« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-04 09:57:33
Temat: Ciasteczka piwneWitam,
nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec postanowilam to zmienic.
Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te ciasteczka -
trudno przestac!
CIASTECZKA PIWNE
1 margaryna do pieczenia / lub maslo
2 szkl. maki
0,5 szkl. piwa (dowolnego)
troche cukru
Margaryne posiekac z maka, zaczynajac ugniatac ciasto dodac piwo i nadal
ugniatac az do uzyskania jednolitej masy. Podzielic ja na czesci, ktore
rozwalkowywac na grubosc 2-3 mm w ostatniej chwili wwalkowujac cukier bialy
krysztal (ewentualnie mozna dodac trzcinowy)
O ksztaltach decydujecie sami, najczesciej po prostu kroje ciasto w paskki,
a potem w romby.
Piec na duzej blasze posmarowanej maslem ok 8-10 minut w temperaturze 180
stopni.
Ja wole jasne ciasteczka, a moj maz woli mocno wypieczone.
Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))
Pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-04 10:08:19
Temat: Re: Ciasteczka piwne> Witam,
>
> nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec postanowilam to zmienic.
> Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te ciasteczka -
> trudno przestac!
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
> Margaryne posiekac z maka, zaczynajac ugniatac ciasto dodac piwo i nadal
> ugniatac az do uzyskania jednolitej masy. Podzielic ja na czesci, ktore
> rozwalkowywac na grubosc 2-3 mm w ostatniej chwili wwalkowujac cukier bialy
> krysztal (ewentualnie mozna dodac trzcinowy)
> O ksztaltach decydujecie sami, najczesciej po prostu kroje ciasto w paskki,
> a potem w romby.
> Piec na duzej blasze posmarowanej maslem ok 8-10 minut w temperaturze 180
> stopni.
>
> Ja wole jasne ciasteczka, a moj maz woli mocno wypieczone.
> Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))
>
> Pozdrawiam
> Monika
>
> Cześć!
Czy cała kostka (250g) na te dwie szklanki mąki, ile tego cukru,Jakie piwo
najlepsze? czy trzeba przemrozić?
mocno niecierpliwy
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-04 10:10:45
Temat: Re: Ciasteczka piwne
Użytkownik "MoNika" <m...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:b1o2kk$861$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
czy one wychodza kruchutkie? i czy rodzaj uzytej maki ma znaczenie, bo
teoretycznie powinien...
pozdr.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-04 20:00:38
Temat: Re: Ciasteczka piwne> Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))
upiekly sie przed chwilka i sa wysmienite :-) takie kruchutkie, mniam...
powiem szczerze, ze troszeczke zmienilam... - zamiast cukru dodalam miodu ok
4 lyzek i dosypalam troszeczke platkow owsianych i zytnich z siemieniem
lnianym....
nie mozemy sie oderwac od brytwanki....
wyszlo mi ok. 65 ciasteczek, okraglych o srednicy ok. 3 c, i wysokosci
0,4-07 mm. pieklam troszke dluzej - 25 min bo ciasteczka byly grubsze.
Polecam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-04 21:02:53
Temat: Re: Ciasteczka piwne
Ciasteczka wychodza kruchutkie,
trzeba urzyc calej kostki margaryny na te dwie szklanki maki,
ktorej notabene uzywam zwyklej pszennej.
Smacznego!!!
Ewusek, ciesze sie ze Wam smakowaly!!!
MoNika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 12:25:15
Temat: Re: Ciasteczka piwne
Użytkownik "MoNika" <m...@g...com.pl> napisał w
wiadomości news:b1o2kk$861$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec
postanowilam to zmienic.
> Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te
ciasteczka -
> trudno przestac!
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
>
Czy nie dodajesz spulchniaczy? żadnego proszku, sodki?
Pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 20:53:17
Temat: Re: Ciasteczka piwne
>
> Czy nie dodajesz spulchniaczy? żadnego proszku, sodki?
>
Nic takiego! Przepis jest prosty i smaczny.
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 22:02:31
Temat: Re: Ciasteczka piwnedzisiaj zrobilam kolejny raz.... dodalam dodatkowo miodu, platkow owsianych
i cynamonu....
sa rewelacyjne :-)
mniam - moj mezus sie nimi zajada :-)
Pozdro,
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-09 22:24:01
Temat: Re: Ciasteczka piwne
Użytkownik "Ewusek"
(...) dzisiaj zrobilam kolejny raz....
> sa rewelacyjne :-)
> mniam - moj mezus sie nimi zajada :-)
>
JAK TO MILO SLYSZEC!!! ZE SIE PRZEPIS SPRAWDZIL!!!
:)))))
MoNika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-04-11 06:49:44
Temat: Re: Ciasteczka piwne-chwaleZapewne juz ktos chwalil na grupie, ale ja sie dolacze do pochwal
ciasteczke piwnych Moniki. Wczoraj powrocilam ja bylam nadspodziewanie
wczesnie do domu, jako ze o 19, i chcialam jakos pozytecznie zuzyc nadmiar
czasu (i energii), w zwiazku z czym powstaly ciasteczka, ktore pozniej byly
powodem sennych koszmarow, jako ze pozarlam ich straszna ilosc na cieplo,
prosto z blachy.... Kruchutkie, chrupiace, warstwowe.... Po wyprobowaniu
(dokladnym:)) porcji z cukrem zapragnelam odmiany, dlatego tez kolejna
blaszka ciastek byla z sola morska gruboziarnista, a kolejne dwie z zoltym
serem drobniutko potarkowanym i wwalkowanym w ostatniech chwili na ciasto.
I powiem szczerze, ze wersje na slono jakos mi lepiej posmakowaly, ale i na
slodko ma swoj urok oczywiscie.
Jeszcze raz chwale i polecam, ciasto przygotowuje sie w momencie,
walkowanie tez nie jest dlugie, piecze sie szybko, a jakie dobre....
pozdrawiam
agnieszka
DBDG
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |