Data: 2003-07-07 04:27:27
Temat: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dla ukojenia serc podaje przepis na ciasto czekoladowe, ktore ulepszam
od niedawna, i wlasnie wyszlo mi trzy razy z rzedu, pyszne, wilgotne,
gabczaste. Podalam je z cieplym sosem waniliowym, co naprawde bylo
dobre. Do sosu najlepiej uzyc prawdziwej wanili, ktora nalezy podgrzac w
smietance, przeciac, zeskrobac nasionka do sosu, a laske wanili wytrzec
do sucha i wsadzic do sloika z cukrem. Jesli nie ma sie prawdziwej
wanili, mozna uzyc ekstrakt lub cukier waniliowy.
65 gram / 0.75 cup kakao
400 gram / 2 cup cukru
225 gram / 1.75 cup maki
1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
do pieczenia
1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
2 jaja
1 lyzeczka esencji waniliowej
120 ml / 0.5 cup oleju
240 ml / 1 cup mleka
240 ml / 1 cup gotujacej wody
Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
Sos waniliowy
360 ml / 1.5 cup smietanki
4 lyzki cukru
1 lyzka ekstraktu waniliowego
1 lyzka maki kartoflanej
1 zoltko
Czesc smietanki wymieszac z maka, reszte podgrzac z cukrem, dodac zoltko
i rozpuszczona make i podgrzewac na malym ogniu ciagle ubijajac
trzepaczka az zacznie bulgotac. Przelac do sosjerki i podac cieply.
Magdalena Bassett
|