Data: 2003-07-07 12:17:58
Temat: Re: Ciasto czekoladowe z wrzatkiem
Od: "Busia" <b...@t...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Robiłam to ciasto w trochę innych proporcjach, dodałam więcej mąki,
wystraszyłam się, że wyszło mi za rzadkie.Wyszło niesamowicie wilgotne i
rozpływało się w ustach.
Moje proporcje to:
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
0,75 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia/ naszego polskiego
1,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki zapachu waniliowego /esencja waniliowa
1 szklanka wrzącej wody
Wszystko robiło się po kolejno jak w Twoim przepisie.
Jak będę robiła następnym razem, to zrobię w/g Twojego przepisu z sosem
waniliowym, musi być pyszne :-)
Busia
> 65 gram / 0.75 cup kakao
> 400 gram / 2 cup cukru
> 225 gram / 1.75 cup maki
> 1 lyzeczka polskiego proszku do pieczenia/ 1.75 amerykanskiego proszku
> do pieczenia
> 1.5 lyzeczki sody oczyszczonej
>
> 2 jaja
> 1 lyzeczka esencji waniliowej
> 120 ml / 0.5 cup oleju
> 240 ml / 1 cup mleka
>
> 240 ml / 1 cup gotujacej wody
>
> Tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i osypac maka. Suche
> skladniki polaczyc w misce, dodac jaja, wanilie, olej i mleko, i
> miksowac 2 minuty. cienkim strumieniem dodac gotujaca wode i dobrze
> polaczyc. Ciasto bedzie rzadkie. Przelac do tortownicy i piec 80 minut,
> albo az patyczek wstawiony w srodek wyjdzie suchy.
>
> Sos waniliowy
> 360 ml / 1.5 cup smietanki
> 4 lyzki cukru
> 1 lyzka ekstraktu waniliowego
> 1 lyzka maki kartoflanej
> 1 zoltko
>
> Czesc smietanki wymieszac z maka, reszte podgrzac z cukrem, dodac zoltko
> i rozpuszczona make i podgrzewac na malym ogniu ciagle ubijajac
> trzepaczka az zacznie bulgotac. Przelac do sosjerki i podac cieply.
> Magdalena Bassett
|