Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Ciasto na tortilla

Grupy

Szukaj w grupach

 

Ciasto na tortilla

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-09-04 17:21:41

Temat: Ciasto na tortilla
Od: pwz <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Naszła mnie chętka na tortillas. A że w ciastach nie czuję się zbyt
mocny, proszę o pomoc BiSwK. Proszę, podrzućcie jakiś dobry przepis na
placki tortillas. "Dobry", czyli możliwie oryginalny (tzn. taki, jak
pieką w kraju pochodzenia) i sprawdzony. Chodzi mi o przepis na ciacho +
procedurę pieczenia - przypuszczam, że smaży się je jak naleśniki, ale
może jest tu jakiś 'myk', który polepsza/ułatwia ich produkcję.

Aha, od razu zapytam: czy te placki można ewentualnie mrozić, tzn. czy
za każdym razem robić świeże, czy spokojnie można wyprodukować ich
większą liczbę i część zamrozić do późniejszego wykorzystania?

Pozdr
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-09-05 19:25:54

Temat: Re: Ciasto na tortilla
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

pwz wrote:

> Witam!
>
> Naszła mnie chętka na tortillas. A że w ciastach nie czuję się zbyt
> mocny, proszę o pomoc BiSwK. Proszę, podrzućcie jakiś dobry przepis na
> placki tortillas. "Dobry", czyli możliwie oryginalny (tzn. taki, jak
> pieką w kraju pochodzenia) i sprawdzony. Chodzi mi o przepis na ciacho +
> procedurę pieczenia - przypuszczam, że smaży się je jak naleśniki, ale
> może jest tu jakiś 'myk', który polepsza/ułatwia ich produkcję.
>
> Aha, od razu zapytam: czy te placki można ewentualnie mrozić, tzn. czy
> za każdym razem robić świeże, czy spokojnie można wyprodukować ich
> większą liczbę i część zamrozić do późniejszego wykorzystania?

Jak piszesz o tortilli i naleśnikach, to myślisz o tortilli meksykańskiej.
T. hiszpańska to rodzaj omletu. Meksykańskie są 2 rodzaje: z mąki
kukurydzianej i pszennej. Przepisy podobne:

ok. 50 dag mąki pszennej lub 25+25 pszennej i kukurydzianej. Łyżeczka soli,
6-8 dag tłuszczu (margaryna, masło, smalec). 150-200ml ciepłej wody. Ma być
średnio twarda klucha, jak na makaron. Odstawić na 30-60 minut. Rozwałkować.
Smażyć na naprawdę gorącej patelni bez tłuszczu (już jest w środku).
Mexycanki smażą na metalowych płytach. Na samej kukurydzianej trudno zdobić,
bo skurczybyki się rozłażą i łamią.
Nie zamrażałem, ale podobno się da.

Waldek

--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-09-05 20:22:11

Temat: Re: Ciasto na tortilla
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-05 21:25, Waldemar Krzok pisze:
> Nie zamrażałem, ale podobno się da.
>
> Waldek

Polecam zamrażać, do dziś używam tortille zrobione ponad rok temu, taki zamrożony
placek wystarczy
rzucić na kilka sekund na gorącą suchą patelnię i już jest jak świeży, tak samo w
przypadku
przygotowywania nachos wystarczy wyjąć zamrożone placki i po minucie są rozmrożone,
można je z
powodzeniem kroić



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-09-06 04:36:41

Temat: Re: Ciasto na tortilla
Od: pwz <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-05 21:25, Waldemar Krzok pisze:
> Jak piszesz o tortilli i naleśnikach, to myślisz o tortilli meksykańskiej.
> T. hiszpańska to rodzaj omletu. Meksykańskie są 2 rodzaje: z mąki
> kukurydzianej i pszennej. Przepisy podobne:
(...)

Dziękuję pięknie za przepis, wkrótce wypróbuję i dam znać, jak (czy ;-))
wyszły :-)
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

filtry do wody
czajniki z teromometrem
Blitva
Przepisy na ogórki w słoiku
Basic Skin Care Glossary

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »