« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-09 14:56:22
Temat: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyNo własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:
Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość blachy? Np.
w ilości mąki na m2?
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-10 06:08:13
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyDominik Jan Domin napisał(a):
> No własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:
>
> Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość blachy?
> Np. w ilości mąki na m2?
I któż mógłby tu lepiej odpowiedzieć, niż ja?
9 kg mąki na 1 m2 grubej, pulchnej drożdżówki :-)))
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-10 20:14:22
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyIkselka napisał(a):
> Dominik Jan Domin napisał(a):
>> No własnie, mam problem, a w google nie umiem znaleźć:
>>
>> Ile ciasta na drożdzówkę (taką gruba, pulchną) na jaką wielkość
>> blachy? Np. w ilości mąki na m2?
>
> I któż mógłby tu lepiej odpowiedzieć, niż ja?
> 9 kg mąki na 1 m2 grubej, pulchnej drożdżówki :-)))
A Ty to niby skąd wiesz?
Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?
Rablinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-10 20:52:59
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyRablinka napisał(a):
> A Ty to niby skąd wiesz?
> Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?
Sie kto pyta, sie odpowiada :-)
Mam głęboką blachę o wymiarach 40cm x 25cm czyli 0,40m x 0,25m = 0,1m2,
czyli 10 blach mieści się na pow. 1m2.
Zużywam na taką blachę ciasto z ok. 0,9kg mąki (na oko - wagi do niczego
nie używam i nawet nie mam)
10 x 0,9kg = 9kg
No, przecież pytanie było jasne: ile mąki na metr kwadratowy drożdżówki,
nie?
;-)
Na taką jedną blachę ciasta - drożdży 5-7 dag, tylko żeby zaczyn dobrze
wyrośnięty był.
I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
I kruszonka, i kruszonka!
Ale tego wszystkiego ma metry kwadratowe już mi się nie chce przeliczać...
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-10 21:33:47
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyIkselka <i...@w...pl> napisał(a):
> I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
> żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
> I kruszonka, i kruszonka!
I rabarbar... Serca chyba nie masz ;-)))
Ale skąd możesz wiedzieć, że dopiero po niedzieli ma dotrzeć do punktu
naprawy sprzętu AGD przełącznik do piekarnika mojej kuchenki :-((((
Od ponad tygodnia jestem bez piekarnika - ani chleba, ani ciasta, ani frytek
do szparagów :-(((
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-10 21:49:35
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyczeremcha napisał(a):
> Ikselka <i...@w...pl> napisał(a):
>
>
>>I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
>>żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
>>I kruszonka, i kruszonka!
>
>
> I rabarbar... Serca chyba nie masz ;-)))
>
> Ale skąd możesz wiedzieć, że dopiero po niedzieli ma dotrzeć do punktu
> naprawy sprzętu AGD przełącznik do piekarnika mojej kuchenki :-((((
>
> Od ponad tygodnia jestem bez piekarnika - ani chleba, ani ciasta, ani frytek
> do szparagów :-(((
>
> Ania
>
Aniu, współczuję Ci. Ale trafiłaś w dziesiątkę, bo właśnie wieczorem
upiekłam ciasto jogurtowe z rabarbarem (pierwszy porządny zbiór od czasu
wyhodowania rabarbaru z nasion) i pochłonęlam 3 kawałki, jak i cała
reszta rodziny. Szczęście, że na rowerze ostatnio jestem zmuszona
jeździć dość ostro (mąż sobie ulubił pagórkowate, piaszczyste okoliczne
leśne ostępy do zwiedzania - codziennie od tygodnia), więc może Ziemia
nie będzie mnie chciała silniej przyciągać :-)))))))))))))))
Ha - fryyyytki...
Ha - ciaaastoooo.....
Ha - chlebuś domowyyyy....
Niedługo znowu przejdę na "elektrykę" na czas lata :-(
A więc i mniej będzie ochoty do robienia i jedzenia tych wszystkich
pyszności, bo mówię Ci - co na drewnie, to na drewnie - nie uwierzysz,
póki nie spróbujesz :-)
A niechby mi się też zepsuł jakiś przełącznik od piekarnika... Byłoby z
głowy nadmiarowe przyciąganie ziemskie...
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-11 11:14:40
Temat: Re: Ciasto drożdżowe a wielkość blachyUżytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f2010q$a13$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Rablinka napisał(a):
>
>> A Ty to niby skąd wiesz?
>> Próbowałaś robić w domu z 9 kg mąki ?!?
>
> Sie kto pyta, sie odpowiada :-)
>
> Mam głęboką blachę o wymiarach 40cm x 25cm czyli 0,40m x 0,25m = 0,1m2,
> czyli 10 blach mieści się na pow. 1m2.
> Zużywam na taką blachę ciasto z ok. 0,9kg mąki (na oko - wagi do niczego
> nie używam i nawet nie mam)
>
> 10 x 0,9kg = 9kg
>
> No, przecież pytanie było jasne: ile mąki na metr kwadratowy drożdżówki,
> nie?
Dokładnie o to mi chodziło, serdeczne dzięki. Podzielić na swoją blachę już
umiem.
> Na taką jedną blachę ciasta - drożdży 5-7 dag, tylko żeby zaczyn dobrze
> wyrośnięty był.
> I obowiązkowo starta skórka z 1/2 małej cytryny dodana podczas ucierania
> żółtek z cukrem - nie wiem, dlaczego, ale to jest pyszne :-)
Chyab mam jakiś inny przepis... żółtek z cukrem nie ucierałem. Ale skórka
cytrynowa dodana, do zagniatania.
> I kruszonka, i kruszonka!
A jakże. Na 1 kg mąki posżło dodatkowo kruszonka z 200 g maki, 150 g cukru i
150 g masła. :)
> Ale tego wszystkiego ma metry kwadratowe już mi się nie chce przeliczać...
I rabarbar, tak z 1,1 kg przed czyszczeniem.
Pozdrawiam
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |