Data: 2005-06-07 16:58:52
Temat: Re: Co jak nie cukrzyca??
Od: Adam Dziendziel <w...@g...o2.gwiazdka.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
telcia wrote:
>
> http://www.twojadieta.info/dieta/grupa_krwi_a/
Ciekawe jak się mają osoby, które ściśle przestrzegają tej diety przez
kilka lat.
Ja (ARh+) odżywiałem się podobnie tzn. "zdrowo": (mało mięsa, jeśli już
to chude, wątróbka lub pierś z kurczaka), sporo owoców (dziennie z 5
jabłek), oleje i tłuszcze roślinne (margaryna Rama, trans niby <1g/100)
i zacząłem czuć się okropnie: nerwowość, bóle głowy, trudności w
koncentracji, szybkie męczenie się.
Teraz już prawie miesiac opycham się masłem, jajami, śmietaną kremówką
30% (spróbuj na kolację sobie wypić pół kubka - będziesz spała jak suseł
:)) itp. (do tego oczywiście niepodważalnie zdrowsze otręby w jogurcie,
sałata). Mięsa praktycznie tyle samo, ale to raczej ze względu na
koszty, a smalcem nie będę sie obżerał - za to zaczęły mi smakować
śledzie w oleju :) I nie powiem - na tej diecie czuję się lepiej. Na
pewno mam mniej sensacji żołądkowych, żadnych gazów (na poprzedniej
diecie były straszliwe :)), rzadziej wędruję do kibelka, a więc
najwyraźniej mojemu organizmowi to pasuje :]
Dlatego oponuję za złotym środkiem - włączyć do diety to, czego dotąd
nie jadłaś. Jeśli byłaś na diecie niskotłuszczowej-wysokowęglowodanowej
to spróbuj zwiększyś spożycie tłuszczów. Może właśnie Twój organizm się
ich domaga. Wiadomo, że tłuszcze są dobrym źródłem energii. Dorzuć
sałatę, otręby - to na pewno nie zaszkodzi, a na pewno zmniejszy ryzyko
chorób, które wspominają przeciwnicy diet bazujących na tłuszczach.
Gdzieś na jakiejś angielskojęzycznej stronie wytykającej wady diety
Atkinsa wyczytałem, że białko wywołuje podobną reakcję insulinową jak
węglowodany, jeśli tak jest naprawdę, to dieta węglowodanowo-białkowa,
bez tłuszczy, stymuluje produkcję insuliny, a - jak wiadomo -
zaburzeniami tego procesu są m.in. hipoglikemia i insulinoodporność.
Ważnymi substratami przemian energetycznych są także witaminy z grupy B
(drożdże, wspomniane otręby, wątróbka), potas (banany, ale to owoce o
wysokim indeksie glikemicznym, więc raczej nie są wskazane, pozostają
pomarańcze, warzywa, ryby) i magnez (kakao, orzechy).
Ogranicz ryż, ziemniaki, jasne pieczywo, bo powoduje zbyt szybki wzrost
poziomu cukru we krwi. Zamiast tego do obiadku polecam soczewicę, jest w
supermarketach.
--
Pozdrawiam,
Adam Dziendziel
(odpowiadając na priva usun gwiazdki z adresu)
http://squadd.sourceforge.net/
|