Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Co dobrego robicie na obiad?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Co dobrego robicie na obiad?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 157


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2011-09-14 06:19:31

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>
> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
> sztukamięs jutro.

I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i rozpływał
się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
Narobiliście mi ochoty.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2011-09-14 06:20:28

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-13 23:26, Ikselka pisze:
>
> TEŻ? - szponder do rosołu to obowiązek, oprócz niego dopiero dodaje się
> inne kawałki.

Ja lubię rosół na prędze wołowej z dodatkiem jakiegoś kawałka kuraka.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2011-09-14 06:51:03

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Mario <c...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-14 00:15, Paulinka pisze:
> Mario pisze:
>> W dniu 2011-09-13 21:55, Paulinka pisze:
>>> Mario pisze:
>>>>
>>>>
>>>>> BTW polecam przepis podstawowy na muffinki/babeczki ze strony :
>>>>> http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-t
ruskawkami.html
>>>>> Wychodzą rewelacyjne i bardzo długo utrzymują świeżość.
>>>>>
>>>>
>>>> Witaj,
>>>> Mmm. muffinki - to mój ulubiony temat :-). Ja robiłem wg tego przepisu.
>>>> http://www.oliwnygaj.eu/modules/newscore/blog.php?id
_entry=37
>>>> Różnica jest taka, że dodajesz zamiast oleju, oliwę z oliwek smakową
>>>> (cytrynową lub pomarańczową).
>>>
>>> A taka oliwa jest do dostania w markecie?
>>>
>> Niestety nie. Tylko w sklepie internetowym.
>> Oni importują sami oliwę (poznałem właściciela firmy) i oliwa nie jest
>> przemysłowa, więc wydaje mi się że nie będzie dostępna w marketach.
>> Ja kupiłem przez net :-). Dlaczego nie?
>
> Żaden problem z zakupem, tylko wiesz jak jest z przepisami, które mają
> ładne zdjęcia, nie zawsze jest pysznie. Ale zakupię i spróbuję. Babeczki
> rozwiązują mi w 1/4 problem ze śniadaniami do szkoły dla dzieci :)
>
>
Wiem, wiem. :-). Ale akurat takie babeczki zrobiliśmy w domu, więc
śmiało mogę polecić.
A z tą szkołą dobrze wiedzieć, moją córę czeka to za rok :-)

pozdrawiam
mario

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2011-09-14 07:53:41

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:19:31 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>>
>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>> sztukamięs jutro.
>
> I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i rozpływał
> się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
> Narobiliście mi ochoty.
>
> Ewa

Zrób wtedy, kiedy masz dużo czasu - zagotuj szybko, a potem pod przykryciem
i lekko wrzace utrzymuj 4 godziny, uzupalniając ubytek wody WRZĄTKIEM z
czajnika - nie wolno dolewać zimnej wody. Zobaczysz efekt :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2011-09-14 07:54:54

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:20:28 +0200, medea napisał(a):

> W dniu 2011-09-13 23:26, Ikselka pisze:
>>
>> TEŻ? - szponder do rosołu to obowiązek, oprócz niego dopiero dodaje się
>> inne kawałki.
>
> Ja lubię rosół na prędze wołowej z dodatkiem jakiegoś kawałka kuraka.

Jak mam dobrego kuraka (tzn od wujka), to gotuję na samym kuraku. A
"sklepowym" kuractwem to ja sobie rosołku wołowego nie będę psuła :-)


--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2011-09-14 08:29:02

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:20:28 +0200, medea napisał(a):
>> W dniu 2011-09-13 23:26, Ikselka pisze:
>>>
>>> TEŻ? - szponder do rosołu to obowiązek, oprócz niego dopiero dodaje się
>>> inne kawałki.
>>
>> Ja lubię rosół na prędze wołowej z dodatkiem jakiegoś kawałka kuraka.
>
> Jak mam dobrego kuraka (tzn od wujka), to gotuję na samym kuraku. A
> "sklepowym" kuractwem to ja sobie rosołku wołowego nie będę psuła :-)

Tak, trzeba mieć dobrego tego kuraka, a nie jakieś bladziny spuchnięte.
Dlatego rosół głównie na wołowinie robię, do tego jakiś kawałek indyka dla
przełamania smaku.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2011-09-14 08:40:32

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>
> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:19:31 +0200, medea napisał(a):
>> W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>>>
>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>> sztukamięs jutro.
>>
>> I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i rozpływał
>> się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
>> Narobiliście mi ochoty.
>>
>> Ewa
>
> Zrób wtedy, kiedy masz dużo czasu - zagotuj szybko, a potem pod
> przykryciem i lekko wrzace utrzymuj 4 godziny, uzupalniając ubytek wody
> WRZĄTKIEM z czajnika - nie wolno dolewać zimnej wody. Zobaczysz efekt :-)

Nawet nie musi to być 4 godziny, wszystko zależy od tego, która to wołu
część jest. Szponder rzeczywiście wymaga cierpliwości, zwłaszcza jak mocno
poprzerastany. Dlatego dla celów sztukamięsowych poświęcam antrykot (nawet
jeśli to profanacja, hehe), po 2 godzinach takiego pyrkania jest mięciutki.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2011-09-14 10:27:03

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: Grzegorz Prędki <"klark[USUN"@TO][malpa]transkomp.com> szukaj wiadomości tego autora


> Nigdy nie robiłam sama makaronu. Wydaje mi się, że to dzieło podobne do
> ciasta na pierogi i drożdżowego, czyli wypracowywane latami do perfekcji.
> Pamiętam z dzieciństwa, jak ten makaron robiony taką specjalną maszynką
> suszył się na stolnicy.
>
>


A co tutaj dopracowywac do perfekcji? 1 duze jajko (byle nie wyjete
swiezo z lodowki) na 100g maki 500. Zagniesc i gotowe.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2011-09-14 10:52:57

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-14 10:29, Qrczak pisze:
> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:20:28 +0200, medea napisał(a):
>>> W dniu 2011-09-13 23:26, Ikselka pisze:
>>>>
>>>> TEŻ? - szponder do rosołu to obowiązek, oprócz niego dopiero dodaje
>>>> się
>>>> inne kawałki.
>>>
>>> Ja lubię rosół na prędze wołowej z dodatkiem jakiegoś kawałka kuraka.
>>
>> Jak mam dobrego kuraka (tzn od wujka), to gotuję na samym kuraku. A
>> "sklepowym" kuractwem to ja sobie rosołku wołowego nie będę psuła :-)
>
> Tak, trzeba mieć dobrego tego kuraka, a nie jakieś bladziny
> spuchnięte. Dlatego rosół głównie na wołowinie robię, do tego jakiś
> kawałek indyka dla przełamania smaku.

No dobra, skoro tak obie twierdzicie, to zacznę w końcu rozjeżdżać te
kuraki, co mi po drodze do domu pod koła wlazują.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2011-09-14 10:54:15

Temat: Re: Co dobrego robicie na obiad?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-09-14 10:40, Qrczak pisze:
> Dnia dzisiejszego niebożę Ikselka wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Dnia Wed, 14 Sep 2011 08:19:31 +0200, medea napisał(a):
>>> W dniu 2011-09-13 22:22, Qrczak pisze:
>>>>
>>>> Ale tylko w pniedziałek. Zanabyłam dziś znakomity kawał woła. Będzie
>>>> sztukamięs jutro.
>>>
>>> I faktycznie uda się tego wołu ugotować tak, żeby był miękki i
>>> rozpływał
>>> się w ustach? Nigdy nie robiłam sztukamięsa.
>>> Narobiliście mi ochoty.
>>>
>>> Ewa
>>
>> Zrób wtedy, kiedy masz dużo czasu - zagotuj szybko, a potem pod
>> przykryciem i lekko wrzace utrzymuj 4 godziny, uzupalniając ubytek wody
>> WRZĄTKIEM z czajnika - nie wolno dolewać zimnej wody. Zobaczysz efekt
>> :-)
>
> Nawet nie musi to być 4 godziny, wszystko zależy od tego, która to
> wołu część jest. Szponder rzeczywiście wymaga cierpliwości, zwłaszcza
> jak mocno poprzerastany. Dlatego dla celów sztukamięsowych poświęcam
> antrykot (nawet jeśli to profanacja, hehe), po 2 godzinach takiego
> pyrkania jest mięciutki.

A ze zwykłej pieczeniówki się tego nie robi?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 16


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gdzie znajdę polskie wino?
Ktokolwiek widział...
Paprykowo.
Pomidorowo.
Czosnek niedźwiedzi...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »