Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto drożdżowe a wielkość blachy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto drożdżowe a wielkość blachy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-05-09 14:56:22

Temat: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

No własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:

Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość blachy? Np.
w ilości mąki na m2?

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-05-10 06:08:13

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dominik Jan Domin napisał(a):
> No własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:
>
> Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość blachy?
> Np. w ilości mąki na m2?

I któż mógłby tu lepiej odpowiedzieć, niż ja?
9 kg mąki na 1 m2 grubej, pulchnej drożdżówki :-)))

--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-05-10 20:14:22

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: Rablinka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka napisał(a):
> Dominik Jan Domin napisał(a):
>> No własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:
>>
>> Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość
>> blachy? Np. w ilości mąki na m2?
>
> I któż mógłby tu lepiej odpowiedzieć, niż ja?
> 9 kg mąki na 1 m2 grubej, pulchnej drożdżówki :-)))

A Ty to niby skąd wiesz?
Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?

Rablinka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-05-10 20:52:59

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rablinka napisał(a):

> A Ty to niby skąd wiesz?
> Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?

Sie kto pyta, sie odpowiada :-)

Mam głęboką blachę o wymiarach 40cm x 25cm czyli 0,40m x 0,25m = 0,1m2,
czyli 10 blach mieści się na pow. 1m2.
Zużywam na taką blachę ciasto z ok. 0,9kg mąki (na oko - wagi do niczego
nie używam i nawet nie mam)

10 x 0,9kg = 9kg

No, przecież pytanie było jasne: ile mąki na metr kwadratowy drożdżówki,
nie?
;-)

Na taką jedną blachę ciasta - drożdży 5-7 dag, tylko żeby zaczyn dobrze
wyrośnięty był.
I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
I kruszonka, i kruszonka!
Ale tego wszystkiego ma metry kwadratowe już mi się nie chce przeliczać...



--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-05-10 21:33:47

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka <i...@w...pl> napisał(a):

> I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
> żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
> I kruszonka, i kruszonka!

I rabarbar... Serca chyba nie masz ;-)))

Ale skąd możesz wiedzieć, że dopiero po niedzieli ma dotrzeć do punktu
naprawy sprzętu AGD przełącznik do piekarnika mojej kuchenki :-((((

Od ponad tygodnia jestem bez piekarnika - ani chleba, ani ciasta, ani frytek
do szparagów :-(((

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-05-10 21:49:35

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> Ikselka <i...@w...pl> napisał(a):
>
>
>>I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
>>żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
>>I kruszonka, i kruszonka!
>
>
> I rabarbar... Serca chyba nie masz ;-)))
>
> Ale skąd możesz wiedzieć, że dopiero po niedzieli ma dotrzeć do punktu
> naprawy sprzętu AGD przełącznik do piekarnika mojej kuchenki :-((((
>
> Od ponad tygodnia jestem bez piekarnika - ani chleba, ani ciasta, ani frytek
> do szparagów :-(((
>
> Ania
>

Aniu, współczuję Ci. Ale trafiłaś w dziesiątkę, bo właśnie wieczorem
upiekłam ciasto jogurtowe z rabarbarem (pierwszy porządny zbiór od czasu
wyhodowania rabarbaru z nasion) i pochłonęlam 3 kawałki, jak i cała
reszta rodziny. Szczęście, że na rowerze ostatnio jestem zmuszona
jeździć dość ostro (mąż sobie ulubił pagórkowate, piaszczyste okoliczne
leśne ostępy do zwiedzania - codziennie od tygodnia), więc może Ziemia
nie będzie mnie chciała silniej przyciągać :-)))))))))))))))
Ha - fryyyytki...
Ha - ciaaastoooo.....
Ha - chlebuś domowyyyy....
Niedługo znowu przejdę na "elektrykę" na czas lata :-(
A więc i mniej będzie ochoty do robienia i jedzenia tych wszystkich
pyszności, bo mówię Ci - co na drewnie, to na drewnie - nie uwierzysz,
póki nie spróbujesz :-)
A niechby mi się też zepsuł jakiś przełącznik od piekarnika... Byłoby z
głowy nadmiarowe przyciąganie ziemskie...
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-05-11 11:14:40

Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachy
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f2010q$a13$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Rablinka napisał(a):
>
>> A Ty to niby skąd wiesz?
>> Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?
>
> Sie kto pyta, sie odpowiada :-)
>
> Mam głęboką blachę o wymiarach 40cm x 25cm czyli 0,40m x 0,25m = 0,1m2,
> czyli 10 blach mieści się na pow. 1m2.
> Zużywam na taką blachę ciasto z ok. 0,9kg mąki (na oko - wagi do niczego
> nie używam i nawet nie mam)
>
> 10 x 0,9kg = 9kg
>
> No, przecież pytanie było jasne: ile mąki na metr kwadratowy drożdżówki,
> nie?

Dokładnie o to mi chodziło, serdeczne dzięki. Podzielić na swoją blachę już
umiem.

> Na taką jedną blachę ciasta - drożdży 5-7 dag, tylko żeby zaczyn dobrze
> wyrośnięty był.
> I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
> żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)

Chyab mam jakiś inny przepis... żółtek z cukrem nie ucierałem. Ale skórka
cytrynowa dodana, do zagniatania.

> I kruszonka, i kruszonka!

A jakże. Na 1 kg mąki posżło dodatkowo kruszonka z 200 g maki, 150 g cukru i
150 g masła. :)

> Ale tego wszystkiego ma metry kwadratowe już mi się nie chce przeliczać...

I rabarbar, tak z 1,1 kg przed czyszczeniem.

Pozdrawiam

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krewetki
mozarella - przepis
Hanka
DO HANKI !!!
Hanka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »