« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-11 17:19:55
Temat: buraki, seler i porwitam szanowne grono
wróciłam wczoraj od moich rodziców objuczona jak wół:) dostałam w "wianie"
siatę (około 5 kilo) buraków, 4 pory (grube jak moja ręka) i 4 selery
(średnia waga 0,5 kg). co powinnam z nimi zrobić żeby nie zmarnować. czy
selery i pory można mrozić??
pozdrawiam serdecznie
Aneta (a w kuchni "dochodzi" barszczyk czerwony:))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-11 21:41:34
Temat: Re: buraki, seler i porUżytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ckefb7$2se8$1@mamut1.aster.pl...
> witam szanowne grono
> wróciłam wczoraj od moich rodziców objuczona jak wół:) dostałam w "wianie"
> siatę (około 5 kilo) buraków, 4 pory (grube jak moja ręka) i 4 selery
> (średnia waga 0,5 kg). co powinnam z nimi zrobić żeby nie zmarnować. czy
> selery i pory można mrozić??
>
> pozdrawiam serdecznie
> Aneta (a w kuchni "dochodzi" barszczyk czerwony:))
- z selerów i porów można robić pyszne sałatki i surówki. Seler tarty z
jabłkiem do obiadu, można dodać marchewkę. Sałatka z porów jest pyszna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-12 09:14:03
Temat: Re: buraki, seler i por
Użytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ckefb7$2se8$1@mamut1.aster.pl...
> witam szanowne grono
> wróciłam wczoraj od moich rodziców objuczona jak wół:) dostałam w "wianie"
> siatę (około 5 kilo)buraków,
raptem 2 duże, mocne barszcze - zrób barszcz, a z buraków wyjętych z
barszczu - buraczki z patelni, które możesz sobie poporcjować w torebki i
zamrozić a resztę surowych buraków włóż do lodówki niech poczekają ze 2
tygodnie na następny barszcz
> 4 pory (grube jak moja ręka)
Takie 2 pory to raptem jedna tarta lub zupa z porów.
A z resztę schować do lodówki i zużyć do zup i do sałatek. Pora mozna używać
tam, gdzie daje się surowa cebulę - jest delikatniejszy w smaku, bardziej
subtelny (np. do zielonej sałaty, do pomidorów)
4 pory nawet duże to naprawdę niewiele.
(aż się zaśliniłam na myśl o tarcie z porów, ale nie mam porów akurat a za
to mam inne plany :-( )
> i 4 selery
> (średnia waga 0,5 kg). co powinnam z nimi zrobić żeby nie zmarnować. czy
> selery i pory można mrozić??
Selery są cierpliwe, włóż do lodówki do pojemnika na warzywa i one sobie
spokojnie doczekają aż je zużyjesz do zup, do sałatek, na surówki.
Trzeba tylko pilnować, żeby w lodówce nie było wilgotno, bo zaczną obgniwać.
Bardzo dobra surówka, w dodatku "piękności" bo wyjątkowo zdrowa i pełna
witamin i mikroelementów - ćwiartkę bardzo dużego, lub pół mniejszego selera
zetrzeć na dużej tarce, do tego zetrzeć kwaskawe jabłko i skropić sokiem z
cytryny, posypać orzechami i posiekanymi w paseczki morelami suszonymi.
Doprawić miodem, wymieszać i podać po ok pół godzinie .
Sowa
Co Wy ludzie właściwie jecie, że takie niewielkie ilości warzyw budzą w Was
zapędy do mrożenia na później?!
Mięso z kartoflami? 8-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-12 10:11:21
Temat: Re: buraki, seler i por
Użytkownik "Aneta" <a...@n...o2.pl> napisał w wiadomości
news:ckefb7$2se8$1@mamut1.aster.pl...
> witam szanowne grono
> wróciłam wczoraj od moich rodziców objuczona jak wół:) dostałam w "wianie"
> siatę (około 5 kilo) buraków, 4 pory (grube jak moja ręka) i 4 selery
> (średnia waga 0,5 kg). co powinnam z nimi zrobić żeby nie zmarnować. czy
> selery i pory można mrozić??
Buraki mozesz zrobic do sloikow w zalewie cale lub krojone - zalezy od
wielkosci - (np. na barszcz) lub tarte, ale nie w zalewie (np. na buraczkowa
lub zasmazane).
Selery-starte- mozna takze zrobic w zalewie (octowej). Swietne na surowki.
Ja pory mroze: myje dokladnie, osaczam z wody, kroje na polplastry i do
woreczkow.
Pzdr.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |