Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!newsfeed.tpinternet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed00.sul.t-online.d
e!t-online.de!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!sn-xit-03!sn-xit-
01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Date: Sun, 06 Jul 2003 21:27:27 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 39
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:163249
Ukryj nagłówki
Dla ukojenia serc podaje przepis na ciasto czekoladowe, ktore ulepszam
od niedawna, i wlasnie wyszlo mi trzy razy z rzedu, pyszne, wilgotne,
gabczaste. Podalam je z cieplym sosem waniliowym, co naprawde bylo
dobre. Do sosu najlepiej uzyc prawdziwej wanili, ktora nalezy podgrzac w
smietance, przeciac, zeskrobac nasionka do sosu, a laske wanili wytrzec
do sucha i wsadzic do sloika z cukrem. Jesli nie ma sie prawdziwej
wanili, mozna uzyc ekstrakt lub cukier waniliowy.
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Sos waniliowy
360 ml / 1.5 cup smietanki
4 lyzki cukru
1 lyzka ekstraktu waniliowego
1 lyzka maki kartoflanej
1 zoltko
Czesc smietanki wymieszac z maka, reszte podgrzac z cukrem, dodac zoltko
i rozpuszczona make i podgrzewac na malym ogniu ciagle ubijajac
trzepaczka az zacznie bulgotac. Przelac do sosjerki i podac cieply.
Magdalena Bassett
|