Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: t...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ciasteczka piwne
Date: 4 Feb 2003 11:08:19 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 37
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <b1o2kk$861$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1044353299 4652 192.168.240.245 (4 Feb 2003 10:08:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 4 Feb 2003 10:08:19 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.106.0.46, 213.180.130.13
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:145254
Ukryj nagłówki
> Witam,
>
> nic jeszcze sensownego nie wnioslam na grupe, wiec postanowilam to zmienic.
> Oto przepis, ktory ma jedna wade: jak sie zaczyna jesc te ciasteczka -
> trudno przestac!
>
> CIASTECZKA PIWNE
> 1 margaryna do pieczenia / lub maslo
> 2 szkl. maki
> 0,5 szkl. piwa (dowolnego)
> troche cukru
>
> Margaryne posiekac z maka, zaczynajac ugniatac ciasto dodac piwo i nadal
> ugniatac az do uzyskania jednolitej masy. Podzielic ja na czesci, ktore
> rozwalkowywac na grubosc 2-3 mm w ostatniej chwili wwalkowujac cukier bialy
> krysztal (ewentualnie mozna dodac trzcinowy)
> O ksztaltach decydujecie sami, najczesciej po prostu kroje ciasto w paskki,
> a potem w romby.
> Piec na duzej blasze posmarowanej maslem ok 8-10 minut w temperaturze 180
> stopni.
>
> Ja wole jasne ciasteczka, a moj maz woli mocno wypieczone.
> Jestem ciekawa czy ktos sie zdecyduje :))
>
> Pozdrawiam
> Monika
>
> Cześć!
Czy cała kostka (250g) na te dwie szklanki mąki, ile tego cukru,Jakie piwo
najlepsze? czy trzeba przemrozić?
mocno niecierpliwy
Michał
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|