ich straszna ilosc na cieplo,
prosto z blachy.... Kruchutkie, chrupiace, warstwowe.... Po wyprobowaniu
(dokladnym:)) porcji z cukrem zapragnelam odmiany, dlatego tez kolejna
blaszka ciastek byla z sola morska gruboziarnista, a kolejne dwie z zoltym
serem drobniutko potarkowanym i wwalkowanym w ostatniech chwili na ciasto.
I powiem szczerze, ze wersje na slono jakos mi lepiej posmakowaly, ale i na
slodko ma swoj urok oczywiscie.
Jeszcze raz chwale i polecam, ciasto przygotowuje sie w momencie,
walkowanie tez nie jest dlugie, piecze sie szybko, a jakie dobre....

pozdrawiam

agnieszka
DBDG

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czym zaskoczyc mezczyzne?
bogracz
Fasolka czerwona po meksykansku
Romantyczna kolacja - co zrobic ?
specjalna okazja

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »