« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-11 20:20:17
Temat: Co na imprezę z cudzoziemcami?Witam!
Za kilka dni organizujemy imprezę, na którą każdy ma przynieść danie typowe
dla kuchni kraju z którego pochodzi. I tu pytanie: co mogę przygotować, żeby
smakowało ludziom, którzy nigdy wcześniej nie jedli nic typowo polskiego i
co nie będzie zbyt skomplikowane w przygotowaniu? Dodam, że ludzie będą z
Niemiec, Turcji, Hiszpanii i z USA (no i oczywiście ja Polka ;)
Z góry dziękuję!
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-11 20:35:15
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?
Użytkownik "Ewcia" <e...@h...com.spam.wytnij.to> napisał w wiadomości
news:ckeprh$btm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Za kilka dni organizujemy imprezę, na którą każdy ma przynieść danie
typowe
> dla kuchni kraju z którego pochodzi. I tu pytanie: co mogę przygotować,
żeby
> smakowało ludziom, którzy nigdy wcześniej nie jedli nic typowo polskiego i
> co nie będzie zbyt skomplikowane w przygotowaniu? Dodam, że ludzie będą z
> Niemiec, Turcji, Hiszpanii i z USA (no i oczywiście ja Polka ;)
>
> Z góry dziękuję!
>
> E.
>
>
swego czasu przez kilka lat dzialalam w organizacji studenckiej zajmujacej
sie wymiana praktyk dla studentów z calego swiata ; co roku robilismy
cudzoziemca polski wieczor; lista rankingowa polskich potraw, ktore
rozchodzily sie w mgnieniu oka:
1. żurek
2. pierogi z kapustą i grzybami
3. smalec z chlebem na metry
4. karkówka pieczona
5. bigos
6. faworki
..... hmmm....nieskomplikowane, no moze to bedzie troche pracochlonne ;)
pozdr
Aloes
ps: zawsze mozna kupic :p
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 20:38:51
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?In article <ckeqc3$24f8$1@mamut.aster.pl>, "Aloes" <u...@g...pl>
wrote:
> 1. żurek
Niewątpliwie polski
> 2. pierogi z kapustą i grzybami
Też ujdą za polskie
> 3. smalec z chlebem na metry
A to Niemcy niby tego nie znają?
> 4. karkówka pieczona
Ani to tradycyjnie polskie, ani nie nieznane gdzie indziej. Typowo
polska jest natomiast pieczeń wołowa duszona.
> 5. bigos
Niektóre nacje tego nie przełkną. prędzej już flaki.
> 6. faworki
Jak najbardziej. Z tym, że w Polsce to jest sezonowy smakołyk.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 20:41:37
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?Ewcia wrote:
> Witam!
>
> Za kilka dni organizujemy imprezę, na którą każdy ma przynieść danie typowe
> dla kuchni kraju z którego pochodzi. I tu pytanie: co mogę przygotować, żeby
> smakowało ludziom, którzy nigdy wcześniej nie jedli nic typowo polskiego i
> co nie będzie zbyt skomplikowane w przygotowaniu? Dodam, że ludzie będą z
> Niemiec, Turcji, Hiszpanii i z USA (no i oczywiście ja Polka ;)
Pierogi ruskie albo z kapusta i grzybami. Barszcz czerwony. Szarlotke
albo sernik !!
Kot znow zglodnialy, ale bede rozsadna i chyba poloze sie spac obchodzac
kuchnie szerokim lukiem...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 20:44:51
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?Użytkownik Wladyslaw Los napisał:
> In article <ckeqc3$24f8$1@mamut.aster.pl>, "Aloes" <u...@g...pl>
> wrote:
>
>
>
>
>
>
>>3. smalec z chlebem na metry
>
>
> A to Niemcy niby tego nie znają?
>
>
>>4. karkówka pieczona
>
>
> Ani to tradycyjnie polskie, ani nie nieznane gdzie indziej. Typowo
> polska jest natomiast pieczeń wołowa duszona.
>
>
>
>>6. faworki
>
>
> Jak najbardziej. Z tym, że w Polsce to jest sezonowy smakołyk.
>
> Władysław
Sam cos zaproponuj, Wladyslawie.
--
kuza
kuza(maupa)klub(kropka)chip(kropka)pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 20:45:31
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?Wladyslaw Los wrote:
>>6. faworki
>
>
> Jak najbardziej. Z tym, że w Polsce to jest sezonowy smakołyk.
To mi jeszcze przypomina: moze jeszcze mazurki i baby drozdzowe? Nie
wiem czy baby sa typowo polskie...
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 20:58:48
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?
Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:416AEF36.6030808@poczta.onet.pl...
> Pierogi ruskie albo z kapusta i grzybami. Barszcz czerwony. Szarlotke
> albo sernik !!
Ja też stawiam na pierogi albo bigos, swego czasu robiłam Angolom i pytali
czy to bób, bo słyszeli, że taki smaczny ;-)
Asieńka P.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 21:03:46
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-7C210A.22385111102004@newsfeed.onet.pl..
.
> In article <ckeqc3$24f8$1@mamut.aster.pl>, "Aloes" <u...@g...pl>
> wrote:
>
>
> > 1. żurek
> Niewątpliwie polski
>
> > 2. pierogi z kapustą i grzybami
>
> Też ujdą za polskie
>
> > 3. smalec z chlebem na metry
>
> A to Niemcy niby tego nie znają?
>
> > 4. karkówka pieczona
>
> Ani to tradycyjnie polskie, ani nie nieznane gdzie indziej. Typowo
> polska jest natomiast pieczeń wołowa duszona.
>
> > 5. bigos
>
> Niektóre nacje tego nie przełkną. prędzej już flaki.
>
> > 6. faworki
>
> Jak najbardziej. Z tym, że w Polsce to jest sezonowy smakołyk.
>
> Władysław
Władysławie, ja tylko przedstawiłam listę potraw, które cudzoziemcy co roku
(i to nie Ci sami :P) chętnie smakują; to są fakty ;)
pozdr
Aloes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 21:21:11
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?
Użytkownik "Ewcia" <e...@h...com.spam.wytnij.to> napisał w wiadomości
news:ckeprh$btm$1@inews.gazeta.pl...
> Witam!
>
> Za kilka dni organizujemy imprezę, na którą każdy ma przynieść danie
> typowe
> dla kuchni kraju z którego pochodzi. I tu pytanie: co mogę przygotować,
> żeby
> smakowało ludziom, którzy nigdy wcześniej nie jedli nic typowo polskiego i
> co nie będzie zbyt skomplikowane w przygotowaniu? Dodam, że ludzie będą z
> Niemiec, Turcji, Hiszpanii i z USA (no i oczywiście ja Polka ;)
Na polskim wieczorze, który organizowałam parę lat temu dla znajomych
obcokrajowców za granicą największym wzięciem cieszyły się flaczki :-)))
Oczywiście pytali co to, a że nie bardzo wiedziałam jak to będzie po
angielsku, a wolałam nie wgłębiać się w szczegóły, powiedziałam po prostu,
że wołowina ;-) Oprócz tego kiełbasa krakowska do zagryzania w kawałkach,
pierogi i gołąbki ale te już nie takie stricte polskie. A z alkoholi krupnik
i żubrówka :-) Więcej nie pamiętam ;-)
Jasti
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-11 21:23:54
Temat: Re: Co na imprezę z cudzoziemcami?
Użytkownik "Jasti" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:cketh4$c0s$1@atlantis.news.tpi.pl...
[...]
> A z alkoholi krupnik
> i żubrówka :-) Więcej nie pamiętam ;-)
No te dwie polskie "POTRAWY" zupełnie wystarczą.
Pamiętam jeszcze taki toast wznoszony przez Niemca:
"Tak, tak dopra dupa!"
prysia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |