Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto czekoladowe z wrzatkiem

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-07 04:27:27

Temat: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora

Dla ukojenia serc podaje przepis na ciasto czekoladowe, ktore ulepszam
od niedawna, i wlasnie wyszlo mi trzy razy z rzedu, pyszne, wilgotne,
gabczaste. Podalam je z cieplym sosem waniliowym, co naprawde bylo
dobre. Do sosu najlepiej uzyc prawdziwej wanili, ktora nalezy podgrzac w
smietance, przeciac, zeskrobac nasionka do sosu, a laske wanili wytrzec
do sucha i wsadzic do sloika z cukrem. Jesli nie ma sie prawdziwej
wanili, mozna uzyc ekstrakt lub cukier waniliowy.

65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej

2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka

240 ml / 1 cup gotujacej wody

Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.

Sos waniliowy
360 ml / 1.5 cup smietanki
4 lyzki cukru
1 lyzka ekstraktu waniliowego
1 lyzka maki kartoflanej
1 zoltko

Czesc smietanki wymieszac z maka, reszte podgrzac z cukrem, dodac zoltko
i rozpuszczona make i podgrzewac na malym ogniu ciagle ubijajac
trzepaczka az zacznie bulgotac. Przelac do sosjerki i podac cieply.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-07 12:17:58

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Busia" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Robiłam to ciasto w trochę innych proporcjach, dodałam więcej mąki,
wystraszyłam się, że wyszło mi za rzadkie.Wyszło niesamowicie wilgotne i
rozpływało się w ustach.
Moje proporcje to:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
0,75 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ naszego polskiego
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki zapachu waniliowego /esencja waniliowa
1 szklanka wrzącej wody
Wszystko robiło się po kolejno jak w Twoim przepisie.
Jak będę robiła następnym razem, to zrobię w/g Twojego przepisu z sosem
waniliowym, musi być pyszne :-)
Busia

> 65 gram / 0.75 cup kakao
> 400 gram / 2 cup cukru
> 225 gram / 1.75 cup maki
> 1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
> do pieczenia
> 1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
>
> 2 jaja
> 1 lyzeczka esencji waniliowej
> 120 ml / 0.5 cup oleju
> 240 ml / 1 cup mleka
>
> 240 ml / 1 cup gotujacej wody
>
> Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
> skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
> miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
> polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
> albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
>
> Sos waniliowy
> 360 ml / 1.5 cup smietanki
> 4 lyzki cukru
> 1 lyzka ekstraktu waniliowego
> 1 lyzka maki kartoflanej
> 1 zoltko
>
> Czesc smietanki wymieszac z maka, reszte podgrzac z cukrem, dodac zoltko
> i rozpuszczona make i podgrzewac na malym ogniu ciagle ubijajac
> trzepaczka az zacznie bulgotac. Przelac do sosjerki i podac cieply.
> Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 18:15:33

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Busia wrote:
>
> Robiłam to ciasto w trochę innych proporcjach, dodałam więcej mąki,
> wystraszyłam się, że wyszło mi za rzadkie.Wyszło niesamowicie wilgotne i
> rozpływało się w ustach.

No wlasnie, niby takie rzadkie, ze trudno uwierzyc, ze nie bedzie
zakalca, ale rosnie pieknie i nie siada. Z tym polskim proszkiem to
trudna sprawa. Ja uzywam proporcje 1 polskiego = 2 amerykanskiego, ale
nie wiem, jak to jest tak super dokladnie.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 19:14:02

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Busia" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora


Co do proszku do pieczenia używam tylko polski, ponieważ nie mam dostępu i
możliwości zakupienia amerykańskiego. Więc nigdy się nie zastanawiałam nad
jego jakością.
ale wypróbuję z Twoich proporcji, nie zmieniając nic i podzielę się
relacjami.
Ale najpierw muszę zrobić ciasto z czereśniami, bo mam ich wiaderko.
Busia
>
> No wlasnie, niby takie rzadkie, ze trudno uwierzyc, ze nie bedzie
> zakalca, ale rosnie pieknie i nie siada. Z tym polskim proszkiem to
> trudna sprawa. Ja uzywam proporcje 1 polskiego = 2 amerykanskiego, ale
> nie wiem, jak to jest tak super dokladnie.
> Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-08 00:58:05

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



Busia wrote:
> Ale najpierw muszę zrobić ciasto z czereśniami, bo mam ich wiaderko.


Jesli chce Ci sie drylowac, to polecam moje ciasto owocowe, bardzo
proste i szybkie (poza drylowaniem)

http://tinylink.com/?WJtq0jHRPX

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-08 02:37:28

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: e...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Przepis brzmi bardzo zachęcająco, ale... diabeł siedzi w szczegółach. Pewnie
pytam o rzeczy oczywiste, proszę obie panie o wyrozumiałość.

1. W jakiej temperaturze piec?

2. Co to jest śmietanka? Proszę się nie śmiać, pewnie bym to uznała po prostu
za śmietanę i nie zwróciła uwagi na niuans, ale autorka świetnej książki
kucharskiej Nela Rubinstein, lubiąca eksperymentować z klasycznymi przepisami,
napisała w pewnym momencie (nie pamiętam już, czego przepis dotyczył), że
zastąpiła śmietankę śmietaną i wyszło bardzo dobrze. Od tej pory jestem w
kropce, nikt mi nie potrafił wytłumaczyć, na czym polega różnica, więc pytam,
coby nie pobłądzić.

Pozdrowienia
Epicure

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-08 09:06:44

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Busia" <b...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Już się pospieszyłam i już połowa zjedzona,ale dziękuje.Następnym razem nie
omieszkam spróbować, jest rzeczywiście prościutkie.jest jeszcze sezon na
owoce,
Pozdrawiam Busia
> Jesli chce Ci sie drylowac, to polecam moje ciasto owocowe, bardzo
> proste i szybkie (poza drylowaniem)
>
> http://tinylink.com/?WJtq0jHRPX
>
> Magdalena Bassett


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-08 16:37:34

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



e...@p...onet.pl wrote:
>
> Przepis brzmi bardzo zachęcająco, ale... diabeł siedzi w szczegółach. Pewnie
> pytam o rzeczy oczywiste, proszę obie panie o wyrozumiałość.
>
> 1. W jakiej temperaturze piec?
>
> 2. Co to jest śmietanka? Proszę się nie śmiać, pewnie bym to uznała po prostu
> za śmietanę i nie zwróciła uwagi na niuans, ale autorka świetnej książki
> kucharskiej Nela Rubinstein, lubiąca eksperymentować z klasycznymi przepisami,
> napisała w pewnym momencie (nie pamiętam już, czego przepis dotyczył), że
> zastąpiła śmietankę śmietaną i wyszło bardzo dobrze. Od tej pory jestem w
> kropce, nikt mi nie potrafił wytłumaczyć, na czym polega różnica, więc pytam,
> coby nie pobłądzić.


Bardzo prosto - smietanka jest slodka, smietana jest kwasna.

Temperatura pieczenia jest 180°C.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-09 00:16:47

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: e...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Bardzo prosto - smietanka jest slodka, smietana jest kwasna.
>
> Temperatura pieczenia jest 180°C.
> MB

Dziekuję, wypróbuję niezwłocznie. :-)

Epicure

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-10 08:17:13

Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem - wanilia
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Dla ukojenia serc podaje przepis na ciasto czekoladowe, ktore ulepszam
> od niedawna, i wlasnie wyszlo mi trzy razy z rzedu, pyszne, wilgotne,
> gabczaste. Podalam je z cieplym sosem waniliowym, co naprawde bylo
> dobre. Do sosu najlepiej uzyc prawdziwej wanili, ktora nalezy podgrzac w
> smietance, przeciac, zeskrobac nasionka do sosu, a laske wanili wytrzec
> do sucha i wsadzic do sloika z cukrem. Jesli nie ma sie prawdziwej
> wanili, mozna uzyc ekstrakt lub cukier waniliowy.

Zapragnelam kupic sobie prawdziwa wanilie - i wiecie, ile kosztuje? 6,25 PLN
za 3g. Troche to drogo, nie uwazacie?

Pozdrawiam,
Ania

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze raz Bayleis
Nalewka z morwy ??
Wątek o kobietach piszących na p.rec.kuc >100
kotlet pożarski
Ranking

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »